Jak poznat kvalitní kávu?

Milujete kávu, ale nejste takoví odborníci, abyste věděli, podle čeho se orientovat ve výběru? Máme pro vás malého průvodce, díky kterému poznáte, který šálek kávy si opravdu dopřát.

Kvalitní čerstvá káva přímo od výrobce

Naučili jste se dát si kafíčko po ránu někde v kavárně? Pak jste si jistě všimli, že to není levná záležitost a možná jste si řekli, že tu a tam byste si mohli uvařit šálek kávy i doma. Jenže, jak si vybrat opravdu dobré kafe? V obchodech najdete spoustu pytlíků s kávou, ovšem kvalita je různá. Opravdu čerstvá káva není za hubičku. Začněme ted dělením. Káva se dělí na dva druhy, Arabica a Robusta. Prvně jmenovaný typ pochází z kávovníku, který dává zrna podlouhlého tvaru, specifická je rýha ve tvaru „S“. Arabica je jemnější, sladší než Robusta. Tento typ se pěstuje hlavně v Jižní Americe, původem je však z Afriky (Etiopie, Jemen). Jde o dražší variantu než Robusta. Kávové zrno levnější formy, tedy Robusty, je kulatější a má rovnou rýhou. Chuť je zemitější a hořká, nápoj obsahuje také více kofeinu.Pěstuje se hlavně ve Vietnamu, Brazílii a Indonésii.

Kolik druhů kávy existuje?

Zmíněné typy kávy se dost často míchají, aby si více lidí mohlo dopřát chuťArabiky. Na obalech s kávou často narazíte na znění, že jde o vícedruhovou kávu, kde vám je přiblíženo, o jaké typy jde. Pokud chcete poznat kafíčkový svět dokonale, volte jednodruhouvou kávu, kde budete vědět, o jaký typ se jedná i odkud je. S tím souvisí i délka pražení. Jednodruhové kávy se obvykle praží středně, protože déle pražená kávová zrna ztrácí svoji nezaměnitelnou chuť. Levnější kávová zrna se pak praží spíš do tmavších odstínů, aby se dosáhlo silnější chuti. Jenže někdy riskujete, že nápoj bude mít jakoby připálenou chuť. Pokud si tedy chcete dopřát kvalitu, kupte si kávu u osvědčeného prodejce. Například Vitalcountry prodává výběrové, čerstvé kávy, kde si určitě vyberete.

Doporučené články