DELHI

DELHI

DELHI znamená mnohem víc, než jen hlavní město Indie, protože jeho bohatá historie sahající až do 6. století je prezentována množstvím různých architektonických stylů, které tvoří jedinečnou a živou identitu města.

znamená mnohem víc, než jen hlavní město Indie, protože jeho bohatá historie sahající až do 6. století je prezentována množstvím různých architektonických stylů, které tvoří jedinečnou a živou identitu města. Delhi je totiž symbolem nejen prosperující současnosti, ale také bohaté minulosti Indie. A nepochybně má určitě co nabídnout náročným dobrodruhům, stejně jako hloubavým milovníkům historie, Dnešní 25 milionové hlavní město má tři různé tváře. Původní, Old Delhi, vám nabídne pohled do historie přenesený do současnosti, New Delhi je naprosto zachovalá a funkční památka na bohaté koloniální časy a nové město, s moderními výškovými domy, rozrůstající se mílovými kroky do všech světových stran, představuje realitu dneška a budoucnost Indie.

Old Delhi

První cesta z letiště většinou vede do Old Delhi a téměř každý zde zažije kulturní šok. Málokteré místo na světě vám totiž nabídne tak neuvěřitelný kontrast. V Old Delhi se rázem přenesete do středověku, zatímco o pár set metrů dál budete míjet luxusní budovy, vybavené těmi nejmodernějšími technologiemi. Úzké uličky v Old Delhi jsou lemovány krámky s rozmanitým sortimentem zboží od špendlíků až po luxusní zlaté šperky. Zdánlivě ospalý život uvnitř obchodů však narušuje nekonečně pulsující mraveniště lidí a dopravních prostředků v ulicích. Již v dávných dobách mělo město výsadní postavení a nejinak je tomu i dnes. Old Delhi je stále hlavním centrem tradičního obchodu v této indické metropoli. Bez ohledu na to, že modernizace se zjevně zastavila před jeho branami, prosperující byznys se zde točí dál. Den po dni, měsíc po měsíci…..již stovky let, pořád stejně zde jedni smlouvají, aby výhodně nakoupili a druzí, aby minimálně stejně dobře utržili. TIP: Poznejte tu pravou Indii na vlastní oči. Vyberte si jeden ze zájezdů do Indie a navštivte známý indický trojúhelník – Dillí, Agra a Jaipur a spojte jej s relaxací na plážích v Goa.

Red Fort

O výlučné postavení Delhi se zasloužil především mugalský vládce a proslavený stavitel Taj Mahalu, Shah Jahan, který v r. 1638 položil základní kámen tohoto prvního zděného města v Indii. V jeho těsné blízkosti vybudoval královskou pevnost Red Fort, která se stala významným symbolem Indické říše a je jím dodnes. Paláce pevnosti stále připomínají dávnou slávu Mugalské dynastie. Původní lesk však již dávno odvál čas. Tedy nejen čas, ale především nájezdy nepřátel v 18. století, během kterých byla pevnost dobyta a doslova vydrancována. Zmizely všechny drahokamy a drahé kovy, kterými byly zdobeny interiéry I exteriéry paláců. Ničení bohužel pokračovalo i za období britské nadvlády a tak dnes můžete spatřit jen zlomek původní majestátnosti.

Jama Masjid

Mugalové, kteří vládli Indii již od roku 1526 byli muslimové. Přirozeně tedy vedle hinduistických chrámů, budovali i mešity. Jedna z největších Jama Masjid, nebo-li “Páteční mešita”, která pojme v jeden okamžik až 25 000 věřících, byla vybudována jako hlavní mešita na kopci, přímo navazující na rušné ulice starého města. Mugalové uctívali Korán, ale současně respektovali většinové hinduistické obyvatelstvo a jejich víru. A tato mešita je toho příkladem. Jama Masjid je ukázka vznešené kombinace mughalské a hindské architektury a právem patří mezi architektonické klenoty indické historie.

New Delhi

Jakkoliv byla doba britské nadvlády v Indii problematická, nepochybně zde Angličani zanechali hluboké a nesmazatelné stopy Byl to král George V., který podpořil v r. 1911 rozhodnutí přemístit hlavní město z Kolkaty do Delhi. Důvodem byla nutnost vybudovat nové administrativní centrum, které by lépe vyhovovalo požadavkům tehdejších britských úředníků. Stalo se, a během dvaceti let vyrostlo New Delhi. Moderní metropole tak mohla začít plnit svou úlohu hlavnímo města. Centrem New Delhi jsou dva bulváry, podle kterých je město orientováno. RAJPATH, neboli Královská cesta vede od Prezidentského paláce (dříve sídlo vícekrále) s přilehlými administrativními budovami a parlamentem k India Gate. Tento pomník, nazvaný Bránou Indie je věrnou kopi Vítězného oblouku v Paříži a byl vybudován na počest padlých a zraněných indických vojáků, bojujících pod vlajkou Britské Koruny v 1. Světové válce a 3. Anglo-Afgánské válce. Každoročně, 26. ledna, v den výročí založení republiky, se zde koná velkolepá vojenská přehlídka za účasti nejvyšších vládních činitelů a významných zahraničních hostů. Mimochodem, Indové hájili vojenské zájmy Britů po staletí. Zejména v tom problematickém 20. století, kdy se, často i dobrovolně, účastnili obou světových válek. Věřili totiž, že jejich pomoc nakonec Angličané ocení a za odměnu jim vrátí svobodu. Bohužel, Anglie toto hrdinství a zmařené životy Indů neocenila nikdy. JANPATH, také nazývaná Cesta míru, kolmo protíná Rajpath a spojuje známé obchodní Connaugh place s klidnou residenční čtvrtí, kde sídlí většina zastupitelských úřadů z celého světa.   Blanka Jeetendra Varma Mumbai, 21.8.2019  

Posts Carousel