Connect with us

Ubytování

Vrátí se ještě zlatá doba kempinku?

Počet turistů přijíždějících do českých kempů rok od roku klesá.
Zatímco v roce 2004 se jich tu ubytovalo 1,3 milionu, loni to
bylo už o 300 000 méně. Jak to bude s kempy dál? Bude jejich
návštěvnost nadále stagnovat, nebo naopak dojde k opětovnému
rozmachu? Vzrůstající zájem o ekoturistiku a venkovský turismus
rozvoji kempinku nahrává, hodně ale záleží na tom, jak se zlepší
poskytované služby a marketing.

Published

on

Počet turistů přijíždějících do českých kempů rok od roku klesá. Zatímco v roce 2004 se jich tu ubytovalo 1,3 milionu, loni to bylo už o 300 000 méně. Jak to bude s kempy dál? Bude jejich návštěvnost nadále stagnovat, nebo naopak dojde k opětovnému rozmachu? Vzrůstající zájem o ekoturistiku a venkovský turismus rozvoji kempinku nahrává, hodně ale záleží na tom, jak se zlepší poskytované služby a marketing.

Možná jste to také zažili. Levná dovolená pod stanem, zastaralé sociální zařízení, teplá voda jen ráno, fronty na občerstvení. S takovou nabídkou by už dnes kempy neobstály. Zahraniční i český turista je stále náročnější a očekává za své peníze kvalitní služby. „Trend neustále vylepšovat a zvyšovat standard služeb skutečně pozorujeme. Majitelé věnují každoročně část zisku na rekonstrukce či rozšiřování. To je ostatně nezbytné, pokud chtějí přitáhnout také zahraniční klientelu. Nabídku ubytování doplňují další služby – animátoři, dětské koutky, letní kina nebo masáže,“ uvádí ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Do kempů se sice jezdí méně než dřív, ale k jejich zavírání nedochází. Právě naopak, vloni bylo podle ČSÚ v provozu přes pět set kempů, což je o několik desítek více než v roce 2000. Kvalitu kempů označuje stejně jako u hotelů počet hvězdiček. V nejnižší kategorii vám místo kuchyňky postačí ohniště, čtyři hvězdičky zase říkají, že je tu možné platit kartou nebo že v areálu je přírodní koupaliště či bazén. Vyšší počet hvězdiček ale nemusí automaticky znamenat vyšší cenu. Dva stejně ohodnocené kempy nabízejí své služby v naprosto rozdílných cenových relacích. Šetření agentury CzechTourism potvrzuje i v tomto případě klasickou nerovnost Praha versus regiony. Nejlevnější kempy v Česku provozují v Moravsko-slezském kraji – jedno přenocování ve stanu tu čtyřčlennou rodinu vyjde v průměru na 215 Kč. V Praze si naopak tatáž rodina pořádně připlatí. Za noc tu vydá okolo 770 Kč. Mezi dražší lokality patří také Středočeský (průměrně 660 Kč) a Karlovarský kraj (455 Kč), levnější dovolenou lze pořídit třeba na Zlínsku (271 Kč) nebo v Jihočeském kraji (280 Kč).

Stálými hosty českých kempů jsou Nizozemci. Boom z roku 2000, kdy jich sem přijelo 165 tisíc, se ale neopakuje. Nizozemci si u nás často kupují vlastní usedlosti, budují celé areály a kempy je už tolik nelákají. Klientela se ale mění, a tak má kempink pořád svou budoucnost, myslí si Bohumil Starý, prezident Federace campingu a caravaningu ČR. „Opět dojde k nárůstu českých turistů, ale i hostů ze středně vzdálených zemí – Ruska a Pobaltí. Náš marketing musíme zaměřit na země, s nimiž máme historicky a jazykově hodně společného – na Slovensko a Polsko.“

České ceny příliš nevybočují z evropského standardu. Čtyřčlenná rodina s autem a stanem zaplatí za den zhruba stejně jako v Maďarsku, Polsku nebo třeba Norsku (15–20 eur). Výjimkou jsou kempy v blízkosti Prahy, ty se dostávají až na úroveň západní Evropy či např. Chorvatska (kolem 30 eur). Nejdráže vyjde přenocování v italském kempu (40–60 eur). Češi ale s cenami v našich kempech nejsou spokojeni. Výsledky internetového průzkumu na stránkách Kudy z nudy ukázaly, že 78 % respondentů považuje ceny v českých kempech vzhledem ke kvalitě poskytovaných služeb za přemrštěné. Jen 5 % bylo s výdaji versus kvalita spokojeno.

