Příjemné radovánky zajistí dlouhověkost

Ostrov Ikaria s rozlohou asi 255 km2 leží ve východní části Egejského moře, poblíž známějšího Samosu.


Ikaria má úžasné pláže i hornatý terén vhodný i pro turistiku. Ostrov byl pojmenován po Ikarovi, který tu podle řeckých mýtů ztroskotal. Daidalův syn se vznesl k nebi za pomoci křídel, přilepených voskem, který se roztavil.

Kam se na Ikarii vypravit?

Zdejším centrem je živý přístav na severovýchodním pobřeží Agios Kikiros. Překvapí vás tu zejména krásné zahrady a spousta zeleně v ulicích. Milovníci historie zde najdou zajímavé Archeologické muzeum. Mladé lidi potěší pláž Tsoulka kousek od nočních klubů. Pěkná je rovněž úzká oblázková pláž Xilosirtis obklopená skalami – vede k ní na okraji města schodiště. Fantastická pláž je Seychelles na jihu ostrova s tyrkysovou vodou – s balvany připomíná Seychelské pláže v Indickém oceánu. Na ostrově najdete divoké kaňony s vodopády, kde se dá i koupat, nejdelším a nejkrásnějším je vodopád Chalares poblíž půvabné vesničky Christos Raches. Ikarie se pyšní i nejstarším lesem v Egejském moři.

Jak se na Ikarii dopravíte

Na ostrov zatím nelétá mnoho turistů, z České republiky nejsou ani přímé lety. Díky tomu má ale Ikaria autentickou atmosféru a můžete tu relaxovat na klidných plážích, daleko od shonu a ruchu. Pokud uvažujete o pobytu v Řecku a neláká vás masová turistika, je pro vás tento ostrov skvělou volbou. Nejvýhodnější možností dopravy je letět na Samos, odkud je na Ikarii pravidelné lodní spojení.

Doporučené články