Historické slavnosti vyprávějí nevšední příběhy minulosti

Z hodin školního dějepisu vám v hlavě možná uvízly jen letopočty a fakta. Ale jsou to lidé a jejich příběhy, které vytvářejí historii. Příběhy o životě králů, měšťanů či řemeslníků, o událostech svátečních i každodenních vyprávějí historické slavnosti v českých městech, na hradech a zámcích.


Český Krumlov (www.ckrumlov­.info), jehož historické centrum bylo v roce 1992 zapsáno na seznam památek UNESCO, pravidelně zve své návštěvníky na červnové Slavnosti pětilisté růže (22.–24. 6.) a zářijové Svatováclavské slavnosti (28.–30. 9. 2007). Základní námět Slavností pětilisté růže se nemění: Poslední Rožmberkové a éra renesance – doba největšího rozkvětu Českého Krumlova. Tématem pro letošní rok je čtvrtý sňatek Viléma z Rožmberka s Polyxenou z Pernštejna roku 1587. Diváci si mohou vybrat z velkého počtu scén v celém městě, na nichž vystoupí desítky souborů. Pro děti a dospělé jsou připraveny historické hry a pouliční historická hostina. Chybět nebude slavnostní historický průvod městem, rytíři, muzikanti a kejklíři, novinkou pak bude přehlídka skupin historického šermu. Po celou dobu slavností bude na zámeckém nádvoří probíhat staročeský jarmark s historickým a lidovým zbožím a ukázkou starých řemesel. K Svatováclavským slavnostem neoddělitelně patří jarmark na náměstí Svornosti, který bude po tři dny nabízet produkty hrnčířských dílen, mistrů kovářů a další originální výrobky. Muzea a galerie otevřou své brány pro noční rendez-vous s uměním během Svatováclavské noci otevřených muzeí a galerií. Protože podzim je doba žní a úrody, nebude chybět dobré jídlo a pití, ať už jsou to švestkové koláče, preclíky, klobásy, zelí, víno nebo medovina.

Scénář slavností nazvaných Královské stříbření Kutné Hory (www.stribreni­.cz) navrátí ve dnech v23.–24. 6. 2007** bývalé královské horní město do dob o šest století zpět, na vrchol jeho největší slávy a prosperity. Každoroční gotická historická slavnost symbolicky otevírá turistickou sezonu města zapsaného na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Hrdí horníci uvítají krále Václava IV. s jeho dvořany, otevře se jarmark a sám král zahájí velký rytířský turnaj. Večer se bude královský pár s dvořany bavit na dvorské slavnosti. Při nedělních pořadech propojených tématem lásky se např. dozvíte, jaké překážky museli překonat nápadníci při namlouvání urozené nevěsty. Jestliže máte rádi zářivé barvy praporců a historických kostýmů, neváhejte a připojte se ke slavnostem ve svém vlastním historickém kostýmu. Sezonu kulturních akcí konaných pod širým nebem v Kutné Hoře pravidelně poslední sobotu v září (letos 29. 9. 2007) neoficiálně uzavírají Svatováclavské slavnosti (www.kutnahora­.cz) s programem, který zahrnuje např. řemeslný minitrh, divadelní představení pro děti, hudbu nejrůznějších žánrů, dobové pochutiny a mnoho dalších lákadel.

Historii a rozkvět města Prachatice (www.prachati­ce.cz) ve 14.–16. století připomínají Slavnosti Zlaté solné stezky. Jejich sedmnáctý ročník vyplní poslední červnové dny v Prachaticích (29.–30. 6. 2007) ukázkami dobových řemesel, kulturními programy, trhy a průvody v historických kostýmech.

V kraji nejslavnějších českých rybníků se tradičně pořádají Historické slavnosti Jakuba Krčína. 21. července se v Třeboni (www.itrebon.cz) konají historické trhy a své chovatelské úspěchy v sokolnictví a loveckých plemenech předvedou členové řádu svatého Huberta. Zklidnění nabitého dne přinese večerní koncert dechového tria na třeboňském zámku a slavnostní ohňostroj.


Obdivovatelé císaře Napoleona by neměli chybět 11. a 12. 8. 2007 při Napoleonských dnech na místech slavné bitvy u Slavkova (www.austerlit­z.org). Co tady uvidí? V polním ležení právě probíhá výcvik vojáků, sem tam se strhne bojová šarvátka. V zámku (www.zamek-slavkov.cz) se při kostýmovaných prohlídkách prochází sám Napoleon a v zámeckém parku se rozléhá veselý šum jarmarku.

