Znáte krásnou cyklostezku Bevlavu na moravsko-slovenském příhraničí?

Každý milovník cyklistiky hledá možnosti, kde si pořádně zajezdit. A nejen to. Vidět nádhernou krajinu, moct se pokochat památkami, někteří uvítají drsnější terén, jiní se rádi staví do hospůdky, kde vaří výtečnou kuchyni… Toto vše můžete najít a vyzkoušet na nové cyklostezce, kterou zbudovali Moravané a Slováci. Hranici protíná na hraničním přechodu Vlárský průsmyk. Nese název Bevlava.

Rozmanité zážitky

Kdo někdy byl v údolí Vlárského průsmyku, okolí Brumova-Bylnice, Valašských Klobouků ví, jak nádherně tady je. Ocitnete se uprostřed hlubokých lesů, sadů, horských luk… Nechybí ale ani kulturní památky a zajímavosti. Ti, kdo si chtějí užít aktivní dovolenou, budou nanejvýš spokojeni. Terén je mírný, vhodný i pro děti nebo aktivní seniory. Ti, kdo jsou zkušení jezdci a mají rádi náročnější terén, mohou využít různých tipů na skvělé okruhy a odbočky do terénu. Tato cyklotrasa je ideální pro gravel kola, horská kola nebo třeba trekingová kola. Potkáte tady i sportovce na koloběžkách nebo třeba kolečkových bruslích.

Proč Bevlava

Název je odvozen od názvu tří řek. V budoucnu by měla propojit povodí řek Bečvy, Vláry a Váhu. Aktuálně je k projížďce připraveno 35 kilometrů cyklostezky s tím, že se můžete napojit na další cyklostezky, a to Vážskou cyklomagistrálu nebo Bečvu. Jistě dojde k plnému dokončení cyklostezky velmi rychle. Všichni zúčastnění, kteří na ní pracují, pracují s velkým zapálením celou dobu, co je cyklostezka budována. A získávají za to velké ohlasy těch, kdo Bevlavu vyzkouší.

Na této cyklostezce se najíte, nechybí zde občerstvení. Také si budete moci připravit jídlo svépomocí. Díky odpočivadlům, na nichž na vás čeká vše připraveno k opékání špekáčků. Pro mnohé děti, které nejsou z vesnice a nemohou opékat, to bude báječný zážitek.

Nezbývá než abyste si nastudovali mapu a podívali se, kde se Bevlava nachází. Následně naložili gravel kolo či svého jiného miláčka a vydali se vstříc novým zážitkům a krásám Valašska a Pováží.

Doporučené články