Půjdete-li kolem pákistánské nebo indické restaurace, ucítíte specifickou kořeněnou vůni. Vždycky jsem si myslela, že je to proto, že tyto kuchyně používají hodně aromatické koření, které u nás neznáme. Až nedávno jsem přišla na to, že nejvýraznější koření, které způsobuje tuto vůni a dává pokrmům skvělou chuť je zázvor. U nás se moc nepoužívá, i když je k dostání ve všech supermarketech. Navíc je velmi zdravý. Podporuje trávení, pomáhá při nadýmání, zmírňuje nevolnost, a proto je doporučován v těhotenství, snižuje hladinu cholesterolu. A další předností je určitě i jeho cena.
Také v České republice můžete ochutnat spoustu tradičních pákistánských jídel. Většina z nich je hodně pálivá, což způsobují různé druhy chilli papriček. Chilli neodmyslitelně patří do pákistánské kuchyně. Evropané mají problém některá jídla pozřít hlavně kvůli tomu, jak jsou ostrá. I na to pákistánští kuchaři pamatují a k jídlu vám dají mističku s bílým jogurtem, který pálivost zmírní.
Výběr jídel je opravdu veliký. Jelikož Pákistán je muslimská země, nejí se tady vepřové maso. Můžete si vybrat z masa hovězího, kuřecího, jehněčího, zvěřiny a mnoha druhů ryb. Hlavně v severní oblasti Gilgitu, kde je hodně jezer, lidé loví ryby a pak je čerstvé připravují. V horách Gilgitu zase loví zvěřinu, která je tu mimořádně chutná.
Jako v „Básnících“, kde doktoři dostávali na vesnicích vajíčka, králíky a další naturálie, to funguje i tady. Můj švagr Adnan, který pracuje v bance v úvěrovém oddělení, každou chvilku přináší domů dárečky od lidí, kteří potřebují schválit úvěr. Jednou jsou to pstruzi, jindy maso z kamzíka, domácí máslo, třešně nebo jablka.
Pákistánské ženy jsou skvělé kuchařky. Snad i proto, že se učí od dětství, kdy pomáhají doma. Umět dobře vařit také zvyšuje šance dobře se vdát.
Vaří se zde ve velkém, protože rodiny jsou velmi početné. Vše je domácí výroba. Domácí nudle, chleba, máslo, jogurtový nápoj (lassi). Také zeleninu si rodiny pěstují na malých zahrádkách. Upřednostňují domácí vajíčka a mléko, které si kupují vzájemně mezi sousedy.
A co se tu vaří nejvíce?
Například byriani, což je dušený pokrm neboli kari obsahující maso, krevety nebo zelenina vařené s kořením a rýží. Keema – mleté hovězí maso, které se podává s bramborami, hráškem nebo květákem. Gosht palak – jehněčí maso se špenátem. Je tady ráj pro vegetariány. Vegetariáni mají problém vybrat si v českých restauracích. Tady je výběr opravdu velký. Mnoho druhů fazolí s velmi chutnými omáčkami, čočka, hrášek, květák, špenát, lilek. Toto vše se kombinuje s bramborami a různými omáčkami. Jako příloha se podávají roti chleby, což jsou placky z mouky a vody.
V pákistánských restauracích je samozřejmostí, že k jídlu dostanete karafu s pitnou vodou zdarma. Nepotřebujete tedy objednávat žádné další nápoje. Nekoupíte zde alkohol, muslimům je zakázán. Naopak budete překvapeni, kolik zde nabízí nealkoholických nápojů, mléčných koktejlů z čerstvého ovoce jako mango, banány, jablka. Podnebí je tu velmi horké, a tak spotřeba nápojů je obrovská. Jsou zde specializované obchody jen na nápoje.
A po jídle dezert?