Ubytování v přírodě je oblíbené rovněž jinde ve světě. Mezi evropskými a severoamerickými kempy lze přitom najít zásadní rozdíly. Zatímco Američané v kempech nocují při svém putování po přírodních areálech, ty evropské spojují návštěvu přírody se zábavou a rozptýlením. Evropané také rádi využívají kempy, pokud chtějí snížit náklady na cestování. Proto kempy najdeme v bezprostřední blízkosti měst nebo přímo v městských aglomeracích. V Česku jsou nejoblíbenějšími lokalitami jižní Čechy, okolí Prahy, Šumava a jižní Morava.

Continue Reading

Ubytování

Česká republika má svůj první košer hotel!

Praha se stala prvním místem v České republice, kde je možné
zajistit bezstarostný pobyt i těch nejnáročnějších ortodoxních
židovských klientů. Přispěla k tomu společnost Euroagentur, která po
mnoha měsících náročných příprav otevřela unikátní Friendly Kosher
Hotel Downtown ****.

Published

on

Praha má v židovské tradici zcela mimořádné postavení a pojem Židovská Praha je fenomén, který nemá ve světě obdoby.

Židovské město bylo po celá staletí nejmenším katastrálním územím metropole. V minulosti bylo velmi živé, pulzující a plné lidí. Vždyť Židovské město bylo nejdůležitějším obchodním centrem staré Prahy, kde se po dlouhá staletí nic nevyrábělo, ale velmi pilně se obchodovalo.

V průběhu staletí Židovské město zažilo vzestupy i pády, čelilo pogromům i drancování, málem ho vyhubil mor, pustošily ho ničivé požáry i pravidelné povodně. Žít zde nebylo jednoduché.


Židovské město dnes patří k vyhlášeným turistickým magnetům Prahy. Kroky návštěvníků Prahy směřují na Starý židovský hřbitov, který je bez nadsázky památkou světového významu. Hřbitov, na kterém se pohřbívalo 350 let, se rozkládá na rozloze zhruba 11 000 m2. Nachází se tu asi 12 000 náhrobních kamenů, ale rituálně uložených ostatků tu je o mnoho více (čísla se různí a uvádí se i okolo 40 000).

Jen pár kroků od Starého židovského hřbitova se nachází Staronová synagoga, která je nejstarší zachovanou stavbou Židovského města a současně je jednou z nejstarších synagog v České republice a dokonce i v Evropě, kde do dnešních dnů probíhají náboženské obřady. Při její výstavbě byla dodržena všechna náboženská pravidla. Sloužila jako modlitebna, veřejné shromaždiště, úřadovna rabína i škola.

Tím ale prohlídka Židovského města nekončí. Nesmíme zapomenout na Maislovu synagogu, Pinkasovu synagogu a další významné památky. A také golém – homunculus – člověk z hlíny, je neodmyslitelný symbol židovské Prahy. Tato snad nejslavnější pověst je spojována s rabbi Lowem, jehož 400. výročí úmrtí jsme si připomněli v letošním roce.

Do Prahy směřuji každoročně milióny turistů z celého světa, kteří mají nejrůznější nároky, potřeby a přání. Nabídka služeb turistům se neustále rozšiřuje a zkvalitňuje.

Praha se stala prvním místem v České republice, kde je možné zajistit bezstarostný pobyt i těch nejnáročnějších ortodoxních židovských klientů. Přispěla k tomu společnost Euroagentur, která po mnoha měsících náročných příprav otevřela unikátní Friendly Kosher Hotel Downtown ****.


