Connect with us

Zdraví

Čeští cestovatelé v zahraničí zbytečně riskují

Přitažlivé exotické země Jižní Ameriky, Afriky i Asie lákají
mnoho Čechů. Poslední jmenovaný kontinent působí na České cestovatele
jako magnet. „Nejvíc českých cestovatelů míří do Asie.
K nejoblíbenějším destinacím patří Thajsko, Bali, Indie, Srí Lanka,
Čína a Vietnam říká docent Rastislav Maďar, specialista na cestovní
medicínu a odborný garant center Očkování a cestovní medicíny
Avenier.

Published

on

Přitažlivé exotické země Jižní Ameriky, AfrikyAsie lákají mnoho Čechů. Poslední jmenovaný kontinent působí na České cestovatele jako magnet. „Nejvíc českých cestovatelů míří do Asie. K nejoblíbenějším destinacím patří Thajsko, Bali, Indie, Srí Lanka, Čína a Vietnam říká docent Rastislav Maďar, specialista na cestovní medicínu a odborný garant center Očkování a cestovní medicíny Avenier.

Cestovatelé, kteří podceňují prevenci a odmítají se chránit před svoji cestou, vystavují svůj imunitní systém v exotice obrovskému náporu. Než člověk sbalí kufr či batoh na cestu do exotiky, měl by se vypravit na konzultaci rizik za specialistou na cestovní medicínu. Infekční nemoci jsou totiž v rozvojových zemích, které zabírají převážnou část tropů a subtropů, stále nejčastější příčinou úmrtí.

Čistá hotelová restaurace ani upravený pracovní oděv recepčního, číšníka nebo pokojské negarantují, že nemohou být přenašeči nejrůznějších infekcí. Způsob bydlení a minimální hygienické návyky těchto lidí jsou na hony vzdáleny luxusu, ve kterém pobývají turisté. Zejména v Asii se nelze spolehnout na to, že i na první pohled čistá restaurace dodržuje hygienické zvyky Evropanů, že seženete ubytování, kde bude použitelná toaleta. I když se ti lidé snaží, nikdy nevíte, v jakém prostředí žije kuchař a číšník a s jakými nemocemi přichází do styku.

Ze studie center Avenier vyplynulo, že výskyt zdravotních problémů u cestovatelů je v cizině poměrně častý. Nejrizikovější jsou individuální cesty s improvizovaným stravováním v pouličních restauracích a poznávací formy zájezdu, kdy cestovatel často mění ubytování i stravování.

Žloutenka

Alespoň základní ochranu pro všechny cestovatele představuje očkování proti žloutence typu A a B. Očkování probíhá 3 dávkami a chrání až doživotně! Importovaná nemoc z dovolené může Vás i vaše blízké vystavit karanténě.

Akce a příspěvky zdravotních pojišťoven na očkování proti žloutence A+B

Pojišťovna Infolinka   Výše příspěvku
VZP 844 117 777   1 300 Kč
ČPZP 810 800 000   1500 Kč
VOZP 222 929 199   500 Kč
OZP 261 105 555   500 – 1 000 Kč
ZZP 800 209 000   1 000 Kč
ZPMV ČR 844 211 211   300 – 500 Kč
RBP 800 213 213   1 000 Kč

Příspěvky jsou aktuální od 1. března 2013. Informace o příspěvcích jsou pouze orientační – pro kompletní znění podmínek kontaktujte svoji pojišťovnu.

Sezónní sleva navíc

Kromě příspěvku zdravotní pojišťovny můžete využít aktuální slevu na očkování proti žloutence A+B, kterou nabízí centra Avenier. Sleva 700,– Kč se poskytuje na nákup všech 3 dávek najednou. Například pojištěnci VZP tak můžou získat toto očkování s konečným zvýhodněním až 2 000,– Kč, což je sleva téměř 40%.

Konzultace rizik a očkování

Všem cestovatelům doporučujeme objednat se před cestou do nejbližšího centra Očkování a cestovní medicíny. Seznam naleznete ZDE.

