Mít svět jako na dlani…

Zdolat desítky schodů, překonat závrať a pak si vychutnat svou odměnu: pohled na krajinu z ptačí perspektivy. Pokud hledáte zážitky s příchutí výšek, budete mít v České republice z čeho vybírat. Rozhledny se tu stavěly už v 19. století a dnes se v této tradici zase pokračuje.

Nejstarší rozhledny

Nejstarší stavbu, která dnes slouží jako rozhledna, najdeme na jižní Moravě. V lednickém parku si v roce 1802 nechali Lichtensteinové postavit přes 60 metrů vysoký orientální minaret. Výhled na Pálavu a lednicko-valtický areál vás kromě vstupného bude stát i zdolání 302 schodů. Otevřeno je v sezonu (duben-říjen). (www.jizni-morava.cz)

Nejstarší rozhlednou v České republice je pseudogotická věž lemovaná cimbuřím, která byla postavena roku 1825 na Kleti nedaleko Českého Krumlova. Unikátní výhled na České Budějovice, nádrž Lipno a za příznivých podmínek i na Alpy si můžete vychutnat celoročně (v zimě s omezeným provozem). (www.ckrumlov.cz)

Pražské pokoukání

Pokud vám bude Petřínská rozhledna nápadně připomínat Eiffelovu věž, jste na správné stopě. Členům Klubu českých turistů se při jejich návštěvě Paříže natolik zalíbila, že si v roce 1891 nechali na vrchu Petřín postavit její 5× menší kopii. Otevřena je denně. (www.prague-info.cz)

Téměř do nebeských výšek vás vyveze výtah na Žižkovském televizním vysílači, odkud se při dobré viditelnosti rozhlédnete až do vzdálenosti 100 km. Dopřát si můžete také noční pohled na hlavní město, otevřeno je totiž denně až do 23 hodin. (www.tower.cz)

Věž jako ze šachovnice

153 schodů vás zavede na otevřenou plošinu jedné z nejpůvabnějších českých rozhleden. Kamenná věž na Děčínském Sněžníku v Ústeckém kraji byla postavena v roce 1864 a měla sloužit geografickému měření. Zájem o kruhovou vyhlídku na Českosaské Švýcarsko byl ale tak velký, že se o něco později otevřela i veřejnosti. (www.ceskesvy­carsko.cz)

Magická Milešovka

Nejvyšší hora Českého středohoří, největrnější hora v Čechách – zdálky rozpoznatelný kužel hory Milešovka. Meteorologická stanice zde funguje už více než 100 let, rozhledna ještě déle. Tu současnou můžete navštívit celoročně, ale pouze za příznivých klimatických podmínek. Pokud vám tedy počasí bude přát, nenechejte si Milešovku ujít. Podle mnohých totiž nabízí jeden z nejlepších výhledů v České republice. Rozpoznáte Krkonoše, Jizerské hory, Prahu, a pokud budete mít obzvlášť velké štěstí, tak i 350 km vzdálené Alpy. (www.libochova­ny.cz)

Hradní věž

Jako ze středověku vypadá hradní věž s rozhlednou na vrchu Hněvín nedaleko Mostu. Nenechte se zmýlit, jedná se o zdařilou nápodobu z počátku 20. století. Z ochozu věže budete mít Most včetně autodromu nebo přesunutého gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie (v roce 1975 byl kvůli těžbě uhlí přesunut o 842 metrů) jako na dlani. Otevřeno je v sezoně (duben–září). (www.mumost.cz)

Utajená rozhledna

Výhled z šumavského vrchu Poledník znali do roku 1990 jen vojáci Československé armády. Přísně utajené vojenské stanoviště bylo po jejich odchodu zásadně přestavěno a dnes si výhled na Šumavu z 37metrové věže můžete od června do října dopřát i vy. (www.npsumava.cz)

Moderní retro?

Nové rozhledny nemusí být jen z kovu. Po více než sedmdesátileté pauze se stavitelé rozhledny na kopci Brdo v moravských Chřibech vrátili ke klasickému materiálu – kameni. Elegantní stavba se od svého otevření v roce 2004 těší stálému zájmu veřejnosti, v roce 2005 byla také po zásluze oceněna Grand Prix Obce architektů. Otevřena je dubna do října. (www.slovacko.cz)

Lázeňská vyhlídka

Skvělý výhled na Karlovy Vary se vám otevře z rozhledny Diana. Nemusíte se bát ani namáhavého stoupání, přímo z města až k rozhledně vás vyveze lanovka. Rozhledna je s výjimkou ledna otevřena celoročně. (www.karlovyva­ry.cz)

Jesenické rozhledy

Nejvyšší moravská hora Praděd (1492 m) přitahovala turisty už v 19. století. Na místě původní rozhledny vyrostla v 70. letech supermoderní telekomunikační věž připomínající startující raketoplán. Z vyhlídkové terasy se vám nabídne pohled především na Jeseníky, za dobrého počasí i na Vysoké Tatry. Otevřeno celoročně. (www.jeseniky­.org)

Fenomén Ještěd

Věž na Ještědu je symbolem Liberce, ale klasickou rozhlednou není. Za projekt televizní věže získal v roce 1969 architekt Hubáček prestižní Perretovu cenu od Mezinárodní unie architektů. Propojení techniky a krajiny udivuje dodnes: především to, jak věž plynule navazuje na kuželovitý vrchol hory Ještěd. Genius loci ostatně pocítíte i ve stylové restauraci a hotelu. (www.jested.cz)

Doporučené články