Židovská klientela dodržuje mnoho předepsaných povinností, zásad, zvyků a pravidel judaismu.

Personál hotelu byl speciálně vyškolen pod rabínským dozorem a také přímo v hotelu byla provedena řada technických a technologických úprav.

V prostorách hotelu se nachází i synagoga. Místo, kde se věřící židé scházejí k modlitbě, ke studiu a k společenským aktivitám. Synagoga byla upravena podle tradičních pravidel a rituálně vysvěcena Rabínem.

Speciálně upraveny a vysvěceny byly i další prostory hotelu zejména kuchyně a snídárna.

Jídla budou klientům připravovat zahraniční košer kuchaři, kteří budou dovážet i část surovin z Vídně a Paříže. Při přípravě košer pokrmů se kuchaři musí vyhnout jakémukoliv mísení masa a mléka a to jak při vaření tak i při servírování jídel. Hotel také musel zakoupit dostatek košer vysvěceného nádobí a souprav, speciálně byly upraveny i místa pro skladování a mytí nádobí.

Při vstupu do snídárny je dodržováno přísné pravidlo rituální čistoty, stejně tak jako tomu je i při jiných situacích, například po práci nebo toaletě.

V době šabatu, což je v judaismu sedmý den v týdnu, je zakázáno pracovat. Také se nesmí provádět činnosti spojené s prací jako například dotýkat se elektrických přístrojů a ty uvádět v činnost. Proto bylo nutné vyřešit například ovládání výtahu stiskem ovládacích tlačítek, otevírání dveří prostřednictvím kartových zámkových systémů nebo rozsvěcovat či zhasínat světla společných prostor a pokojů.

„Zásahy po technické stránce nebyly jednoduché, ale vše potřebné jsme upravili tak, abychom pravidla judaismu dodrželi. Velmi si ceníme spolupráce s Židovskou obcí v Praze, odkud jsme čerpali poznatky a rady. Jsme rádi, že náš Friendly Kosher Hotel Downtown **** je pod denním rabínským dozorem a tudíž je skutečně připraven poskytovat dokonalé služby pro židovskou klientelu,“ říká generální ředitel společnosti Euroagentur Viliam Sivek. Otevření prvního košer hotelu v Praze je naprosto unikátním počinem v České republice a nepochybně přispěje k dalšímu zvýšení počtu zahraničních návštěvníků v Praze.

Praha má v židovské tradici zcela mimořádné postavení a pojem Židovská Praha je fenomén, který nemá ve světě obdoby.

Židovské město bylo po celá staletí nejmenším katastrálním územím metropole. V minulosti bylo velmi živé, pulzující a plné lidí. Vždyť Židovské město bylo nejdůležitějším obchodním centrem staré Prahy, kde se po dlouhá staletí nic nevyrábělo, ale velmi pilně se obchodovalo.

V průběhu staletí Židovské město zažilo vzestupy i pády, čelilo pogromům i drancování, málem ho vyhubil mor, pustošily ho ničivé požáry i pravidelné povodně. Žít zde nebylo jednoduché.


Židovské město dnes patří k vyhlášeným turistickým magnetům Prahy. Kroky návštěvníků Prahy směřují na Starý židovský hřbitov, který je bez nadsázky památkou světového významu. Hřbitov, na kterém se pohřbívalo 350 let, se rozkládá na rozloze zhruba 11 000 m2. Nachází se tu asi 12 000 náhrobních kamenů, ale rituálně uložených ostatků tu je o mnoho více (čísla se různí a uvádí se i okolo 40 000).

Jen pár kroků od Starého židovského hřbitova se nachází Staronová synagoga, která je nejstarší zachovanou stavbou Židovského města a současně je jednou z nejstarších synagog v České republice a dokonce i v Evropě, kde do dnešních dnů probíhají náboženské obřady. Při její výstavbě byla dodržena všechna náboženská pravidla. Sloužila jako modlitebna, veřejné shromaždiště, úřadovna rabína i škola.