Třeba halvu – upražená krupice na másle s přidaným sušeným ovocem nebo rozinkami. Když navštívíte cukrárny, je to svátek pro vaše oči. Všechno je tu barevné a co není barevné, to se dobarvuje. Najdete tu spoustu minizákusků z medu a oříšků všech možných tvarů a barev. Zákazníků je tu pořád dost. Často si nechávají dárkově zabalit výběr zákusků, když chtějí někoho navštívit.
Další pákistánské zajímavosti
Když vás cestou domů přepadne malý hlad, je tu celá škála nabídek, co si můžete koupit v malých obchůdcích nebo ve stáncích. Kuřecí maso připravované na uhlí, kebab, praženou kukuřici, mantu – těsto plněné masem, cibulí a kořením, připravené na páře a mnoho dalších malých pochoutek.
Jen náš český smažený sýr tady nenajdete. Když přišlo na vyprávění o české kuchyni, také jsem ho zmínila. Moje švagrová Aasia mi chtěla udělat radost a připravit ho pro mě. Jenže k dostání jsou jen trojúhelníčkové sýry Veselá kráva (Happy cow) dovezené z Rakouska. Obalila mi tedy tyto trojúhelníčky.
Stolování je v Pákistánu také odlišné. Sedí se na zemi okolo prostřeného ubrusu, kam se nanosí všechna podávaná jídla od polévky, roti chlebů, po hlavní jídla, dezerty, nápoje a dochucovadla.
Každý se obsluhuje sám. Jí se většinou rukama. Ulamovanými kousky roti chlebů se nabírá hlavní chod, ať už je to rýže, maso, omáčka nebo brambory.
Perlička na závěr
Bratranec manžela Sajid měl automobilovou nehodu. Uzdravil se a přišel na návštěvu s kusem masa. Později jsem se dozvěděla, že je zde zvykem přinést maso z poražené ovce jako poděkování za modlitby, když se někdo dostane z nemoci nebo vyvázne živý z nějaké nebezpečné situace. Podle islámské tradice se rozdělí maso na tři díly – pro chudé, pro příbuzné a z třetího dílu se připraví večeře pro lidi z mešity, kteří jsou zváni do domu k modlitbě.
Půjdete-li kolem pákistánské nebo indické restaurace, ucítíte specifickou kořeněnou vůni. Vždycky jsem si myslela, že je to proto, že tyto kuchyně používají hodně aromatické koření, které u nás neznáme. Až nedávno jsem přišla na to, že nejvýraznější koření, které způsobuje tuto vůni a dává pokrmům skvělou chuť je zázvor. U nás se moc nepoužívá, i když je k dostání ve všech supermarketech. Navíc je velmi zdravý. Podporuje trávení, pomáhá při nadýmání, zmírňuje nevolnost, a proto je doporučován v těhotenství, snižuje hladinu cholesterolu. A další předností je určitě i jeho cena.
Také v České republice můžete ochutnat spoustu tradičních pákistánských jídel. Většina z nich je hodně pálivá, což způsobují různé druhy chilli papriček. Chilli neodmyslitelně patří do pákistánské kuchyně. Evropané mají problém některá jídla pozřít hlavně kvůli tomu, jak jsou ostrá. I na to pákistánští kuchaři pamatují a k jídlu vám dají mističku s bílým jogurtem, který pálivost zmírní.
Výběr jídel je opravdu veliký. Jelikož Pákistán je muslimská země, nejí se tady vepřové maso. Můžete si vybrat z masa hovězího, kuřecího, jehněčího, zvěřiny a mnoha druhů ryb. Hlavně v severní oblasti Gilgitu, kde je hodně jezer, lidé loví ryby a pak je čerstvé připravují. V horách Gilgitu zase loví zvěřinu, která je tu mimořádně chutná.
Jako v „Básnících“, kde doktoři dostávali na vesnicích vajíčka, králíky a další naturálie, to funguje i tady. Můj švagr Adnan, který pracuje v bance v úvěrovém oddělení, každou chvilku přináší domů dárečky od lidí, kteří potřebují schválit úvěr. Jednou jsou to pstruzi, jindy maso z kamzíka, domácí máslo, třešně nebo jablka.
