Embéčko vyrazilo na cestu kolem světa


Je třináct hodin a sedm minut, pondělí prvního září a Martin Beťko s Michalem Vičarem startují na Horním náměstí v Olomouci svoje embéčko Jůlinku. Všechny tři čeká nejdelší cesta v jejich dosavadním životě. Projedou ruskou Sibiří, v Soulu se nalodí na trajekt a pak profrčí Severní a Jižní Ameriku, aby se přes Portugalsko a další Evropské státy vrátili za půl roku zpátky domů.

„Dvou a půlroční plánování a šest měsíců trvající přípravy nám plynule přecházejí do uskutečnění našeho snu,“ shrnul předstartovní martyrium Michal a dodává, že teď už je čeká jen samotná expedice, nejzáživnější část celého projektu. Martin k tomu pak říká: „Nebyla to vždycky sranda, spousta volání, stovky mailů a stejně pořád nemáme všechno zajištěno. Třeba přepravy trajektem nemůžeme domlouvat na přesný termín, protože nalinkovat si cestu přesně na minuty není možné a ani to nechceme. Chceme aspoň trochu poznat místa, kudy jedeme. Jinak bychom tu cestu zmákli stejně rychle jako Willi Fog.“

Jak už jsme informovali, změnila se trasa, kudy oba cestovatelé pojedou. Kvůli neúměrným poplatkům za vjezd vozidla do Číny musela být tato lokalita z plánu vyškrtnuta a cestovatelé pojedou takto: Slovensko – Polsko – Litva – Lotyšsko – Rusko – Jižní Korea – USA – Mexiko – Guatemala – San Salvador – Honduras – Nikaragua – Kostarika – Panama – Kolumbie – Venezuela – Brazilie – Guyana – Surinam – Portugalsko – Španělsko – Francie – Německo

Oba dobrodruzi by se touto cestou chtěli prozatím se všemi rozloučit (byť o nich budeme pravidelně slýchat v rozhlase a číst v novinách zážitky z cest) a poděkovat všem za veškerou podporu, která jim byla prozatím poskytnuta.

Základní informace o projektu Na embéčku kolem světa najdete ve starším článku na Cestovateli Další podrobnosti pak najdete na stránkách Na embéčku kolem světa Tam také najdete kontaktní údaje pro případ, že budete chtít znát nejaktuálnější informace z cesty.

Doporučené články