Výskyt žloutenky typu A ve světě


Výskyt žloutenky typu B ve světě


Continue Reading

Zdraví

Jak postupovat, když se v zahraničí něco stane?

Bezpochyby každý si chce svou cestu do ciziny užít v klidu a bez
starostí. A když se něco stane, spoléhá na své cestovní
pojištění. Abyste od řady pojišťoven ale dostali pojistné plnění, je
důležité zachovat i správný postup.

Published

on

Bezpochyby každý si chce svou cestu do ciziny užít v klidu a bez starostí. A když se něco stane, spoléhá na své cestovní pojištění. Abyste od řady pojišťoven ale dostali pojistné plnění, je důležité zachovat i správný postup.

Onemocnění, omylem rozbité dveře hotelového pokoje, krádež věcí, zpoždění zavazadel, zrušení letu… Zkrátka na dovolené se toho může přihodit opravdu hodně. A samozřejmě záleží, za jakých okolností. Výsledek je ale stále stejný – musíte řešit starosti. Zmírnit následky se dají jednoduše. Základem je však mít kvalitní cestovní pojištění. Bez něj je řešení vzniklé situace vždy výrazně složitější.


Co si představit pod pojmem kvalitní pojištění?

  • široký rozsah – když se v zahraničí něco stane, mohou jít škody do milionů
  • možnost pojištění domácnosti – ochrana domova během vašeho pobytu v zahraničí
  • nepřetržité asistenční služby – možnost obrátit se 24 hodin denně na tým, který vám pomůže
  • připojištění – rizikové sporty, pojištění pro rodiče atd.
  • vysoké limity – při vzniku škody se nemusíte obávat, kolik vám pojišťovna maximálně vyplatí
  • jasné znění pojistných podmínek – dobře víte, co máte v rozsahu, jaké jsou vaše povinnosti a na co se pojištění nevztahuje

Jako první kontaktujte asistenční službu

Promarodit vysněnou dovolenou? Snad nejhorší představa každého cestovatele. Takovou dobu se na chvíle odpočinku těšíte a zrovna v tu dobu si tělo „vypoví službu“. Jde samozřejmě o to, zda je to pouze rýma a kašel, kdy si potřebujete den odpočinout, nebo zda je to např. angína atd. To samé platí, i pokud se přihodí úraz. Změna prostředí někdy prostě nezanechá ty nejlepší následky. Co dělat, když k něčemu takovému dojde?

Ihned kontaktujte asistenční službu své pojišťovny, aby vám zajistila ošetření lékařem v nejbližším lékařském zařízení. Popř. se pokusí zajistit převoz do nemocnice, pokud to situace bude vyžadovat. Postará se také o úhradu veškerých nákladů za ošetření (samozřejmě dle toho, co je v rozsahu vašeho pojištění) a pomůže vám např. i při jazykové bariéře v nemocnici. Převezme tak koordinaci veškerých procesů a vy jakožto pacient byste neměl „nic řešit“.

Asistence vám pomůže např. i při repatriaci (transportu zpět do ČR) nebo předčasnému návratu z dovolené, kdy vám může pomoci zajistit potřebnou dopravu. Obraťte se na ni i v případě, bude-li vám zrušen let, zpožděna zavazadla, když způsobíte škodu někomu jinému, nebudete si s něčím vědět rady atd. Při volbě pojištění proto dbejte nejen na rozsah, ale aby vám asistence byla k dispozici 24 hodin denně.

Nezapomínejte na dokumenty

Je jasné, že pokud dojde k nějaké nepříjemnosti, máte hlavu plnou jiných starostí než řešit byrokratické záležitosti. Na druhou stranu je nutné myslet i na to, že pro uznání nároku bude potřeba škodu určitým způsobem podložit. Pokud jste tedy byli ošetřeni u lékaře, nezapomeňte si vyžádat lékařskou zprávu a veškerou dokumentaci, která souvisí s vaším ošetřením. Stejně tak si nechávejte i účty za léky, jež budete chtít proplatit. Cena některých zákroků vás může nepříjemně překvapit.