Pákistánské ženy jsou skvělé kuchařky. Snad i proto, že se učí od dětství, kdy pomáhají doma. Umět dobře vařit také zvyšuje šance dobře se vdát.
Vaří se zde ve velkém, protože rodiny jsou velmi početné. Vše je domácí výroba. Domácí nudle, chleba, máslo, jogurtový nápoj (lassi). Také zeleninu si rodiny pěstují na malých zahrádkách. Upřednostňují domácí vajíčka a mléko, které si kupují vzájemně mezi sousedy.
A co se tu vaří nejvíce?
Například byriani, což je dušený pokrm neboli kari obsahující maso, krevety nebo zelenina vařené s kořením a rýží. Keema – mleté hovězí maso, které se podává s bramborami, hráškem nebo květákem. Gosht palak – jehněčí maso se špenátem. Je tady ráj pro vegetariány. Vegetariáni mají problém vybrat si v českých restauracích. Tady je výběr opravdu velký. Mnoho druhů fazolí s velmi chutnými omáčkami, čočka, hrášek, květák, špenát, lilek. Toto vše se kombinuje s bramborami a různými omáčkami. Jako příloha se podávají roti chleby, což jsou placky z mouky a vody.
V pákistánských restauracích je samozřejmostí, že k jídlu dostanete karafu s pitnou vodou zdarma. Nepotřebujete tedy objednávat žádné další nápoje. Nekoupíte zde alkohol, muslimům je zakázán. Naopak budete překvapeni, kolik zde nabízí nealkoholických nápojů, mléčných koktejlů z čerstvého ovoce jako mango, banány, jablka. Podnebí je tu velmi horké, a tak spotřeba nápojů je obrovská. Jsou zde specializované obchody jen na nápoje.
A po jídle dezert?
Třeba halvu – upražená krupice na másle s přidaným sušeným ovocem nebo rozinkami. Když navštívíte cukrárny, je to svátek pro vaše oči. Všechno je tu barevné a co není barevné, to se dobarvuje. Najdete tu spoustu minizákusků z medu a oříšků všech možných tvarů a barev. Zákazníků je tu pořád dost. Často si nechávají dárkově zabalit výběr zákusků, když chtějí někoho navštívit.
Další pákistánské zajímavosti
Když vás cestou domů přepadne malý hlad, je tu celá škála nabídek, co si můžete koupit v malých obchůdcích nebo ve stáncích. Kuřecí maso připravované na uhlí, kebab, praženou kukuřici, mantu – těsto plněné masem, cibulí a kořením, připravené na páře a mnoho dalších malých pochoutek.
Jen náš český smažený sýr tady nenajdete. Když přišlo na vyprávění o české kuchyni, také jsem ho zmínila. Moje švagrová Aasia mi chtěla udělat radost a připravit ho pro mě. Jenže k dostání jsou jen trojúhelníčkové sýry Veselá kráva (Happy cow) dovezené z Rakouska. Obalila mi tedy tyto trojúhelníčky.
Stolování je v Pákistánu také odlišné. Sedí se na zemi okolo prostřeného ubrusu, kam se nanosí všechna podávaná jídla od polévky, roti chlebů, po hlavní jídla, dezerty, nápoje a dochucovadla.
Každý se obsluhuje sám. Jí se většinou rukama. Ulamovanými kousky roti chlebů se nabírá hlavní chod, ať už je to rýže, maso, omáčka nebo brambory.
Perlička na závěr
Bratranec manžela Sajid měl automobilovou nehodu. Uzdravil se a přišel na návštěvu s kusem masa. Později jsem se dozvěděla, že je zde zvykem přinést maso z poražené ovce jako poděkování za modlitby, když se někdo dostane z nemoci nebo vyvázne živý z nějaké nebezpečné situace. Podle islámské tradice se rozdělí maso na tři díly – pro chudé, pro příbuzné a z třetího dílu se připraví večeře pro lidi z mešity, kteří jsou zváni do domu k modlitbě.