Paella na Mallorce

0
838
Byly to nádherné, byť během pracovního pobytu, večery v romantickém hotelu v městečku Porto Petro na břehu Středozemního moře.


Kulinářské umění španělských kuchařů je všeobecně známé. Zdejší kuchyně pochopitelně velmi často využívá ve svých receptech ryb a ostatních darů moře. Ze všeho nejdříve však musíme zdůraznit, že zdejší kuchyně je čerstvá, zakládá si na barevnosti a často nešetří kořením.

Jsme na jednom z jižních Baleárských ostrovů – Mallorce, pro niž jsou typické hned dvě jídla. Prvním je studená, ze zeleniny připravovaná polévka gazpacho. Neméně charakteristické pro jižní oblasti Španělska jsou kořeněné klobásky chorizos. Své speciality má samozřejmě i na darech moře závislý sever země. Není to však překvapivě pokrm z ryb, ale naopak králík s oříšky a čokoládou připravovaný na víně. Východ si pro změnu zakládá na kvalitních vínech, ale proslulá je i jejich zarzuela – směs z darů moře vařená v jednom hrnci.

{{reklama()}}

Odhlédněme pro tuto chvíli od sušené šunky, marinovaných paprikových lusků, salátu z grilované zeleniny, kotlet na červeném víně, pstruhů na mandlích a dalších specialit a pojďme se bavit o jídle, které Španělsko proslavilo nejvíce. A tím je jednoznačně paella!


Sedíme v jedné z romantických restaurací na španělské Mallorce v městečku Porto Petro. Toto malebné letovisko patří k těm místům na Mallorce, kde opravdu zapomenete na shon a ruch všedního života. I když sedíme prakticky v centru městečka, jen občas k našim uším dolehne lehký náznak provozu z malého přístavu, vzdáleného pár desítek metrů. Ze zahradní restaurace zastíněné přístřešky se nabízí nádherný výhled na zátoku, s neslyšně se pohybujícími plachetnicemi a s mořskými vlnkami, které lehce dorážejí na břeh jen pár metrů od našich nohou. Svěží vítr v poledním horku příjemně ochlazuje, a my už ani nepřemýšlíme nad jídelním lístkem. Máme jasno! Jsme ve Španělsku – tedy paella! Toto jídlo, vzhledem připomínající naše rizoto, patří k základní nabídce snad všech španělských restaurací. Zatímco v Itálii se žádná hospůdka neobejde bez pizzy, to samé platí o Španělsku a o paelle. Toto vpravdě národní jídlo má pochopitelně spoustu variant a způsobů přípravy.


Ještě dříve, než k nám takřka neslyšně „připluje“ číšník, je třeba si říci, že k základním pravidlům španělského oběda patří, vyhradit si dostatek času. Stejně jako je tomu u jiných národů kolem Středozemního moře, i zdejší obyvatelé si potrpí na klid a pohodu při stolování. A kde jinde by to mělo platit více, než na ostrovech. Pozorný personál restaurace Vám poskytne dostatek času na výběr z jídelního lístku, ale zároveň vystihne tu pravou chvíli, aby přispěchal ke stolu a vyslechl návštěvníkovu objednávku. Hbitě zmizí a Vám poskytne dostatek času na ochutnávku některého ze zdejších kvalitních vín. A to vše probíhá v tak klidné atmosféře, jako kdyby člověk seděl někde doma na zahradě. Snad jen to moře je tu jaksi navíc.


Paella, kterou jsme si vybrali dnešnímu obědu, patří asi k tomu „nejklasičtějšímu“, co nám může španělská kuchyně nabídnout. Servírovaná je na nízké rovné pánvi, podle které získala i název. Za místo jejího původu je všeobecně považováno město Valencie na španělské pevnině, ale za oblíbené jídlo je považována i na ostrovech – Mallorcu nevyjímaje. Zatímco je nám šafránem zbarvená, pestrá rýžová směs servírována číšníkem na talíře, zjišťujeme, že k mořským ráčkům, slávkám – mořským škeblím a kuřecímu masu, se tu přidává ještě celá řada dalších ingrediencí. Jsou tu fazole, fazolové lusky, sépie, artyčoky, rajčata, papriky, česnek atd. Tedy bohatství chutí, které se slévá v konečný (a vynikající) festival chutí, vzájemně se dobře doplňujících.


Na paellu narazíte ve všech koutech Španělska a pokaždé Vám bude prezentována jako to nejlepší, co španělská kuchyně může nabídnout. I když se bude lišit v závislosti na místě, kraji, provincii, přesto vždy poskytne skvělý kulinářský zážitek nejen pro Vaše chuťové buňky, ale i pro oči i nos. Pokaždé v sobě bude mít španělskou pestrost, barevnost a pikantnost. A věřte, že stojí za to, této nabídky využít!