Průměrné náklady na ošetření mimo EU:

  • Šlápnutí na mořského ježka – 2 884 Kč
  • Bolest zubu – 3 900 Kč
  • Problémy se zády – 2 602 Kč
  • Oteklý kotník – 5 000 Kč
  • Alergická reakce na bodnutí hmyzem – 1 835 Kč

V případě vzniku odpovědnosti za škodu, zajistěte svědky a fotografie. Celou událost nejlépe sepište a nechte podepsat všechny zúčastněné osoby. V případě, že byly přivolány i policejní orgány, požádejte o kopii policejního protokolu. Pokud zcela nerozumíte znění protokolu, uveďte tuto skutečnost před podpisem.

Tyto kroky se vám sice mohou zdát jako zbytečné, věřte ale, že drtivá většina turistů toto podceňuje a je následně překvapena (dle společnosti AXA Assistance se jedná téměř o 25 % případů). Např. forma čestného prohlášení pro řadu společností není dostatečná k prokázání škody. U poškozených zavazadel zase mohou být dokonce požadovány účtenky ze dne jejich zakoupení atd.


Kde zjistit, co všechno je potřeba?

Všechny informace (rozsah, povinnosti pojištěného atd.) najdete ve všeobecných pojistných podmínkách každého pojištění do zahraničí. Bohužel se forma podmínek u mnoha společností stala jakýmsi „neprokousatelným“ dokumentem, který obsahuje spoustu administrativních náležitostí, jež ve výsledku jako klient až tak nepotřebujete. Bude to tedy vyžadovat trochu trpělivosti a času. Pokud si ale informace nechcete zjišťovat sami, můžete se jednoduše obrátit na zákaznickou linku dané společnosti, kde by vám vaše dotazy měly být zodpovězeny.

Malý tip: přestože, je to u každé společnosti jiné, bývají pojistné podmínky rozdělené na obecná ustanovení (administrativní část) a zvláštní ustanovení (např. část ll.). Právě zde bývají konkrétní pojištění uvedena v jednotlivých článcích nebo oddílech (oddíl G, pojištění storna cesty atd.).

Zpětné nárokování neodkládejte

Škodu můžete pojišťovně nahlásit v řádu několika let zpětně. Pokud ale nebudete kontaktovat asistenční službu již v zahraničí, je určitě lepší nic neodkládat a svou událost oznámit ihned po návratu z ciziny. Při prodlevě se může např. zpětná komunikace se zdravotnickým zařízením nebo jinými orgány zkomplikovat. Pozdější podání může též ovlivnit výši pojistného plnění (v závislosti na znění pojistných podmínek). Někdy může neohlášení škody ze zahraničí dokonce vést k odmítnutí poskytnutí plnění. Čím dříve svůj nárok podáte, tím dříve budete znát stanovisko pojišťovny.

Continue Reading

Zdraví

O soubojích s močovým měchýřem

Zážitky z autobusů, kdy natřásající a drncající rachotina
několik hodin poskakuje po rozbité silnici, zatímco vy pomalu prohráváte
svůj boj s močákem, jistě zná většina z vás.

Published

on


Zážitky z autobusů, kdy natřásající a drncající rachotina několik hodin poskakuje po rozbité silnici, zatímco vy pomalu prohráváte svůj boj s močákem, jistě zná většina z vás.

Já jsem pro svůj močák oblíbeným soupeřem a tento duel si dáváme pravidelně. Většinou to začne tak, že rychle naskočím na pomalu odjíždějící autobus a nestihnu jít před jízdou na záchod. To se zkombinuje s kombinací nepravdivé informace o době jízdy, chybějících zastávek, hrbolatých cest a promítaného filmu Divoká řeka (a není to Meryl Streep, která by na mě tak působila). Výsledkem bývá něco mezi extází, agónií a posledním dervišůvým tancem. Duel vrcholí, když už notně orosený hledám PET láhev, zvracecí pytlík, případně otvírám okno ke skoku ven. Když autobus konečně zastaví na vymodlenou čůrpauzu, je vítězství moje.


