Dubnové tipy na výlety do přírody

Jarní tipy na výlety nejen po ČR z magazínu Cestovatel.cz


Počasí už konečně vypadá jako jarní a příroda láká k prvním výletům a vandrům. Za 10 let existence jsme v magazínu Cestovatel.cz vydali již stovky tipů na výlety. V tomto článku připomínáme některé z nich.

Smyslově naučná stezka Údolím skuhrovského potoka

Naučnou stezku znáte – většinou se jedná značenou cestu doplněnou o informační tabule, na kterých se dočtete o zajímavostech a možná se i něco přiučíte. Na první české smyslově naučné stezce zapojíte do procházky všechny smysly, například pomocí čichária, dendrofonu nebo hmatové cestičky, a také spolucestovatele – pro všechny věkové kategorie jsou zde připraveny hry a úkoly. Cesta není nijak náročná a lze ji bez problému projet i na kole.

„HLEDÁNÍ JARA NA STEZCE“

13.4.2008 od 14.00 Vycházka jarní přírodou s pozorovací soutěží na trase smyslově naučné stezky „Údolím Skuhrovského potoka“. Na nových stanovištích poznáte život v podzemí i v korunách stromů. V cíli čekají pro všechny účastníky odměny. Trasa vycházky je v délce 5 km. Start je od 14 do 15 hodin. Začátek trasy je u prvního zastavení stezky u tenisových kurtů v Rybníku. Cíl je u restaurace Nad Hrází. Startovné 20 Kč.

Stezky okolo Ponávky

Už jste viděli za nekonečno? Víte, co je lelkovadlo? Ne? Tak to je nejvyšší čas podívat se do kraje říčky Ponávky. Pěkně je tam kdykoli. Nejspíš proto je to někdy až příliš oblíbené vycházkové místo obyvatel Brna.

Volně přístupné jeskyně Moravského krasu – Křtinské údolí

Jak historie kráčela obchodními stezkami vedoucími Křtinským údolím, zanechávala zde stopy, z nichž mnohé nemají obdoby na celém našem území. Kromě památek na lidské počínání je tu možno projít asi největší volně přístupné jeskyně v celém Moravském krasu.

V tomto krasovém údolí probíhají akční fotokurzy, aktuálně je možné se přihlásit na kurz fotografování v podzemí. Více v článku Cestovatel pomáhá organizovat kurzy fotografování

Moravském krasu a jeskyních naleznete na Cestovateli více článků a zpráviček plných informací z první ruky. Pokud nemáte zrovna na jih Moravy, podívejte se do polských skalních měst…

Skalní romantika

Kdo z nás by neznal Adršpašsko-Teplické skály, nebo Broumovské stěny? Už malí školáci se v zeměpise učí, že je to pískovcový skalní masiv, táhnoucí se v délce několika desítek kilometrů podél česko-polských hranic. Ale věděli jste, že má svoji nádhernou tvář i na polské straně? Že ne? Tak přijměte pozvání k malé, virtuální prohlídce.

Kniha pro inspiraci: SCULPTURAE NATURAE – Sochy přírody

Vydavatelství ZonerPress přineslo unikátní fotografickou publikaci Jiřího Tillera, zachycující přírodní kamenné sochy šumavského příhraničí od Slavonic/Fratres až po řeku Vydru a Bayerischer Wald. Kniha obsahuje 123 tajuplných fotografií, které textem doprovází PhDr. Luděk Jirásko, CSc. Na přiloženém mapovém CD je ukázáno přesné umístění těchto „soch přírody“, cyklotrasy a turistické stezky česko-rakousko-německého příhraničí.


Máte nějaký tip na místo, které právě ožívá? Podělte se s ostatními v diskuzi…

Doporučené články