Chystáte se na dovolené sportovat? Pak si nezapomeňte sjednat ODPOVÍDAJÍCÍ pojištění

Ani vy se jistě už nemůžete dočkat, až letos opět vyrazíte na vytouženou (a zaslouženou) dovolenou. Předpokládáme, že jí nebudete trávit pouze v prostředí hotelového pokoje, ale naopak si volno užijete plnými doušky – třeba aktivně sportováním. A právě této problematice se budeme věnovat v následujících řádcích. Měli byste vědět, že v základním balíčku cestovního pojištění nemusí být zahrnuty zdaleka všechny aktivity, které se chystáte provozovat. Pojišťovny sporty dělí na rekreační a rizikové.

Spousta českých turistů netuší, že jejich cestovní pojištění nepokrývá všechny sportovní aktivity, které na dovolené provozují. Nepřikládají tomu velký význam, ale kdyby se jim při sportování něco přihodilo, pojišťovna by se od plnění distancovala. Rozsah krytí by měl zajímat každého, dokonce i nesportovce. Ptáte se, proč? Důvod je prostý – ve výčtu adrenalinových sportů najdete například historický šerm.

Představte si, že se během návštěv hradů a zámků zúčastníte šermování jakožto zábavné aktivity. Bohužel nešikovně uklouznete, zvrtnete si kotník, případně si přivodíte jiné zranění. Standardní balíček cestovního pojištění však náklady na léčbu nepokryje, neboť historický šerm zahrnuje až příplatkové pojištění adrenalinových sportů.


Šerm jsme uvedli jako jeden mnoho příkladů. Dalším mohou být bojové sporty. Ačkoliv je možná v běžném životě neprovozujete, můžete se s nimi setkat například v rámci animačního programu během pobytu u moře. A kdo by odolal lekci juda či karate s místním mistrem? Opět samozřejmě platí to samé jako v případě jiných adrenalinových sportů. Bez patřičného připojištění se zkrátka neobejdete.

Pro sportovce je připojištění sportu nutnost

Pokud se na dovolenou těšíte především kvůli sportování, pak vám jistě význam připojištění sportu nemusíme připomínat. Měli byste však mít na paměti, že pojišťovny mají podmínky nastavený vždy trochu jinak. Na co byste si měli dát pozor?

Chcete-li předejít zbytečným problémům, pohlídejte si, zda standardní balíček cestovního pojištění zahrnuje horskou turistiku. Například ERGO pojišťovna má v rámci pojištění rekreačních sportů, které je součástí standardního balíčku cestovního pojištění, zahrnutu vysokohorskou turistiku bez horolezeckého náčiní do 3500 m.n.m. Náročnější vysokohorské výstupy do 5000 m. n. m. Jsou ovšem zahrnuty až v připojištění adrenalinových sportů. Týká se to turistiky s nutností pomůcek a ferrat.


Překročíte-li nadmořskou výšku 5000 m. n. m., měli byste si sjednat připojištění extrémních sportů. Tento balíček mimo jiné zahrnuje také slézání ledových a vodních vodopádů, potápění v obtížných podmínkách (nad 40 m vždy), skálolezectví, alpinismus a mnohé další aktivity.

Jako rizikové jsou zároveň chápány také jakékoliv sportovní soutěže registrovaných sportovců. Zúčastníte-li se někde v zahraničí takové akce, měli byste mít sjednáno odpovídající připojištění.

Pojištění přijde vhod i v EU

S cestovním pojištěním byste neměli váhat ani v případě, že se během dovolené nechystáte dále než do států Evropské unie. Máte sice tzv. modrou kartičku české zdravotní pojišťovny, ale ta vám nemusí stačit.

Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) garantuje držiteli zdravotní péči za stejných podmínek jako pro občany daného státu. V praxi to však může znamenat nemalé doplatky za ošetření, léky či hospitalizaci. Nehledě na to, že se krytí týká pouze státních zdravotnických zařízení.


A pozor! České zdravotní pojištění rozhodně nezahrnuje náklady na záchranné akce zahraniční horské služby, které se mohou vyšplhat na desítky tisíc korun. Komerční cestovní pojištění online přitom stojí maximálně několik desítek korun na den, a to včetně připojištění adrenalinových a extrémních sportů.


Doporučené články