133 tipů na výlet po zemích českých a moravských

Jedním z projektů agentury na podporu cestovního ruchu CzechTurism je katalog 133 premiér v České republice 2006, který se ke mě dostal na brněnském Regiontouru. Katalog nese loňské datum, ale mnoho tipů v něm je stále aktuálních. Existuje i jeho webová verze, kterou vám chci představit.


Web 133 premiér naleznete na stránkách www.czechtouris­m.cz. Po chvíli hledání jsem nalezl i předchůdce katalogu z roku 2005 s názvem 103 premiér… ke stažení v PDF souborech, která ale není vůbec interaktivní.

Číslo 133 premiér se může zdát příliš vysoké, ale v přehledu je kupodivu celá řada komerčních prezentací hotelů a také celá řada nekonkrétních tipů na nové cyklostezky, rozšířené prohlídky atd. Nejlepší bude se sbalit a jet si novinky prohlídnout. U každé atrakce jsou kontakty na provozovatele a odkazy na další informační stránky, takže po několika kliknutích se riziko zklamání může snížit.

Web (patrně kopie statického CD) také obsahuje seznamy památek v daném turistickém regionu se stručným popisem. Kromě novinek a památek je zde užitečný seznam infocenter a neaktuální kalendář loňských akcí (nezoufejte – akce se patrně budou letos opakovat).

Premiéry i památky lze vybírat podle regionu, nebo podle podle tématu cesty. Na výběr z témat jsou: Památky a historie (36 míst), rekreační sporty (44 sportovních areálů, ale například i cyklotras), pohodlí měst (či spíše lázní a hotelů – 27 ks) a nakonec zábava (26 míst pro zábavu, ale i poučení). U každého tématu se zobrazí stručný seznam všech premiér s uvedením regionu.

Hledání podle regionů je pohodlnější a lépe graficky zvládnuté. Hned na úvodní stránce si můžete vybrat turistický region. Na stránce regionu čeká mapka se zakreslenými premiérovými místy a pod ní jejich seznam. Seznam památek je doplněný bohužel méně interaktivní mapou. Zato památky jsou rozděleny do více kategorií: Hrady a zámky; Muzea a galerie, skanzeny; Duchovní památky; Lázně; Přírodní atraktivity a Ostatní.

10 zajímavých tipů

Při procházení webem mě několik novinek zaujalo více, pokusil jsem se z nich vybrat 10. Jsou vybrané čistě náhodně, seřazené taky tak.

Památník písemnictví na Moravě – nová expozice Muzea Brněnska

http://www.mu­zeumbrnenska.cz

Stálá expozice představuje moravské písemnictví v průběhu minulých deseti století, k vidění je i část klášterních prostor – kostel, kapitulní síň a křížová chodba.Jeho klenotem je především restaurovaná historická knihovna, kde je vystaveno 7 500 z celkového počtu 65 000 svazků.

Muzeum krkonošských řemesel v Poniklé

http://www.vol­ny.cz/pens.po­nikla

>V původní nově rekonstruované roubené stodole mohou návštěvníci vidět sbírku hospodářských strojů a nejrůznější předměty, ilustrující styl dřívějšího života v Podkrkonoší.

Podzemní tunely Janská – unikátní týmové hry v podzemí

http://www.new­day.cz

V okolním členitém terénu Adrenalin Parku Janská, plném hlubokých roklí a strmých skal, se nachází tajemný podzemní komplex, který za druhé světové války vykopali váleční vězni Wehrmachtu. V tunelech někdejší tajné podzemní továrny pro výrobu válečných zbraní se nyní pořádají týmové dobrodružné hry.

Prohlídka povrchového uhelného lomu a následně rekultivované krajiny Chomutovska

http://www.cho­mutov-mesto.cz (http://www.mo­dua.cz/showpa­ge.php?…)

Přibližně tříhodinová prohlídka dolu o rozloze zhruba 44 km2 začíná celkovým pohledem na těžní jámu. Terénními vozy se potom sjíždí k velkostrojům, kde je možné prohlédnout si zblízka celé těžební zařízení. Prohlídka je zakončena v rekultivované krajině, kde byly po ukončení těžby vysazeny vhodné dřeviny a do níž se zvolna vrací původní živočichové.

Strašidelné pověsti a netradiční noční prohlídky Českých Budějovic

http://www.kultur-kontakt.cz/

Pokud návštěvníci Českých Budějovic chtějí zabloudit do dávno minulých časů a setkat se s tajemnými příběhy a postavami, mohou se zúčastnit hraných nočních prohlídek.

Vamberecká krajka – výrobně-řemeslný skanzen ve Vamberku

http://www.vkraj­ka.cz

Příkladem výroby, která se ve své jedinečné podobě dochovala pouze v České republice, je krajkářské umění. Krajky z Vamberku jsou živým dokladem dovednosti dávných předků, neustrnuly však na starých vzorech, ale přizpůsobují se novým trendům.

Obnovený Staročeský pivovárek v Dobrušce

http://pivovar­.dobruska.info

Vedle pivovarských kolosů, které vyrábí statisíce hektolitrů piva ročně, působí v řadě míst menší pivovary, za jejichž pivem se musí cestovat. Jedním z nich je pivo Rampušák ze Staročeského pivovárku v Dobrušce.

Nový archeopark v Chotěbuzi- Podoboře

http://www.mu­zeumct.cz

Areál je budován jako replika původního slovanského opevněného hradiště z 8.-11. století. Fortifikační systém postupně doplňují různé typy obydlí a výrobních dílen včetně železářských pecí a dalších historických objektů.

Hrad Červený Újezd – kopie historického hradu

http://www.hrad-cervenyujezd.cz

Historizující objekt vychází z tradičních řemeslných postupů, plně však odpovídá nárokům současnosti. Prohlídka s průvodcem zahrnuje návštěvu kaple, rytířského sálu a muzea českého venkova se 4 000 exponáty včetně řemeslnických dílen a obytných světniček z různých regionů České republiky.

Hornický skanzen u Zlatých Hor

http://www.zla­tehory.cz

V údolí řeky Olešnice poblíž Zlatých Hor vznikl zajímavý skanzen s funkčními replikami středověkých zlatorudných mlýnů. Během hlavní sezóny si návštěvníci mohou rýžování vyzkoušet na vlastní pěst.

Doufám, že jste i vy nalezli inspiraci na toulky po zemích českých a moravských. Pokud byste se chtěli podělit se svými tajnými tipy na zajímavá místa, tak si poslužte v diskuzi, nebo napište článek. Rádi jej na Cestovateli zveřejníme.

Milan Kylar

Zakladatel a kdysi také šéfredaktor časopisu www.cestovatel.cz. Nyní jsem zaměstnancem softwarové společnosti... Kromě toho občas fotografuji.

Doporučené články