Do období vrcholného středověku a husitského hnutí vás vtáhnou Královské slavnosti v Telči (www.telc-etc.cz) ve dnech 17.–18. 8. 2007. Slavnosti ve městě zapsaném na seznamu UNESCO navazují na události spojené s pobytem císaře Zikmunda Lucemburského v Telči před 570 lety. Dvoudenní akce bude zahájena v předvečer Královských slavností otevřením jarmarku s kejklíři, pouličním divadlem, fakíry a historickou hudební show. Vyvrcholí noční ceremonií a příjezdem císaře Zikmunda Lucemburského s rytířským doprovodem za svitu loučí a hřmění bubnů. Sobotní odpoledne zahájí průvod husitských vojsk v čele s Janem Žižkou a bude pokračovat šermířskými a rytířskými hrami pro děti i dospělé.

Návštěvy římského císaře a českého krále Karla IV. v Kadani i po více než sedmi stoletích zůstávají událostí, která se v Kadani (www.mesto-kadan.cz) slaví jako Císařský den (25. 8. 2007). Historickou část města ovládnou kejklíři, trhovci a pouliční herci. O žíznivé poutníky se postarají ve středověkých tavernách a šencích. Na příjezd císaře Karla IV. a jeho honosného doprovodu naváže královské slyšení, rytířská klání a slavnost s dvorními tanci.

Od roku 1982 se hrad Helfštýn (www.helfstyn.cz) stal světovým centrem uměleckého kovářství. Nejvýznamnější událostí v tomto oboru je každoroční mezinárodní setkání uměleckých kovářů – Hefaiston. O víkendu 26. a 27. 8. 2007 proběhne již jeho 26. ročník. Po oba dny budou návštěvníci moci zhlédnout na 300 dovezených exponátů reprezentujících 20 zemí. Paralelně budou probíhat na kovářském dvoře u kovadlin a výhní ukázky tvorby mistrů ohně a kovu. Hefaiston si vydobyl výjimečné postavení mezi obdobnými přehlídkami uměleckého řemesla a pravidelně na něj zavítá na 600 účastníků z oboru a 10 000 zvědavých návštěvníků. V průběhu celé sezony lze na hradě navštívit stálou expozici uměleckého kovářství v suterénu hradního paláce, mincovnu s replikami renesančních mincovních strojů a historickou kovárnu.

Slavnosti královny Elišky (31. 8. – 1. 9. 2007) znamenají pro Hradec Králové (www.calendari­umregina.cz) návrat do 14. století, do dob panování královny Elišky Rejčky. Historické centrum města oživí středověký jarmark, dobové průvody, rytířská klání, středověké hry a zábavy, kejklíři, hudebníci, tanečnice a další kumštýři. Chybět nebudou naučné pořady o životě našich předků či ohňový mumraj, slavnost završí večerní ohňostroj.

Máte-li rádi atmosféru středověku, neměli byste si nechat ujít dvanáctý ročník festivalu Táborská setkání (15.–16. 9. 2007). V historickém centru Tábora (www.tabor.cz) se po tři dny budete cítit jako v první polovině 15. století, kdy městu vládl obávaný husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Jana Žižku v doprovodu jeho bojovníků určitě nepřehlédnete, ale k vidění a slyšení toho bude ještě víc: koncerty duchovní a středověké hudby, divadelní představení pod širým nebem, výstavy či hry pro děti.

Z nápadu připomenout tradici, kdy v Boskovicích vykrmovali husy a dodávali je na trh do Vídně, vznikly dnes oblíbené Husí slavnosti. Ty se letos konají 22.–23. 9. v areálu u Zámeckého skleníku (www.boskovice­.cz). Celý víkend bude v Boskovicích vonět husí pečínka, prodávat se budou husí speciality a v restauracích vám naservírují husí menu. Vyhlášena bude i soutěž o nejlepší pečenou husu.

Jak vypadal život v obleženém hradě za dob třicetileté války, vám odhalí program Za čest krále na hradě Sovinci 14. a 15. 7. 2007 (http://akce.so­vinec.cz). Při pilné práci zastihnete kováře a zbrojíře a přímo před vašima očima se strhne i bitva. Už název Kejkle a kratochvíle napovídá, že 25. 8. 2007 bude v Moravské Třebové (http://tis.mtre­bova.cz) opravdu veselo. Středověký festival plný lidového veselí představí kejklíře, šermíře i dobové řemeslníky. Historické tržiště se starými řemesly, rytířské turnaje a šermířské souboje vás čekají také při Oslavanských historických slavnostech (8.–9. 9. 2007) v Oslavanech (www.mesto-oslavany.cz). Čas zábavy a veselí přinášejí do Jablonce nad Nisou (www.eurocentrum­jablonec.cz) Jablonecké podzimní slavnosti (21.–23. 9. 2007). Jejich veselou atmosféru podtrhne jablečný trh, stánky s prodejem tradičních výrobků a ukázky řemesel.

CCCR-CzechTourism je příspěvkovou organizací Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Jeho hlavní aktivitou je propagace České republiky jako lákavé turistické destinace v zahraničí. Po celém světě prezentuje Českou republiku 25 zahraničních zastoupení CzechTourism. Od roku 2003 organizace podporuje také domácí turistiku. Více na www.CzechTouris­m.com, www.CzechTouris­m.cz.

Doporučené články