Connect with us

Uncategorized

Podzim?

Published

on

Tak tu máme podzim (spojením slov „POD nulou“ a „jako v ZIMě“). Přinášíme Vám zajímavý rozhovor Milana s Václavem Novákem o cestě po Mongolsku. Dokonce to nejsou strohé odpovědi typu ano/ne, jak se podařilo mě při posledních rozhovorech na veletrhu v Praze. Z toho plyne: „jsme poučitelní!!!“

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Uncategorized

Kdy po dovolené můžete věnovat plazmu a pomoci nahradit odcestované dárce?

Published

on

By

Krevní plazma je velmi cennou tekutinou, kterou může darovat drtivá většina z nás. Pomáhá nemocným lidem, pacientům při operacích i po nich, z plazmy se také vyrábí mnohé léky, a to i na nemoci, které nejsou příliš časté. Bez krevní plazmy by zdravotně strádala spousta pacientů, právě ona jim může ulevit, pomoci až prodloužit život.

Jestliže chcete darovat plazmu po dovolené, je důležité sdělit dárcovskému centru, kde jste v uplynulé době trávili dovolenou. Zpravidla žádná omezení nehrozí, pouze v případě, že by v dané zemi probíhala nějaká epidemie, o čemž jsou právě v dárcovském centru výborně informovaní.

Proč darovat krevní plazmu po dovolené?

Po dovolené jsme odpočatí, v kondici, pokud nemáme zdravotní potíže, neměli jsme klíště, nebo nemáme jiné dočasné omezení pro darování krevní plazmy, směle do „akce“. Během léta jsou mnozí dárci plasmy mimo ČR, na odběry nedochází, proto je každý dárce „navíc“ velkým přínosem.

Darovat krevní plazmu po dovelené mohou všichni, kteří mají od 18 do 60 let věku (u opakovaných dárců do 65 let), jsou ve zdravotní kondici, jejich váha je v rozpětí od 50 do 150 kg. 

Jak se připravit na darování plazmy po dovolené?

Určující je, kde jste na dovolené byli. Pokud jde o návrat z „rizikových“ zemí, je důležité vyčkat 4 týdny. V případě, že jste cestovali po Evropě, bývá „blokace“ minimální. Rozpětí je všeobecně podle místa vaší dovolené od 1 dne (v případě cest po Evropě) po 6 měsíců. Vždy je nutné situaci konzultovat s dárcovským centrem.

V centru pro každý případ provedou kontrolou vašeho zdravotního stavu. Před každým odběrem je důležité dodržovat správný jídelníček, vyhnout se rizikovému způsobu života, dostatečně pít, aby byl organismus hydratován. V létě je mnoho z nás mimo domov, dárců plazmy je proto méně, než jindy, ale množství pacientů zůstává stejné. Myslete na to a po návratu z dovolené, zvláště pokud jste byli v ČR a v Evropě, se co nejdříve přihlaste v pražských centrech Europlasma či jinde ve větších městech ČR.

Continue Reading

Uncategorized

Když se vaší dovolené nevyhne katastrofa?

Published

on

By

Všichni očekáváme od výletů či několikadenních dovolených v zahraničí i po česku totální relax a trávení času dle svých představ. Přece si to jen po tolika měsících práce zasloužíme. Jenže náhoda se nikdy neptá a co když se změní pohodový sen na noční můru starostí a stresu?

Pojďte se s námi podívat na nejčastější situace, které vám mohou zkazit vaši rodinnou dovolenou a jak jim předcházet.

Úraz v zahraničí

Stačí málo, někdo do vás narazí zezadu na tobogánu, uklouznete po čerstvě umyté hotelové podlaze či se jen nešťastně zohnete pro spadlé pečivo pod stůl a úrazy hlavy, zlomená ruka či zvrtnutý kotník je na světě. Na lékařská ošetření v zahraničí se nevztahuje naše pojištění, a tak se mohou vyšplhat částky až k statisícům! Neponechejte tedy nic náhodě a uzavřete si vždy cestovní pojištění klidně online, i když vyrážíte jen na jeden den.

Nenechaví zloději

Po krásné dovolené se vracíte domů a zjistíte, že vás během vaší nepřítomnosti navštívil nezvaný host. Nebo hůř, volají vám sousedi a vy si mezitím užíváte leteckou dovolenou v Dominikáně. Jak se narychlo vrátit, co se ztratilo, jsou myšlenky, které vás budou tížit celou dlouhou cestu domů. Ani tady tedy neponechejte nic náhodě, váš dům a vaše věci si zaslouží bezpečí. Zainvestujte do bezpečnostní techniky, buď přes specializovanou firmu, či levné kamery a alarmy se dají zakoupit za pár tisícovek, poproste sousedy o pravidelné navštěvování prázdného domu, aby byl vidět pohyb, nechejte si vybírat poštu a hlavně nedávejte na sociální sítě informace, že jste na dovolené a dům je tudíž prázdný.

