Nejzáhadnějším turistickým místem v Česku zvolen hrad Houska

V další anketě na oblíbeném turistickém serveru www.kudyznudy.cz měli návštěvníci možnost hlasovat o nejzáhadnější, nejmystičtější a pověrami nejvíce opředené místo v České republice. S přehledem zvítězil pověstmi opředený hrad Houska, následován čarodějnickými Petrovými kameny v Hrubém Jeseníku a Starým Městem pražským.


1. Hrad Houska – průrva do pekla

V prostorách hradu byla průrva do pekla. Obyvatelé hradu chtěli vědět, jak takové peklo vypadá. Jednoho dne se rozhodli, že to zjistí a nabídli odsouzenému na smrt milost, pokud se do pekla vydá a řekne, co tam viděl… Tak začíná nejznámější pověst, která se k hradu váže. Je jich však mnohem více. Hrad se nachází v Máchově kraji nedaleko České Lípy.

2. Petrovy kameny – slety čarodějnic

Za čarodějnických procesů v 17. století byly Petrovy kameny v Hrubém Jeseníku označovány jako místo sletů čarodějnic. Podle pověsti dostaly Petrovy kameny jméno po mladém kováři, který se zde ukryl se svou dívkou, dcerou správce sovineckého panství, když prchal před jejím otcem.

3. Staré Město pražské – Golem

Na půdě Staronové synagogy je údajně ukryt Golem – mohutná bytost z hlíny, která byla podle legendy stvořena rabi Löwem, aby ochraňovala židovské město. Golem je neodmyslitelně spjat s tajuplnou atmosférou pražského Josefova.

4. Hora Velký Blaník – spící blaničtí rytíři

Velký Blaník je národním symbolem naděje a víry v lepší budoucnost. Tato hora je opředená spoustou zajímavých pověstí. Nejznámější je pověst o bájných blanických rytířích, kteří odpočívají uvnitř hory. Až českému národu bude nejhůře, vyjedou prý rytíři z hory a českému národu pomohou.

5. Zámek Velké Losiny – čarodějnické procesy

Zámek je smutně proslulý čarodějnickými procesy. Na konci 17. století zde působil inkvizitor Jindřich Boblig, povolaný ze Šumperka. V důsledku čarodějnických procesů zde bylo upáleno téměř šest desítek lidí.

6. Kounov – záhadné řady kamenů

Na rovné pláni, v nejvyšších partiích Džbánu na Rakovnicku, se v lese mezi stromy táhnou řady naskládaných balvanů o hmotnosti několika metráků až tun v celkovém počtu více než 2500. Kdo tyto Kounovské kamenné řady poskládal a k čemu sloužily, se dosud nepodařilo objasnit.

7. – 8. zámek Jindřichův Hradec – bloudící Bílá paní

Se všemi vítkovskými hrady a zámky je spojena postava Bílé paní Perchty z Rožmberka. Žila mezi lety 1429 až 1476. Svým otcem byla provdána za Jana z Lichtenštejna, manželství však nebylo šťastné. Podle pověsti je příčinou zjevování Bílé paní Perchty z Rožmberka kletba jejího manžela.

7. – 8. Menhir u Klobuk – záhadný stojící kámen

Asi v polovině cesty z Klobuk směrem do Telec (u města Slaný) stojí v poli kamenný menhir zvaný „Kamenný pastýř“ nebo „Zkamenělý slouha“. Je to největší český menhir, který má údajně schopnost dodávat pozitivní energii. Podle pověsti postoupí kámen za rok o krok jako zrnko písku ke kostelu ve vsi.

9. Panenský Týnec – místo pozitivní energie

Torzo gotického chrámu v Panenském Týnci stojí údajně na velmi silné pozitivní zóně, které je přisuzovaná schopnost odstraňovat depresivní stavy, přinášet optimismus, dobrou náladu, elán a radost ze života. Chrám nebyl nikdy dostavěn.

10. Klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích

Rozvaliny kláštera Rosa Coeli (Růže nebeská) působí velmi tajemně. Stavba se řadí k nejvýznamnějším středoevropským církevním stavbám vrcholné gotiky. Klášter premonstrátek byl definitivně ponechán svému osudu po ničivém požáru na počátku 19. století.

Mezi dalšími tipy se objevily např. jihlavské podzemí se záhadnou světélkující chodbou, hrad Helfštýn, Vyšehrad či podzemní chodby v Josefově.

Zpracovala: Lenka Šindelářová

Doporučené články