Co dělat před cestou – Jít před cestou na záchod. Základní pravidlo. Nepřekročitelné. Fundamentální. – Protože pít se musí, je dobré to rozložit do více menších dávek na celý den – Vyhnout se močopudnostem – meloun, kafe, kola, pivo. – Neptat se na to, jak dlouho cesta trvá, jak často se staví a jestli má autobus záchod. Odpovědi jsou většinou stejně zavádějící a vedou k podcenění přípravy.

Co dělat během cesty – Nemyslet na to! Nemyslet na to! Je to jasné? Ne? Nemyslet na to! – Nevynechat ani jednu čůrpauzu, pokud se náhodou vyskytne. Je jedno, jak hnusné záchodky si řidič vybral. – Pít jen tolik, kolik dokáže tělo zpracovat. – Nehlasovat pro filmy jako je Divoká řeka, Tajmená řeka, Prokletá řeka, Červená řeka nebo Čelisti.


Musím, říct, že zatím všechny tyto duely jsem vyhrál. Docela nedávno, když jsem opět jednu z podobných historek dával k dobru, mi někdo řekl, že je fajn, že mám šanci takový duel ještě vyhrát. Že jsou lidi, kteří do toho jdou s tím, že prohrají. Vždycky. A že je pak cestování docela na hovno. A tak jsem se dozvěděl, co znamená inkontinence, a že to může od cestování docela odrazovat.

Cestování s inkontinencí

Protože mi to přišlo jako zajímavé téma (ano, kdo ví, jak dlouho ještě dokážu vzdorovat), trochu jsem si o tom přečetl ve wikipedii a trochu se dovzdělal. Není to totiž záležitost pouze našich babiček a dědečků.

Inkontinence je samovolný únik moči, který má různé příčiny a po konzultacích s lékařem je v některých případech možné jej léčit. Dozvěděl jsem se také, že existují i různé Inkontinenční pomůcky (různé vložky a pleny), které mohou, obzvláště na delších cestách autobusem, pomoct. Nejčastějším problémem tedy bývá stud, který lidem neumožňuje svůj zdravotní stav efektivně řešit, a proto já tu veřejně přiznávám, že problém s inkontinencí zatím nemám, ale až jej začnu mít, poznáte to snadno. Už žádnou veselou záchodovou historku z autobusu ode mne neuslyšíte. Budu jako hrob.

Reklama: Doporučujeme inkontinenční pomůcky TENA, které jsou komfortní a přizpůsobitelné pro všechny typy postav i věkové kategorie.

Continue Reading

Zdraví

Zdraví a prevence na cestách

Na co si dát při cestování pozor, aneb pár základních informací
o tom, co nás na cestách může potkat.

Published

on

AVENIER | Očkování a cestovní medicína • www.ockovacicen­trum.cz

Na co si dávat při cestování pozor:

Stravování – Při cestách do exotických krajů je lépe vyhnout se stravování na ulici. Hygienická úroveň pouličních kuchařů a místního obyvatelstva je ve většině případů velice nízká a ani jejich zdravotní stav nemusí být zcela uspokojivý. Vyhýbejte se nedostatečně tepelně upraveným pokrmům, zvláště z masa, ryb a mořských živočichů. Některé ryby (ulovené v blízkosti přístavu) mohou být nositeli parazitů a žloutenky A.

Pozor dávejte i na ovoce a zeleninu: co lze loupat, oloupejte, ostatní řádně omyjte. Pozor na listovou zeleninu a saláty z ní připravené (může být nedobře očištěná nebo omytá v nekvalitní vodě). Při nákupech dávejte přednost kvalitním dovozovým potravinám z rozvinutých zemí. Nepijte vodu z neznámého zdroje, používejte pokud možno balenou pitnou vodu (kontrolujte těsnost a perforaci uzávěrů).

