Redakce a kontakty
- Cestovatel.cz
- 23 dubna, 2007
Kde jinde než v Portugalsku, přesněji řečeno v Portu, jednoho
z nejstarších měst v Evropě, jež je původcem jména tohoto
unikátního, světově proslulého moku.
Posledních pár let připomínala Brněnská přehrada málem už od jara
něco jako celosvětové úložiště špenátové polévky. Padlo tedy
rozhodnutí přehradu vyčistit. Na jaře letošního roku proto začalo velké
vypouštění a hladina byla nakonec snížená o deset metrů pod
normální stav. I přes to, že návštěvníků vypuštěné přehrady
zvlášť od jarních měsíců ubylo, stojí za to se sem zajít podívat.
Když jsem byl malý kluk, hltal jsem u dědy předválečné
časopisy „Letem Světem“, s dobrodružnými povídkami od
Otakara Batličky i jiných spisovatelů. Už tehdy ve mě zrála touha,
poznávat cizí světy a prožít spustu dobrodružství. No a konkrétně
snímek Kopernika v přístavu těsně před bouří mi velice připomíná
doprovodnou ilustraci k jedné z takových povídek. Dnes už jsem
starý pardál, ale duchem jsem, bohudík, pořád ten mladý dobrodruh a
snílek. Nikdy mi tyhle pohledy nezevšední a jsem rád, že je mohu předávat
dál.
Letos 7. září uplyne 400 let od úmrtí věhlasného rabína Jehudy
Levy (Löwa) ben Becalela, zvaného v židovském prostředí Maharal.
Správa Pražského hradu a Židovské muzeum v Praze při této
příležitosti připravily v Císařské konírně velkou reprezentativní
výstavu Cesta života.
Kulinářské umění španělských kuchařů je všeobecně známé.
Zdejší kuchyně pochopitelně velmi často využívá ve svých receptech ryb
a ostatních darů moře. Ze všeho nejdříve však musíme zdůraznit, že
zdejší kuchyně je čerstvá, zakládá si na barevnosti a často nešetří
kořením.
Letos vlastní fotosoutěž nepořádáme, ale stali jsme se partnery
soutěže FotoLéto . V této letní
fotosoutěži můžete vyhrát i fotoaparát, tiskárnu, poukázky na věci
do přírody, knihy a průvodce…