Když je pramen jenom pramínek

Chcete-li podpořit hustotu a délku svých vlasů, musíte myslet ve dvou krocích: Stimulovat růst a udržovat ty vlasy, které máte, zdravé. Zatímco to druhé zahrnuje většinu ze standardních úkonů při péči o vlasy, to první vyžaduje trochu více práce – často je třeba “jít dovnitř”. Existuje mnoho vědecky podložených tipů, jak povzbudit rychlý růst vlasů, které fungují více či méně účinně v závislosti na vašem individuálním nastavení a genetických dispozicích. Pokud totiž máte ve vínku plešatost, těžko se s tím něco zmůže.

Hodně napomůže strava

Vlasy stárnou stejně jako zbytek těla. To je jeden z důvodů, proč lidem s přibývajícím věkem vlasy řídnou. Stáří omezuje také rychlost růstu. Proti tomu působí antioxidanty, protože zvládají oxidační stres a neutralizují volné radikály. Ujistěte se, že jíte potraviny s vysokým obsahem antioxidantů nebo přidejte do svého jídelníčku doplněk bohatý na vitamíny. Můžete také použít lokální antioxidanty ve formě vlasových olejů, sér nebo sprejů, což je zvláště užitečné při poškození volnými radikály, které přichází s UV zářením nebo znečištěním.

Stačí hledat produkty vlasové kosmetiky s obsahem vitamínů, nejlépe s C a E. Pokud se rozhodnete pro výživové doplňky, ujistěte se, že obsahují kolagen a biotin. Vlasy jsou tvořeny proteinem jménem keratin, který má aminokyselinový profil. Jak kolagenové, tak biotinové doplňky mají vysoké množství mnoha aminokyselin, což znamená, že poskytují tělu stavební kameny vlasů.

Změna v péči jako řešení

Vaše výživa je plnohodnotná, všichni v rodině se pyšní bohatou hřívou, ale vaše vlasy stále stávkují? Potom se o ně možná špatně staráte. Zkuste se zaměřit na:

  • pokožku hlavy a způsob, jak si ji umýváte: Chronicky zanícená pokožka hlavy – způsobená napětím pokožky hlavy, oxidačním stresem nebo dermatitidou, není to, co potřebujeme. pravidelně myjete pokožku hlavy jemným mytím. Při šamponování masírujte pokožku hlavy, abyste zvýšili průtok krve, zmírnili stres a stimulovali vlasové folikuly.
  • možné poškozování vlasů nešetrným zacházením, např. česáním: Tato chyba neomezuje růst vlasů, ale spíše způsobuje nemožnost dosáhnout krásného dlouhého vlasového porostu. Mechanické poškození vzniká nesprávným kartáčováním, příliš natahováním s cílem dosáhnout těsného účesu např. při cvičení.
  • nedostatečnou hydrataci: Procentuální zastoupení vody v lidském těle je sice vysoké, vlasy však přišly zkrátka a jsou jeho nejsušší částí. Každý typ vlasů včetně mastných si zaslouží alespoň jednou týdně vlasovou masku nebo olejovou kúru nebo alespoň dobrý kondicionér.
  • omezení fénování: Teplo způsobuje větší lámavost a vysušuje.
  • vhodnost vašeho účesu: Poraďte se s vaším kadeřníkem, jaký účes je při touze po pěstěných delších vlasech pro vás nejlepší. Říká se jim ochranné účesy a patří k nim culíky a copánky, které se musí po čase střídat, aby nedošlo k namáhání v jednom místě.
  • pravidelné zastřihávání konečků: Vlasy rostou od kořenů, roztřepené konečky je nejlépe ustřihnout, o nic nepřijdete.

Když všechno selhává

Jestliže ani za dodržování všech zmíněných zásad nenastane kýžený efekt, je třeba sklopit hlavu a pokorně přijmout realitu – vlasová nedostatečnost je v takovém případě dána geneticky. Upřímně řečeno, jsou horší věci, které mohou naše tělo potkat, než je řídnutí vlasů. Kdo se s plešatěním nedokáže vyrovnat nebo u koho nastoupilo přece jen hodně brzy, může využít transplantaci vlasů, Je to pozoruhodný způsob, jak přemoci osud naprogramovaný v chromozomech předků.

V kterém věku jste začali pozorovat úbytek vlasů nebo zpomalení jejich růstu? Mají ve vaší rodině všichni stejný typ vlasů? Jak řešíte vlasovou nedostatečnost?

Doporučené články