Koupání – Při pobytu v exotických zemích se vyhýbejte koupání v povrchových stojatých vodách s bohatou vegetací. Upřednostněte koupání v tekoucí vodě. Při koupání v moři a potápění nepřeceňujte své síly (při dlouhém plavání může dojít k vyčerpání, křečím a podchlazení). Pozor na velké vlny, víry a spodní proudy. Nepodceňujte vliv alkoholu.

Při koupání a potápění v moři hrozí riziko setkání s nepříjemnými, dravými i jedovatými tvory – mořskými ježky, medúzami, rybami. Mějte s sebou pinzetu, dezinfekci, účinný prostředek. Používejte boty do vody.

Zvířata a hmyz – Při cestách nepodceňujte kontakt se zvířaty. Zvlášť nebezpeční mohou být toulaví psi a kočky, opice, netopýři – mohou být zdrojem životu nebezpečné vztekliny. Divoce žijící zvířata jsou většinou plachá.

Pozor na štíry, pavouky a hady – používejte kvalitní pevnou vyšší obuv. Nejjedovatější hadi žijí v tropické Asii, Jižní Americe a v Austrálii. Při soumraku narůstá aktivita komárů přenášejících malárii, žlutou zimnici a horečku dengue. Používejte vhodné oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, kvalitní repelenty. V rizikových oblastech použijte po poradě s odborníky na cestovní medicínu vhodnou antimalarickou profylaxi. Mnohé oblasti a země rovníkové Afriky a Jižní Ameriky vyžadují povinné očkování proti žluté zimnici. Na spaní používejte impregnované moskytiéry. Mouchy mohou být aktivním i pasivním zdrojem infekcí, jako jsou například spavá nemoc nebo průjmová onemocnění.

Průjmy a poranění – Průjem patří mezi nejčastější onemocnění cestovatelů, postihuje až 80 % cestovatelů do exotických zemí. Průjem bývá často provázen bolestmi břicha, teplotou, zvracením, přítomností krve a hlenu ve stolici. Postiženi bývají častěji individuální turisté, terénní pracovníci, zdravotníci nebo geologové.

Nepřeceňujte ani pobyt v 5hvězdičkovém hotelovém resortu – neznáte zázemí, úroveň ubytování ani zdravotní stav personálu, který s vámi nebo vaší potravou přichází do kontaktu.

Na cestách může snadno dojít k lehčím poraněním i k těžším úrazům. Mějte proto na paměti platné očkování proti tetanu!

Pohyb ve skupině lidí – Necestujte zcela sami, raději se skupinou přátel. Při pobytu v rozvojových zemích se při kontaktu s místním obyvatelstvem vyhýbejte přeplněným hromadným dopravním prostředkům. Především v přeplněných prostorech hrozí riziko nákazy – hlavně vzdušné kapénkové nákazy, jako je chřipka, meningokoková meningitida, tuberkulóza atd.

Očkování a cestovní lékárnička – Před plánovanou cestou navštivte v časovém předstihu očkovací centrum, kde vám zajistí doporučená či povinná očkování. Některé země vyžadují povinné očkování proti žluté zimnici (státy centrální rovníkové Afriky a Jižní Ameriky). Běžným standardem pak je očkování proti žloutence typu A i B.

Nezapomeňte na vybavení cestovní lékárničky, kde by neměly chybět léky proti průjmům, teplotě, kvalitní repelent, analgetika, léky proti alergiím, obvazy, náplasti, dezinfekce. Nezapomeňte na léky, které užíváte pravidelně.

Očkování do zahraničí je ve vlastním zájmu každého cestovatele. Pokud si nejste jistí, jaká rizika vám hrozí ve vaši cílové destinaci, nabízíme vám přehled zdravotních rizik a povinných i doporučených očkování při cestování do všech zemí (dle kontinentů a krajin)
Evropa,
Asie,
Afrika,
Jižní Amerika,
Severní a Střední Amerika,
Austrálie a Oceánie.

Pro více informací o možnosti zdravotní prevence na cestách kontaktujte lékaře z center Očkování a cestovní medicíny Avenier. Infolinka 800 123 321 | www.ockovacicen­trum.cz

Continue Reading

Nové články

Copyright © 2024 Cestovatel.cz