Jak dostat do těla proteiny?

Lidský organismus potřebuje kromě jiných látek a živin pravidelný a dostatečný přísun bílkovin, tedy takzvaných proteinů. Jsou důležité pro zdravý vývoj svalstva, mají však i řadu dalších pozitivních účinků.

Proteiny ze stravy

Vždy je nejlepší, pokud proteiny do těla dostáváte zcela přirozeným způsobem, tedy především z běžné stravy. Je známo, že vysokým obsahem bílkovin disponují některé druhy mas. Především jde o ryby, ale také například kuřecí a krůtí maso. Proteiny se však můžete zásobit také z rostlinné stravy. Vydatné množství bílkovin obsahují kupříkladu luštěniny, mák, případně sója, takže nedostatkem proteinů nemusejí trpět ani ti z vás, kteří patří k vegetariánům, potažmo k veganům.

Proteiny jsou pro náš organismus významné především v tom, že pomáhají k růstu svalů. Právě z tohoto důvodu je jejich vydatný přísun velmi důležitý pro sportovce a lidi, kteří vykonávají náročné fyzické práce. Kromě toho také vyživují šlachy, kosti a kůži. Některé z vás možná překvapí, že přispívají ke spalování tuků, díky čemuž dochází ke snižování tělesné hmotnosti. V rámci diety je tedy na místě, abyste jedli stravu, jež obsahuje právě proteiny.

Proteinové tyčinky

Klasické potraviny jsou jen jednou z možností, jak do těla dopravit dostatečné množství bílkovin. V současné době se už v mnoha obchodech dají zakoupit například proteinové tyčinky, jež poslouží jako perfektní doplněk stravy, navíc jsou chutné a zdravé. Pakliže si je chcete koupit za výhodných podmínek, navštivte internetový obchod victus.cz, kde jsou k dostání vysoce kvalitní proteinové tyčinky v různých variantách.

Prášková forma bílkovin

Na trhu se najdou ještě další doplňky stravy. Především jde o proteinové prášky. Ty jsou vhodné hlavně pro aktivní sportovce, jejichž organismus vyžaduje značný přísun bílkovin pro růst a udržení svalů. Tyto prášky se obvykle ředí vodou a používají se před samotnými fyzickými výkony, tedy třeba před tím, než jde člověk do posilovny.

Doporučené články