Tím ale prohlídka Židovského města nekončí. Nesmíme zapomenout na Maislovu synagogu, Pinkasovu synagogu a další významné památky. A také golém – homunculus – člověk z hlíny, je neodmyslitelný symbol židovské Prahy. Tato snad nejslavnější pověst je spojována s rabbi Lowem, jehož 400. výročí úmrtí jsme si připomněli v letošním roce.

Do Prahy směřuji každoročně milióny turistů z celého světa, kteří mají nejrůznější nároky, potřeby a přání. Nabídka služeb turistům se neustále rozšiřuje a zkvalitňuje.

Praha se stala prvním místem v České republice, kde je možné zajistit bezstarostný pobyt i těch nejnáročnějších ortodoxních židovských klientů. Přispěla k tomu společnost Euroagentur, která po mnoha měsících náročných příprav otevřela unikátní Friendly Kosher Hotel Downtown ****.


Židovská klientela dodržuje mnoho předepsaných povinností, zásad, zvyků a pravidel judaismu.

Personál hotelu byl speciálně vyškolen pod rabínským dozorem a také přímo v hotelu byla provedena řada technických a technologických úprav.

V prostorách hotelu se nachází i synagoga. Místo, kde se věřící židé scházejí k modlitbě, ke studiu a k společenským aktivitám. Synagoga byla upravena podle tradičních pravidel a rituálně vysvěcena Rabínem.

Speciálně upraveny a vysvěceny byly i další prostory hotelu zejména kuchyně a snídárna.

Jídla budou klientům připravovat zahraniční košer kuchaři, kteří budou dovážet i část surovin z Vídně a Paříže. Při přípravě košer pokrmů se kuchaři musí vyhnout jakémukoliv mísení masa a mléka a to jak při vaření tak i při servírování jídel. Hotel také musel zakoupit dostatek košer vysvěceného nádobí a souprav, speciálně byly upraveny i místa pro skladování a mytí nádobí.

Při vstupu do snídárny je dodržováno přísné pravidlo rituální čistoty, stejně tak jako tomu je i při jiných situacích, například po práci nebo toaletě.

V době šabatu, což je v judaismu sedmý den v týdnu, je zakázáno pracovat. Také se nesmí provádět činnosti spojené s prací jako například dotýkat se elektrických přístrojů a ty uvádět v činnost. Proto bylo nutné vyřešit například ovládání výtahu stiskem ovládacích tlačítek, otevírání dveří prostřednictvím kartových zámkových systémů nebo rozsvěcovat či zhasínat světla společných prostor a pokojů.

„Zásahy po technické stránce nebyly jednoduché, ale vše potřebné jsme upravili tak, abychom pravidla judaismu dodrželi. Velmi si ceníme spolupráce s Židovskou obcí v Praze, odkud jsme čerpali poznatky a rady. Jsme rádi, že náš Friendly Kosher Hotel Downtown **** je pod denním rabínským dozorem a tudíž je skutečně připraven poskytovat dokonalé služby pro židovskou klientelu,“ říká generální ředitel společnosti Euroagentur Viliam Sivek. Otevření prvního košer hotelu v Praze je naprosto unikátním počinem v České republice a nepochybně přispěje k dalšímu zvýšení počtu zahraničních návštěvníků v Praze.

Continue Reading

Ubytování

Večírek v evropské metropoli

V létě naše cesty směřují hlavně do přírody a za
dobrodružnějšími cíli. Když se ochladí, mnohem častěji obracíme
pozornost k městům. V muzeích, galeriích nebo klubech se
plískanicím čelí přece jen lépe. Jaké ubytování volíte při
návštěvě měst? V poslední době roste popularita apartmánů.
A o co se jedná?

Published

on


V létě naše cesty směřují hlavně do přírody a za dobrodružnějšími cíli. Když se ochladí, mnohem častěji obracíme pozornost k městům. V muzeích, galeriích nebo klubech se plískanicím čelí přece jen lépe. Jaké ubytování volíte při návštěvě měst? Připadají vám hotely neúměrně drahé? Zažili jste v hostelech krádeže nebo „hygienickou“ kalamitu? Napadlo vás, že si můžete jednoduše pronajmout byt? V poslední době popularita apartmánů strmě roste. Poskytnou vám soukromí, dostatek prostoru a ceny na úrovni hostelů.