Ztráta klíče od auta

Bohužel i tato situace, kdy rodina stojí před zamčeným autem, kde autoklíče zůstaly uvnitř, či vytroušeny někde po cestě je velmi častá. Pokud se nacházíme v Česku, můžeme o pomoc požádat kamarády, kteří pro nás přijedou, nebo přivezou náhradní klíč. Jsme-li ale na vlastní pěst v zahraničí, co teď? Jak se domluvit a sehnat firmu na otevření dveří? Ztráta klíče od auta je vždy velmi nepříjemná, je tedy dobré být připraven i na tuto situaci. Vždy si berte s sebou, jedete-li dál, klíč náhradní. Pokud máte jen jeden, není vůbec žádný problém najít výrobu autoklíčů a máte po starostech!

Continue Reading

Uncategorized

3 kouzelná místa v Královéhradeckém kraji

Královéhradecký kraj vás nikdy nezklame. Vždy nabídne něco nového. Najdete tu mnoho zajímavých míst, zákoutí a přírodních krás. Chcete vědět, kam se vydat na výlet? Našli jsme pro vás 3 perfektní místa.

Published

on




Depositphotos 407503072 L 2015 OptimizedKrálovéhradecký kraj vás nikdy nezklame. Vždy nabídne něco nového. Najdete tu mnoho zajímavých míst, zákoutí a přírodních krás. Chcete vědět, kam se vydat na výlet? Našli jsme pro vás 3 perfektní místa.

Královéhradecký kraj není příliš zalidnění

Kraj je rozlohou 9. největší v ČR. Hustota zalidnění je také příjemná, což z něj činí ideální místo na výlety. Pokud sháníte ubytování, zalíbí se vám Broumovsko, Náchodsko a Jičín. Tato místa nabízí opravdu hodně turistických cest a pohybového vyžití. Rádi byste zde strávili více než jeden den? V tom případě si pronajměte chatu. Můžete přijet s dětmi, psem anebo sami a užít si klid a ticho.

Kde se ukládaly vojenské zásoby? V Josefově

Josef II. v roce 1780 nechal položit 1. kámen pevnosti, kterou navrhl inženýr Claude-Benoit Duhamel de Querlonde. Odrážela pruská vojska od východní části České republiky. Pevnost sloužila i k ukládání vojenských zásob. V tomto pevnostním městě žili pohromadě řemeslníci, živnostníci a jejich rodiny a také vojáci.

Vnitřní uspořádání budov v objektu stejně jako podzemní chodby, které v minulosti měřily až 45 km, je opravdu pozoruhodné. V dnešní době už tak dlouhé nejsou, ale i tak stojí prohlídka za vaši pozornost. Podzemí Josefova patří mezi nejrozsáhlejší evropský obranný systém.

Depositphotos 432458202 L 2015 Optimized

Na zámku v Opočně se dozvíte mnoho zajímavostí

Zámek zobrazuje unikátní pohled na českou společnost v průběhu 500 let. Expozice nabízí rozsáhlou sbírkou zbraní, pušek, plátové zbroje, mušket, popravčích mečů, kordů a nesmíme zapomenout ani na zbraně mimoevropských kultur (japonské, indické, barmské a další). Milovníci obrazů si oblíbí rozsáhlou sbírku umění. Katalog z roku 1929 popisoval 471 položek.

V místní knihovně na vás čeká 10 000 knih, historický nábytek a exotické exponáty.

Orlické hory

Orlické hory se v ČR nachází na ploše 204 km² (v Polsku Góry Orlickie). Z nejvyššího vrcholu Velká Deštná s nadmořskou výškou 1115 m n. m dohlédnete až na Hradec Králové. Česko-polskou hranici lemuje 33 km dlouhá řeka Orlice. Víte, že Orlické hory se označují jako Krkonošsko-jesenické subprovincie (délka 300 km)? Původně nesla název Sudetská soustava.

Skiareály Deštné a Říčky si zamilují lyžaři i běžkaři, pro které jsou připraveny desítky kilometrů dlouhé trasy. Jsou dobře udržované a vhodné pro celé rodiny.

Hledáte hezký výlet v okolí? Zamiřte na hrad Potštejn, do Vojenského muzea Lichkov nebo zřícenina hradu Lanšperk.




Continue Reading

Nové články

Copyright © 2024 Cestovatel.cz