Voladores – rituál Létajících mužů

Voladores – rituál Létajících mužů

Čtyři muži zavěšeni na lanech se točili kolem vysokého stožáru.
Zatím co se lana odvíjela, muži pomalu klesali, až přistáli na zemi.
Jednalo se o posvátný rituál Voladores, který byl původně zasvěcen
bohu Xipe Totec což je bůh jara, tedy začátku období dešťů.

Po prohlídce Národního muzea antropologie a historie v Mexiko city, jsme v parku Chapultepec zhlédli vystoupení, které tak trochu připomínalo moderní adrenalinovou zábavu. Čtyři muži zavěšeni na lanech se točili kolem vysokého stožáru. Zatím co se lana odvíjela, muži pomalu klesali, až přistáli na zemi.


Jednalo se o posvátný rituál Voladores, který byl původně zasvěcen bohu Xipe Totec což je bůh jara, tedy začátku období dešťů. Dnes tento rituál, takřka po celém Mexiku, předvádí indiáni kultury Totonaca, z oblasti Papantla, ve státě Veracruz. Tak tomu však nebylo vždy. Prastarý mýtus vypráví o časech dlouhého sucha, kdy celý kraj sužoval nedostatek jídla a vody. Ten přiměl pět mladíků k odvážnému činu, pomoci kterého žádali boha Xipe Totec o déšť. Vydali se do lesa aby našli co možná nejvyšší strom, u něhož strávili celou noc v modlitbách. Druhý den strom pokáceli, zbavili větví a donesli do vesnice. Tam kmen na vhodném místě vztyčili. Nazdobení chmýřím pak vystoupali nahoru a na lanech obtočených kolem kmene se spouštěli dolů, čímž napodobovali let ptáků. Jelikož Xipe Totec jejich prosby o déšť vyslyšel, opakovali tento Rituál pravidelně.

Později katolická církev kombinovala křesťanské a domorodé náboženské zvyky a „let ptáků“ Voladores se stal zajímavou atrakcí pro zvědavou veřejnost. Tehdy se rituál rozšířil takřka po celém Mexiku. Postupem času začal však upadat v zapomnění. Jediná indiánská kultura která tento rituál nepřestala provozovat byla Totonaca z Papantly.

Tento a další články najdete na osobních stránkách autora na adrese www.fotkyzcest.eu

A jak rituál Voladores probíhá dnes? Voladoři se oblečou do jasně barevných tradičních kostýmů, vyšplhají na 25–30 metrů vysoký, většinou ocelový stožár, na kterém je pro ně připravena čtvercová konstrukce. Zatímco hlavní Volador hraje na flétnu a bubínek, ostatní čtyři se uvážou za pas k lanu které 13-krát obtočí okolo stožáru. Když jsou připraveni posadí se do čtverce a v jeden okamžik skočí dolů, 13-krát obkrouží stožár až přistanou na zemi.

Použitá literatura: www.wikipedia­.org, www.kivu.com

Posts Carousel