Apartmán i pro batůžkáře

V západní Evropě už kouzlo apartmánů dávno objevili a momentálně jsou asi nejrychleji rostoucím segmentem v oblasti ubytování. Ceny letenek spadly na dno (zvláště mezi evropskými městy), a tak není problém vyrazit si třeba jen na víkend a uspořádat večírek v sousední metropoli. Apartmány jsou k tomu jako stvořené. Najdete zde vše potřebné od fénu, internetové připojení zdarma až po zařízený obývák s televizí – v duchu a stylu konkrétního města. Dříve majitelé vyžadovali dlouhodobé pronájmy, dnes se touto formou můžete ubytovat třeba na jediný den.


Obliba apartmánů není dána jen komfortem, ale také cenou. Pokud cestujete sami a nejste zrovna businessman, který potřebuje v klidu přijímat návštěvy, apartmán se vám nevyplatí. Jakmile vyrazíte s přáteli nebo s rodinou, těžko budete hledat lepší nabídku. Průměrný apartmán třeba v Barceloně stojí pro čtyři osoby 130 eur na den (lze najít levnější i dražší). Na osobu tak vychází 32,5 eur.

V Římě, který patří mezi nejdražší města Evropy, se ubytujete za podobnou cenu. Částky jsou konečné včetně všech daní a lokálních poplatků, pouze se jednorázově připočítává suma několika eur za konečný úklid.

Jak s apartmánem ještě více ušetřit?

Kolik utratíte na cestách za jídlo? Vždycky si lze vypomoci různými bufety, ale není to ono. V apartmánu máte lednici a zařízenou kuchyni se vším potřebným nádobím. Není nic jednoduššího, než si připravit vlastní jídlo. Apartmány jsou navíc situovány v centrech a turisticky zajímavých lokalitách. Nebudete to mít daleko, když si budete chtít dát doma siestu a něco zakousnout.

Velikost podle vašich požadavků

Vzpomínáte si, jak byly velké hotelové a hostelové pokoje, ve kterých jste naposled nocovali? I ten nejmenší jednoložnicový apartmán má oddělenou ložnici a obývací pokoj, je to takový byteček 1+ 1. Jede vás velká parta? Není problém si pronajmout tříložnicový apartmán, který má 130 metrů čtverečních. Když se na cestu vypraví tři páry, každý může mít svůj vlastní pokoj a k tomu navíc zázemí v podobě obývacího pokoje a kuchyně. Apartmány této velikosti navíc často mají dvě koupelny, takže ani zde se nebudete tlačit. Pohodlně se ubytují až desetičlenné skupiny – přičemž při tomto počtu lidí pořídíte ubytování skutečně za hubičku.

Jak najít apartmán?

Pokud jste si už někdy rezervovali přes internet hotel, nebude mít problém ani s apartmánem. Vše probíhá v podstatě podobnými rezervačními systémy. Jednoduše si může zvolit lokalitu ve městě, velikost bytu, dozvědět se vše o jeho vybavení a prohlédnout si fotky. Výhodou je, že při rezervaci neplatíte žádnou zálohu, pobyt uhradíte až na místě.

Na ubytování v apartmánech v evropských metropolích se již několik let specializuje česká společnost Suricata (www.suricata­.cz).


V létě naše cesty směřují hlavně do přírody a za dobrodružnějšími cíli. Když se ochladí, mnohem častěji obracíme pozornost k městům. V muzeích, galeriích nebo klubech se plískanicím čelí přece jen lépe. Jaké ubytování volíte při návštěvě měst? Připadají vám hotely neúměrně drahé? Zažili jste v hostelech krádeže nebo „hygienickou“ kalamitu? Napadlo vás, že si můžete jednoduše pronajmout byt? V poslední době popularita apartmánů strmě roste. Poskytnou vám soukromí, dostatek prostoru a ceny na úrovni hostelů.

