Akční kamera, ze které vám spadne brada

Chystáte se na dovolenou a chcete si na památku přivézt i jiné záběry než jen ty z mobilu? Prostřednictvím akčních kamer natočíte dechberoucí záběry na vodě i na souši a příjemně strávené dny volna si tak můžete připomínat ještě dlouhou dobu po návratu domů.

Akční kamery: Co nabízejí a jak vybírat

Akční kamery, známé také pod názvem outdoorové nebo sportovní kamery, si hravě poradí s natáčením i v náročnějších podmínkách. Velkou výhodou tohoto typu kamer je nízká hmotnost a kompaktní rozměry. Skvěle se tedy hodí nejen pro natáčení v domácích podmínkách, ale také pro cestování do vzdálenějších destinací. Pokud plánujete cestu letadlem, kde musíte nutně respektovat váhové a rozměrové limity zavazadel, je akční kamera ideálním parťákem.

Abyste si vybrali přístroj, který skutečně využijete k vlastní spokojenosti, musíte si v první řadě ujasnit, na co ji chcete akční kameru používat. Zatímco příležitostný turista si vystačí i se základním modelem, vášnivý adrenalinový cyklista, který si chce své cesty pečlivě natáčet, pravděpodobně ocení propracovanější kameru s rozsáhlejší výbavou.

Základními parametry při výběru kamery je rozlišení videí a také to, kolik vytvoří kamera snímků za sekundu (ukazatel FPS = Frames Per Second). Pokud si potrpíte na kvalitní záběry, vybírejte přístroj alespoň s rozlišením 4K a frekvencí 120 fps. Zajímejte se také o to, jak výrobce vyřešil stabilizaci obrazu a jaký úhel záběru kamera nabízí. Jestliže chcete zaznamenat průzkumné cesty s paddleboardem, krásy mořské říše nebo bláznivou cestu po sjezdovce, rozhodně zvolte vodotěsný přístroj. V opačném případě již při nákupu počítejte s velmi krátkou životností.

DJI šlape na paty i tradičnímu výrobci GoPro

Známému výrobci akčních kamer GoPro a dosavadní jedničce v této oblasti vyrostla konkurence v podobě výrobce DJI, který je již zavedenou značkou v oblasti dronů. Kamery DJI Osmo si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Vybírat můžete z více modelů. Akční kamera Osmo Pocket 2 (nástupce Osmo Pocket) s cenovkou zhruba 10 tisíc korun vyniká hmotností pouhých 117 gramů, takže se snadno vejde i do kabelky nebo kapsy. Přístroj natáčí videa ve 4K při 60 fps a fotí s rozlišením 64 MP. Zorné pole je až 90 stupňů a kamera si poradí také se stabilizací obrazu. Baterie nabízí až 140 minut provozu. Pro opětovné nabití baterie je zapotřebí 73 minut v nabíječce. Akční kamera Osmo Pocket 2 se hodí spíše pro držení v ruce, ale s pomocí drobného příslušenství tento zádrhel snadno vyřešíte a nového parťáka připevníte, kam vás napadne. Při používání je zároveň potřeba počítat s tím, že přístroj sám o sobě není vodotěsný. Ale také pro tento problém existuje řešení – speciální voděodolné pouzdro můžete dokoupit samostatně.

Čerstvou novinkou v nabídce DJI je akční kamera DJI Osmo Action 3, vážící pouhých 145 gramů, která vás v základní verzi vyjde zhruba na 10 tisíc korun a s pomocí příslušenství ji můžete snadno připevnit na helmu nebo řídítka. Kamera natáčí videa v rozlišení 4K při 120 fps a chlubí se 155° zorným polem. Do záběrů tak zaručeně dostanete vše, co chcete. Při pořizování fotografií můžete počítat s rozlišením až 12 MP. Technologie RockSteady 3.0 a HorizonSteady účinně zamezují nežádoucímu chvění obrazu, což určitě ocení především cyklisté a milovníci adrenalinových sportů. Baterie vydrží v provozu až na 160 minut. Kamera podporuje funkci rychlého nabíjení. Během pouhých 18 minut tak nabijete přístroj až na úroveň 80 %. Akční kamera Osmo Action 3 je vodotěsná až do hloubky 16 metrů (s voděodolným obalem až do hloubky 60 metrů), a zvládne pracovat při teplotě od −20 do 45° C. Hodí tak pro natáčení v zasněžených horách i slunných destinacích.

Jak natočit kreativní video s akční kamerou

Stále se nemůžete rozhodnout, kterou akční kameru zvolit? Využijte služeb specializované půjčovny a zjistěte, který přístroj vám nejvíce vyhovuje. Uděláte si tak jasnou představu o tom, jaké záběry můžete natočit, a budete s jistotou vědět, že vám kamera skutečně vyhovuje i svými rozměry a váhou.

Vybrali jste akční kameru podle svých představ, ale marně čekáte na potřebnou inspiraci? Na internetu najdete mnoho praktických rad a tipů, kterými se můžete řídit při natáčení outdoorovou kamerou. Myslete především na to, že natáčení by mělo být zábavné a kreativitě se meze nekladou. Příště třeba zkuste kameru připevnit na létajícího draka, kapotu auta nebo psí obojek. Stejně jako u natáčení klasickou kamerou, i v případě akční kamery, můžete využít tzv. Golden hour (doba těsně před západem slunce), kdy sluneční paprsky vytváří jemné světlo, které je velmi lichotivé a zároveň svým způsobem magické. Ne náhodou si tuto část dne volí pro natáčení i profesionální kameramani.

Akční kameru nemusíte nutně připevnit jen na helmu nebo řídítka. Stejně dobře se hodí i pro připojení na dron. Kromě klasických záběrů z dronu tak získáte i unikátní akční záběry. Počítejte ale s tím, že se neobejdete bez speciálního adaptéru, který slouží k bezpečnému připevnění kamery na dron.

Doporučené články