Maroko – Velká mešita Hasana II.

Třetí největší mešita na světě. Dvě stě metrů dlouhá, sto metrů široká s dvě stě metrů vysokým minaretem – údajně se do tohoto gigantu vejde chrám Sv.Petra v Římě. Kdo se pyšní touto stavbou? Nejspíš všichni muslimové, ale vlastnické právo na ní mají Maročané, respektive Marocké království. Je to velká mešita Hasana II.


Velká mešita Hasana II. zdobí pobřeží marockého města Casablanca, jež je hlavním městem regionu Velká Casablanca a zároveň je hospodářským a kulturním střediskem Maroka. I přes své kulturní a hospodářské postavení v království, neměla Casablanca žádnou historickou památku. Právě proto si ji konstituční monarcha Hasan II.(vláda 1961 – 1999), syn krále Muhammada V., vybral k výstavbě svého „památníku“. Bohužel vybudování takto obrovské stavby nebyl zrovna šťastným nápadem.

Stavba mešity byla započata roku 1980, podle plánu francouzského architekta Michela Pinseaua. Stavěla se celých třináct let a v roce 1993 vyrostla do nejvyšší stavby Marockého království, kdy byla slavnostně otevřena a zpřístupněna veřejnosti.

Zdálo by se, že tuto přerostlou mešitu by neměl být problém najít. Svou velikostí je přeci nepřehlédnutelná a leží přímo na břehu Atlantiku. Ovšem díky neproniknutelné mlze, vzniklé vysokým výparem z oceánu, vyskytující se na pobřeží celkem často, je spíše k nenalezení. Ale když má člověk štěstí a mlha se rozfouká či rozplyne, ukáže se mu tento skvost v celé své kráse a velikosti. Je těžké popsat dojem z velikosti mešity. Je tak velká, že se prostě do vašeho zorného pole nevleze, natož pak do hledáčku fotoaparátu. Při snaze zdokumentovat minaret musíte být hodně, honě daleko a ležet při tom téměř na zemi. Tak asi tak…


Co vás zaujme kromě samotných zdí mešity, je obrovské nádvoří určené pro 80 000 věřících, kteří neměli to štěstí a nevešli se mezi 25 000 vyvolených, jež se mohou modlit uvnitř mešity. Celková kapacita mešity je tedy něco přes 100 000 lidí. Dále jsou oči tahány tradičním zdobením islámskými ornamenty, tu vylepšené velmi drahým materiálem.

Toto jsou věci, které lze obdivovat z venku a zadarmo. Zde je nutné podotknout, že mešita Hasana II. je v Maroku jako jediná zpřístupněná nemuslimům. Pro nevyznavače islámu jsou zde za 120 MAD, 60 MAD pro studenty (marocký dirham, 1 MAD = 2,67 Kč) hodinové prohlídky mešity a jejího zákulisí s průvodcem. Ten s Vámi projde hlavní sál (i jako nemuslimové se musíte vyzout a nepohybovat se po prostorách s holými pažemi, rameny a nohami, ženy si musí ještě zahalit hlavu), místnost pro očistu (muslimové si před tím, než vstoupí do mešity omyjí nohy, ruce a obličej, vše má svá pravidla), a lázně. Na prohlídce můžete obdivovat neuvěřitelné prostory mešity, šikovnost řemeslníků a dovíte se zajímavosti, že mešita má otvírací střechu, místnost určena pro očistu že je omítnuta jakousi speciální velmi drahou směsí nepodléhající vlhku, že lázně z mramoru, benátského skla a zlata nebyly nikdy použity a že na vrcholu minaretu je zařízení vysílající při slavnostních příležitostech laserový paprsek, jež je namířen k Mekce a je viditelný do vzdálenosti třiceti kilometrů.

Zmiňovala jsem se o tom, že postavit tento chrám nebyl zrovna šťastný nápad. Mešita do dnešní doby spolkla jednu miliardu dolarů, což značně převyšuje rozpočet země. A mešita ještě nepřestala peníze polykat. Její krásná romantická poloha na břehu oceánu není zrovna vhodná. Moře začalo podemílat ochoz, na kterém mešita stojí a nyní tam probíhají zpevňovací a protierozní práce. Kde vzal Hasan II. finance na postavení svého snu? No… všichni Maročané dobrovolně – nedobrovolně odváděli část ze svého výdělku na stavbu mešity. A ještě k tomu při její realizaci dobrovolně a zadarmo pomáhali. Ptáte se jak to? Je to poznat i z řeči průvodce – Maročané jsou na svou mešitu velice pyšní a hrdí a moc ji chtěli.

Ano. Maroko se mešitou Hasana II. zvýraznilo ve světě. Do Casablanci je lákáno více turistů, věřících i nevěřících. Je málo zemí, které se mohou světu pochlubit podobným architektonickým skvostem. Ale stálo to za to? Kde by teď možná Marocké království bylo, kdyby čas, lidi a hlavně finanční prostředky investovalo jinam, než do vladařského vrtochu…?

Doporučené články