Kulinářské umění španělských kuchařů je všeobecně známé. Zdejší kuchyně pochopitelně velmi často využívá ve svých receptech ryb a ostatních darů moře. Ze všeho nejdříve však musíme zdůraznit, že zdejší kuchyně je čerstvá, zakládá si na barevnosti a často nešetří kořením.

Jsme na jednom z jižních Baleárských ostrovů – Mallorce, pro niž jsou typické hned dvě jídla. Prvním je studená, ze zeleniny připravovaná polévka gazpacho. Neméně charakteristické pro jižní oblasti Španělska jsou kořeněné klobásky chorizos. Své speciality má samozřejmě i na darech moře závislý sever země. Není to však překvapivě pokrm z ryb, ale naopak králík s oříšky a čokoládou připravovaný na víně. Východ si pro změnu zakládá na kvalitních vínech, ale proslulá je i jejich zarzuela – směs z darů moře vařená v jednom hrnci.

{{reklama()}}

Odhlédněme pro tuto chvíli od sušené šunky, marinovaných paprikových lusků, salátu z grilované zeleniny, kotlet na červeném víně, pstruhů na mandlích a dalších specialit a pojďme se bavit o jídle, které Španělsko proslavilo nejvíce. A tím je jednoznačně paella!


Sedíme v jedné z romantických restaurací na španělské Mallorce v městečku Porto Petro. Toto malebné letovisko patří k těm místům na Mallorce, kde opravdu zapomenete na shon a ruch všedního života. I když sedíme prakticky v centru městečka, jen občas k našim uším dolehne lehký náznak provozu z malého přístavu, vzdáleného pár desítek metrů. Ze zahradní restaurace zastíněné přístřešky se nabízí nádherný výhled na zátoku, s neslyšně se pohybujícími plachetnicemi a s mořskými vlnkami, které lehce dorážejí na břeh jen pár metrů od našich nohou. Svěží vítr v poledním horku příjemně ochlazuje, a my už ani nepřemýšlíme nad jídelním lístkem. Máme jasno! Jsme ve Španělsku – tedy paella! Toto jídlo, vzhledem připomínající naše rizoto, patří k základní nabídce snad všech španělských restaurací. Zatímco v Itálii se žádná hospůdka neobejde bez pizzy, to samé platí o Španělsku a o paelle. Toto vpravdě národní jídlo má pochopitelně spoustu variant a způsobů přípravy.


Ještě dříve, než k nám takřka neslyšně „připluje“ číšník, je třeba si říci, že k základním pravidlům španělského oběda patří, vyhradit si dostatek času. Stejně jako je tomu u jiných národů kolem Středozemního moře, i zdejší obyvatelé si potrpí na klid a pohodu při stolování. A kde jinde by to mělo platit více, než na ostrovech. Pozorný personál restaurace Vám poskytne dostatek času na výběr z jídelního lístku, ale zároveň vystihne tu pravou chvíli, aby přispěchal ke stolu a vyslechl návštěvníkovu objednávku. Hbitě zmizí a Vám poskytne dostatek času na ochutnávku některého ze zdejších kvalitních vín. A to vše probíhá v tak klidné atmosféře, jako kdyby člověk seděl někde doma na zahradě. Snad jen to moře je tu jaksi navíc.


Paella, kterou jsme si vybrali dnešnímu obědu, patří asi k tomu „nejklasičtějšímu“, co nám může španělská kuchyně nabídnout. Servírovaná je na nízké rovné pánvi, podle které získala i název. Za místo jejího původu je všeobecně považováno město Valencie na španělské pevnině, ale za oblíbené jídlo je považována i na ostrovech – Mallorcu nevyjímaje. Zatímco je nám šafránem zbarvená, pestrá rýžová směs servírována číšníkem na talíře, zjišťujeme, že k mořským ráčkům, slávkám – mořským škeblím a kuřecímu masu, se tu přidává ještě celá řada dalších ingrediencí. Jsou tu fazole, fazolové lusky, sépie, artyčoky, rajčata, papriky, česnek atd. Tedy bohatství chutí, které se slévá v konečný (a vynikající) festival chutí, vzájemně se dobře doplňujících.


Na paellu narazíte ve všech koutech Španělska a pokaždé Vám bude prezentována jako to nejlepší, co španělská kuchyně může nabídnout. I když se bude lišit v závislosti na místě, kraji, provincii, přesto vždy poskytne skvělý kulinářský zážitek nejen pro Vaše chuťové buňky, ale i pro oči i nos. Pokaždé v sobě bude mít španělskou pestrost, barevnost a pikantnost. A věřte, že stojí za to, této nabídky využít!