Apartmán i pro batůžkáře

V západní Evropě už kouzlo apartmánů dávno objevili a momentálně jsou asi nejrychleji rostoucím segmentem v oblasti ubytování. Ceny letenek spadly na dno (zvláště mezi evropskými městy), a tak není problém vyrazit si třeba jen na víkend a uspořádat večírek v sousední metropoli. Apartmány jsou k tomu jako stvořené. Najdete zde vše potřebné od fénu, internetové připojení zdarma až po zařízený obývák s televizí – v duchu a stylu konkrétního města. Dříve majitelé vyžadovali dlouhodobé pronájmy, dnes se touto formou můžete ubytovat třeba na jediný den.


Obliba apartmánů není dána jen komfortem, ale také cenou. Pokud cestujete sami a nejste zrovna businessman, který potřebuje v klidu přijímat návštěvy, apartmán se vám nevyplatí. Jakmile vyrazíte s přáteli nebo s rodinou, těžko budete hledat lepší nabídku. Průměrný apartmán třeba v Barceloně stojí pro čtyři osoby 130 eur na den (lze najít levnější i dražší). Na osobu tak vychází 32,5 eur.

V Římě, který patří mezi nejdražší města Evropy, se ubytujete za podobnou cenu. Částky jsou konečné včetně všech daní a lokálních poplatků, pouze se jednorázově připočítává suma několika eur za konečný úklid.

Jak s apartmánem ještě více ušetřit?

Kolik utratíte na cestách za jídlo? Vždycky si lze vypomoci různými bufety, ale není to ono. V apartmánu máte lednici a zařízenou kuchyni se vším potřebným nádobím. Není nic jednoduššího, než si připravit vlastní jídlo. Apartmány jsou navíc situovány v centrech a turisticky zajímavých lokalitách. Nebudete to mít daleko, když si budete chtít dát doma siestu a něco zakousnout.

Velikost podle vašich požadavků

Vzpomínáte si, jak byly velké hotelové a hostelové pokoje, ve kterých jste naposled nocovali? I ten nejmenší jednoložnicový apartmán má oddělenou ložnici a obývací pokoj, je to takový byteček 1+ 1. Jede vás velká parta? Není problém si pronajmout tříložnicový apartmán, který má 130 metrů čtverečních. Když se na cestu vypraví tři páry, každý může mít svůj vlastní pokoj a k tomu navíc zázemí v podobě obývacího pokoje a kuchyně. Apartmány této velikosti navíc často mají dvě koupelny, takže ani zde se nebudete tlačit. Pohodlně se ubytují až desetičlenné skupiny – přičemž při tomto počtu lidí pořídíte ubytování skutečně za hubičku.

Jak najít apartmán?

Pokud jste si už někdy rezervovali přes internet hotel, nebude mít problém ani s apartmánem. Vše probíhá v podstatě podobnými rezervačními systémy. Jednoduše si může zvolit lokalitu ve městě, velikost bytu, dozvědět se vše o jeho vybavení a prohlédnout si fotky. Výhodou je, že při rezervaci neplatíte žádnou zálohu, pobyt uhradíte až na místě.

Na ubytování v apartmánech v evropských metropolích se již několik let specializuje česká společnost Suricata (www.suricata­.cz).

Continue Reading

Ubytování

Designový hotýlek v České Kanadě

Představení Besídka divadla Sklep na Dobešce vidělo mnoho z nás.
Vávra, Hanák, Burda nebo Načeva a další, to jsou známe herecké tváře,
se kterými se na jevišti divadla Sklep určitě potkáte. S některými
se můžete setkat také ve Slavonicích v hotelu Besídka na
náměstí.

Published

on

Představení Besídka divadla Sklep na Dobešce vidělo mnoho z nás. Vávra, Hanák, Burda nebo Načeva a další, to jsou známe herecké tváře, se kterými se na jevišti divadla Sklep určitě potkáte. S některými se můžete setkat také ve Slavonicích v hotelu Besídka na náměstí. Jejich jména resp. příjmení totiž nesou pokoje symbolizující 8 partnerů, kteří v 90. tých letech Besídku koupili a rekonstruovali. Na začátku jich bylo osm, a proto je v domě tolik pokojů. Protože každý z těch osmi je jiný, tak i pokoje jsou rozdílné, aby něco vypovídaly o svém duchovním majiteli.


