Co vidět v Popradu? Máme super tipy!

Poprad je krásné a významné město, které najdete na východě Slovenska. Co v něm vidět a začít? Je toho víc než dost, a to hlavně díky pestré kultuře, přírodnímu bohatství v okolí i bohaté historii Spišského regionu. Tak se na to pojďte podívat. Nezapomeňte si přibalit i cestovní pojištění na Slovensko.

Než vyrazíte na Slovensko

Připraveni pořídit si parádní zážitky u našich východních sousedů? Tak si před cestou nezapomeňte sjednat i cestovní pojištění. Stát vás bude jen pár korun a v případě nouze se o vás hezky postará. Zbytečně nešetřete a užijete si chvíle volna a pohody bez starostí!

Chcete se podívat na online srovnání cestovního pojištění? Není problém – pomůže vám s ním kalkulačka, ve které ho během pár minut uvidíte a stejně snadno si přes ni cestovko i sjednáte.

Poprad – skvělý tip na výlet

Historie Popradu sahá až do pravěku z dob stěhování národů. Město jako takové bylo založené ve 13. století, v minulosti se tu pak těžila měděná ruda, vznikaly manufaktury a v roce 1871 došlo k připojení Popradu na Košicko-Bohumínskou železnici. Město je také branou do Vysokých Tater a vzhledem k tomu, že je kulturním, hospodářským i administrativním centrem podtatranského regionu, zvažoval Poprad už několikrát uspořádání zimních olympijských her.

Zajímavostí je, že se Poprad skládá z několika menších měst, které jsou navzájem propojené. Jsou to Spišská Sobota, Poprad centrum Matejovce, Stráže pod Tatrami a Veľká.

A co zajímavého je tu k vidění?

  • Centrum Popradu – Je poměrně malé, ale často nabízí bohatý kulturní program. Na náměstí pak musíte navštívit  kostel sv. Egídia s nádhernými freskami a perfektní akustikou, díky které se tu konají i krásné koncerty. Pro chvíle relaxu navštivte pivní koupele v hotelu Tatras, který je penzionem, restaurací i pivovarem.
  • Tatranská galéria – najdete ji v krásných prostorách staré parní elektrárny, jejíž industriální prostředí tvoří poutavý kontrast s výtvarným uměním. Tatranská galéria je totiž centrem výtvarného, hudebního i literárního umění.
  • Spišská sobota – Může se pyšnit krásným náměstím lemovaným městskými domy, radnicí, renesanční zvonicí a římskokatolickým kostelem sv. Juraje z 12. století, který patří k nejvýznamnějším ukázkám středověkého sakrálního stavitelství na Slovensku. Ve Spišské Sobotě se také doporučuje ochutnat místní tradiční posúch, který připomíná pizzu. Říká se mu Sobotský Maťko a je připravený z tradičních regionálních surovin.
  • Podtatranské muzeum – Chcete poznat historii tohoto regionu? Pak ho musíte navštívit. Muzeum vás provede poutavou procházkou podtatranského regionu od pravěku až po současnost. Velkou a očekávanou novinkou je otevření nové expozice – Knížecí hrobky z Popradu, která se bude věnovat unikátnímu nálezu, a to hrobce germánského knížete z přelomu 4. a 5. století s dokonale zastřešenou dřevěnou komorou a sarkofágem. Hlavní budova muzea se nachází v Popradu, pro expoziční účely slouží i ta, kterou najdete ve Spišské Sobotě, a která představuje například místní cechy a řemesla.
  • Kvetnica – kus přírody s lesy, loukami, který je z Popradu velmi snadno dostupný.  Vydat se sem můžete autem nebo po cyklostezce. Užijete si tu skvělé procházky, například po Banskom náučnom chodníku. Nebo se můžete pokochat kamenolomem s jezírkem s blankytně modrou vodou.

A zapomenout nesmíme ani na Gánovce s Geoparkem Neandertal, ve kterém se dozvíte, jak žili pravěcí neandrtálci, kteří zde žili. Važeckou jeskyni, kterou si užijí hlavně rodiny s dětmi, nebo Auqacity Poprad, kde se zrelaxujete a vyřádíte na tobogánech.

Doporučené články