Opalování na dovolené aneb co použít v případě spálené pokožky

Drtivá většina lidí s vidinou krásně opálené pokožky a příjemné relaxace na pláži podcení délku prvního pobytu a ostřejším sluníčku. Asi není nutné zdůrazňovat, že sluníčko je na pláži (v důsledku vody) mnohem silnější než sluníčko ve městě. Což ovšem neznamená, že se nemůžete spálit i při chození po městě. Je to však mnohem menší pravděpodobnost.

Jednak po městě nechodíte v plavkách, a pak každou chvíli zaběhnete někam do obchodu nebo najdete příjemný stín. Kdežto v případě pláže to vypadá většinou tak, že se člověk vyvalí na osušku a chytá bronz, poslouchá hudbu nebo čte knížku, občas se jde zchladit do vody, což je zrádné. Jednak proto, že se ochladíte a nebudete mít pocit rozpálené pokožky, ale také proto, že smyjete opalovací přípravek (ano – i ten, který by měl odolávat vodě se stává méně účinný) a mimo jiné, voda sluníčko přitahuje.

Mokré tělo bude tedy ještě více poutat pozornost slunečních paprsků. Stává se, že se člověk spálí i při práci na zahradě, ale největší počet případů spálené pokožky je právě z období trávení dovolené na pláži. Pokud máte tedy v plánu letos cestovat a užívat si zaslouženého odpočinku někde u moře, nepodceňujte nákup sluneční kosmetiky včetně kosmetiky pečující o pokožku během léta a svou výbavu obohatit také o krém po opalování.

Jestliže se i přes vaše pečlivé přípravy stane, že se na sluníčku zdržíte déle, než je zdrávo a odskáčete to zvýšenou citlivostí pokožky, máme pro vás tipy, jak z toho co nejdříve vybruslit. Ono červená a citlivá pokožka na dotek není nic příjemného.

4 tipy na zklidnění podrážděné pokožky v důsledku opalování

  1. – gel z aloe vera patří patrně k těm nejpoužívanějším a neznámějším prostředkům na zklidnění podrážděné pokožky. Ideálně jej skladujte v lednici, aby pokožku příjemně ochladil. Nemusíte jej používat pouze v případě spálené pokožky, ale i jako skvělou hydrataci po zdravém opalování či na různé zdravotní neduhy – kopřivka, štípanec od hmyzu, drobná odřenina apod. Vyplatí se mít jej sebou na cestách.
  2. – jestliže nemáte u sebe žádnou kosmetiku pro péči o pokožku po opalování, upalujte si koupit do obchodu bílý jogurt a použijte ho vychlazený. Úžasně osvěžuje, vyživuje, regeneruje, hydratuje a vytáhne horkost z pokožky. Probiotické kultury a enzymy vaší pokožce zaručeně pomohou. Jogurt nechte působit do té doby, než jej pokožka zcela vstřebá a zaschne. Poté se osprchujte studenou nebo vlažnou vodou a jemně osušte.
  3.  – také černý čaj může být výtečným pomocníkem. Připravte si velmi silný výluh a nechte jej v lednici vychladit. Poté do něj namočte nějakou lehoučkou tkaninu a přiložte na spálené místo a nechte jej vytáhnout veškerou horkost. Jakmile je látka teplá, opět namočte do studeného odvaru a opakujte i 4x podle potřeby. Studené vytáhne horkost a antioxidanty obsažené v čaji dodají vaší pokožce vzpruhu. Mimo jiné má zklidňující účinky pro pokožku. Nemáte-li černý čaj, použít můžete například i heřmánkový, který má hojivé účinky.
  4. – pokud patříte k těm, kteří jsou raději připravení na jakékoli situace, pak máte určitě sebou Panthenol, který přináší pokožce okamžitou úlevu a měl by být základem vaší letní kosmetické sady.

Krém nebo olej na opalování mějte určitě sebou. I přesto, že se budete opalovat zdravě, potřebuje vaše pokožka během léta větší hydrataci. Dobrým služebníkem může být francouzská dermokosmetická značka Avene, kterou lze používat celoročně. Mezi další ověřené značky patří také Bioderma a Eucerin, které vaší pokožce rovněž dodají tu nejlepší ochranu. A pokud vás trápí suchá pokožka, určitě si sebou sbalte krém a tělové mléko.

Míra spálení od sluníčka

  •  (nevyžaduje lékařskou péči) – pokožka je na dotek citlivá, bolestivá a má načervenalou barvu. Může se objevit i svědění.
  •  – pokožka je rudá s drobnými bílými puchýřky, pokožka může praskat v důsledku vysušení a stažení (vyžaduje pro jistotu kontrolu lékaře, který vám může napsat mast i léky na bolest)
  •  – rudá kožka s puchýři, bolesti hlavy, zvracení, zimnice, nevolnost, horečky. Vyžaduje nutně lékařské ošetření

Zdroj obrázku 1:  Rido / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 2: Fevziie / Shutterstock.com

Zdroj obrázku 3:  Rido / Shutterstock.com

Doporučené články