Pokud chcete strávit v hotelu Besídka víkend, počítejte s tím, že musíte v rezervačním systému na www.besidka.cz hledat dlouho před termínem, který jste si pro romantický výlet vybrali. Čekací doby jsou opravdu dlouhé. Cena pokoje v sezóně je 1490 Kč, což je při posouzení kvalita vs. cena velmi přijatelné. Za tuto cenu obdržíte ubytování v pokojích s nápadem, krásným architektonickým řešením, vtipem a pohodlím; dále výbornou snídani v místní restauraci a příjemnou obsluhou. Každý s kým se v Besídce (myšleno hotelu i restauraci) setkáte je sympatický, má zvláštní kouzlo a tajemství, stejně jako celá Besídka a taky Slavonice a Česká Kanada a vůbec…

V kteroukoliv roční dobu si zde najdete náplň volného času. Můžete ležet v posteli a kochat se obložením stěn v pokoji Vávra nebo čímkoliv jiným v dalších pokojích, vyhlížet z mnoha okének pokoje Kušiak nebo ztrácet pojem o čase v kruhové posteli pokoje Kouťák. Když nemáte polehávání v krvi, tak si vezměte kolo. Celá oblast České Kanady je více než vhodná pro cyklistické výlety. Pokud počasí nepřeje cyklistice, tak obujte pohory a vydejte se na cestu po některé z turistických stezek. Zajímavá, malebná a naučná je třeba Graselova stezka. Díky ní poznáte, proč se tomuto místu říká Česká Kanada, navštívíte místa, kde se dříve těžilo dřevo pro místní železárny, projdete se kolem kaskády lesních rybníků a dozvíte se, jak vzniklo pojmenování grázl. Určitě se zastavíte před novogotickým zámkem přezdívaným Malá Hluboká, který je dnes bohužel v troskách. Ale blýská se na lepší časy a dnešní majitel Pragoprojekt, a.s. hodlá prý zámek zrekonstruovat do původní podoby pro rozvoj turistického ruchu a rozsáhlejší společenskou potřebu.


Z Českého Rudolce musíte pokračovat podél Bolíkovského potoka a vlakem po úzkokolejce z Dolního Bolíkova se vrátíte zpátky do Slavonic. Pak už nastane čas dát si osvěžující pivo a posilující večeři v restauraci hotelu Besídka a projít se malebným náměstím Slavonic kolem věže a pod podloubím.


Umělecký založeným osobám je doporučeno vzít si fotoaparát. Městečko a okolí je fotogenické a každá fotografie v sobě uchovává jistou míru tajemství, které nikdy nebude odhaleno. Těm, kteří rádi tvoří rukama se doporučuje navštívit místní keramickou dílnu. Ta je hned vedle hotelu Besídka nebo v blízké vesničce Maříž. Ano, tady opravdu vzniká známá Mařížská keramika. Kdo chce mít originál, tak si může hrníček na ranní kávu udělat vlastníma rukama. V dílně dostanete krátké proškolení, co a jak dělat, aby výtvor byl dokonalý, a pak už je vše na vás. S pomocí vlastní fantazie, vody, štětce, barev si vytvoříte hrníček, konvičku, talíř nebo vázu.

Po romanticky stráveném víkendu si domů povezete krásné vzpomínky, tajemné fotografie a vlastnoručně vytvořené umělecké dílo a spoustu nových nápadů, které se vám po dobu strávenou v Besídce určitě vylíhnou v hlavě.

Prohlédněte si autorčin blog věnovaný designu na www.tamatam.cz

Představení Besídka divadla Sklep na Dobešce vidělo mnoho z nás. Vávra, Hanák, Burda nebo Načeva a další, to jsou známe herecké tváře, se kterými se na jevišti divadla Sklep určitě potkáte. S některými se můžete setkat také ve Slavonicích v hotelu Besídka na náměstí. Jejich jména resp. příjmení totiž nesou pokoje symbolizující 8 partnerů, kteří v 90. tých letech Besídku koupili a rekonstruovali. Na začátku jich bylo osm, a proto je v domě tolik pokojů. Protože každý z těch osmi je jiný, tak i pokoje jsou rozdílné, aby něco vypovídaly o svém duchovním majiteli.


Pokud chcete strávit v hotelu Besídka víkend, počítejte s tím, že musíte v rezervačním systému na www.besidka.cz hledat dlouho před termínem, který jste si pro romantický výlet vybrali. Čekací doby jsou opravdu dlouhé. Cena pokoje v sezóně je 1490 Kč, což je při posouzení kvalita vs. cena velmi přijatelné. Za tuto cenu obdržíte ubytování v pokojích s nápadem, krásným architektonickým řešením, vtipem a pohodlím; dále výbornou snídani v místní restauraci a příjemnou obsluhou. Každý s kým se v Besídce (myšleno hotelu i restauraci) setkáte je sympatický, má zvláštní kouzlo a tajemství, stejně jako celá Besídka a taky Slavonice a Česká Kanada a vůbec…

V kteroukoliv roční dobu si zde najdete náplň volného času. Můžete ležet v posteli a kochat se obložením stěn v pokoji Vávra nebo čímkoliv jiným v dalších pokojích, vyhlížet z mnoha okének pokoje Kušiak nebo ztrácet pojem o čase v kruhové posteli pokoje Kouťák. Když nemáte polehávání v krvi, tak si vezměte kolo. Celá oblast České Kanady je více než vhodná pro cyklistické výlety. Pokud počasí nepřeje cyklistice, tak obujte pohory a vydejte se na cestu po některé z turistických stezek. Zajímavá, malebná a naučná je třeba Graselova stezka. Díky ní poznáte, proč se tomuto místu říká Česká Kanada, navštívíte místa, kde se dříve těžilo dřevo pro místní železárny, projdete se kolem kaskády lesních rybníků a dozvíte se, jak vzniklo pojmenování grázl. Určitě se zastavíte před novogotickým zámkem přezdívaným Malá Hluboká, který je dnes bohužel v troskách. Ale blýská se na lepší časy a dnešní majitel Pragoprojekt, a.s. hodlá prý zámek zrekonstruovat do původní podoby pro rozvoj turistického ruchu a rozsáhlejší společenskou potřebu.


Z Českého Rudolce musíte pokračovat podél Bolíkovského potoka a vlakem po úzkokolejce z Dolního Bolíkova se vrátíte zpátky do Slavonic. Pak už nastane čas dát si osvěžující pivo a posilující večeři v restauraci hotelu Besídka a projít se malebným náměstím Slavonic kolem věže a pod podloubím.


Umělecký založeným osobám je doporučeno vzít si fotoaparát. Městečko a okolí je fotogenické a každá fotografie v sobě uchovává jistou míru tajemství, které nikdy nebude odhaleno. Těm, kteří rádi tvoří rukama se doporučuje navštívit místní keramickou dílnu. Ta je hned vedle hotelu Besídka nebo v blízké vesničce Maříž. Ano, tady opravdu vzniká známá Mařížská keramika. Kdo chce mít originál, tak si může hrníček na ranní kávu udělat vlastníma rukama. V dílně dostanete krátké proškolení, co a jak dělat, aby výtvor byl dokonalý, a pak už je vše na vás. S pomocí vlastní fantazie, vody, štětce, barev si vytvoříte hrníček, konvičku, talíř nebo vázu.

Po romanticky stráveném víkendu si domů povezete krásné vzpomínky, tajemné fotografie a vlastnoručně vytvořené umělecké dílo a spoustu nových nápadů, které se vám po dobu strávenou v Besídce určitě vylíhnou v hlavě.

Prohlédněte si autorčin blog věnovaný designu na www.tamatam.cz

Continue Reading

Nové články

Copyright © 2024 Cestovatel.cz