Connect with us

Cestování

Život na Tonze – klid a pohoda

Život Tongánců je velmi jednoduchý. Denní náplň většiny obyvatel
vypadá nějak takto: ráno dlouho spát většinou tak do 9 hodin ráno,
pak jít nakoupit, popřípadě nějak jinak sehnat věci na oběd, kolem
poledne se začíná připravovat oběd, většinou se jedná o maso
(rybí, jehněčí, vepřové či hovězí) s kasavou či tarem dušené
v zemi na žhavých kamenech a zakryté listy banánu. Po obědě je
polední oddych, který se často protáhne až do večerních hodin, kdy teprve
začíná život. Večer se lidé často scházejí a popíjejí alkohol
(nejraději whisky s colou nebo pivo) či kavu (regionální nápoj) a
pozdě v noci jdou spát.

Published

on

Království Tonga se řadí k nejchudším státům ve svém regionu (jižní Pacifik). Hlavním zdrojem obživy jsou plantáže, a to především kokosové a banánové, pěstuje se však i vanilka, taro či kasava. Místní lidé ve většině případů nemají stálou práci a živí se jak umí – většinou zemědělstvím, rybářstvím, na tržišti či využívají místního zvyku, který udává povinnost poskytnutí pomoci sousedovi, pokud o ni požádá.


Život Tongánců je velmi jednoduchý. Denní náplň většiny obyvatel vypadá nějak takto: ráno dlouho spát většinou tak do 9 hodin ráno, pak jít nakoupit, popřípadě nějak jinak sehnat věci na oběd, kolem poledne se začíná připravovat oběd, většinou se jedná o maso (rybí, jehněčí, vepřové či hovězí) s kasavou či tarem dušené v zemi na žhavých kamenech a zakryté listy banánu. Po obědě je polední oddych, který se často protáhne až do večerních hodin, kdy teprve začíná život. Večer se lidé často scházejí a popíjejí alkohol (nejraději whisky s colou nebo pivo) či kavu (regionální nápoj) a pozdě v noci jdou spát.

Výjimkou je neděle, kdy chodí většina do kostela. Vzhledem k tomu, že obyvatelé Tongy většinu dne tráví ve vodorovné poloze a většinu doby, kdy jsou na nohách, věnují jídlu, je zcela logické, že nadváha je zde považována za jeden ze symbolů krásy. Proto je velmi obtížné narazit na ženu, pro nás, s ideální postavou. A když už se setkáte s mladou a štíhlou ženou, tak od ní uslyšíte jak je nehezká, protože nemůže přibrat. Prostě v tomhle ohledu to zde mají ženy asi o dost jednodušší.

Na oběd na Tongu

Vzhledem k tomu, že lidé na Tonze jsou velmi milí a přátelští, tak není naprosto žádným problémem navázat přátelství prakticky s kýmkoliv a kdekoliv. To se také brzo povedlo i nám, a za to, že jsme si zahráli s pár místními obyvateli ping pong a plážový volejbal, nás pozvali na oběd. Samotná příprava oběda a oběd samotný je pro většinu obyvatel nejvýznamnější událostí všedního dne a podle toho to také vypadá. Pokud je dostatek času, což je prakticky pořád, tak má ve většině případů přednost tradiční tongánský způsob přípravy oběda. Jak již bylo zmíněno, tak tradiční způsob je značně pracný.


Nejprve je třeba rozdělat oheň a v něm rozžhavit kameny. Než se kameny pořádně rozpálí, tak se nachystá jídlo, respektive maso či masová směs a přílohy (kasava, taro, maniok). Vše se zabalí do alobalu, a to většinou dle jednotlivých porcí (kasavu lze pouze přikrýt banánovým listem). Poté se odkryje díra v zemi, která je k tomu určena (většinou je kvůli písku vyztužena plechem), a na dno se vloží do červena rozpálené kameny. Ty se následně v malé vrstvě přikryjí bylinkami a banánovými listy. Na tuto vrstvu se položí jednotlivé jídlo zabalené v alobalu a znovu přikryje bylinkami a banánovými listy. Vše se pak zasype pískem a dobře utěsní.

Během dvou hodin se pak jen čeká, což je přesně to, co je přes horký polední čas potřeba. Po dvou hodinách odpočívání ve stínu je ten správný čas vytáhnout připravenou pochoutku, která je díky alobalu plná šťávy. Samotný oběd trvá obyčejně dlouhou dobu, nikam se pochopitelně nepospíchá a jídlo se vychutnává. Během oběda se také hojně popíjí pivo (Ikale). Není výjimkou, když se oběd protáhne až do setmění a plynule přejde do večeře.


Návštěva místní školy

Krom toho, že jsme byli pozváni ke společnému stolu na tradiční oběd, jsme mohli navštívit i základní školu ve městečku Kanokupolli, kde nás přivítalo spoustu opravdu roztomilých dětí. Školu jsme navštívili právě v době, kdy měli děti něco jako tělesnou výchovu a pobíhali všude, kde se dalo.

Naše první cesta ovšem vedla za ředitelem školy, který zapískal, a všechny děti ihned přiběhly a postavily se do pozoru. Dětem jsme vysvětlili, odkud jsme a jak jsme se dostali až k nim, také jsme jim ukázali Českou republiku na mapě. Děti nám pak na oplátku zazpívali tongánskou hymnu i s modlitbou. Zároveň nás také ředitel slušně požádal o příspěvek na provoz školy. Pro zájemce, kteří by chtěli poslat příspěvek této školy, se jedná o školu s adresou: Goverment primary school, Kanokupolli, Nukualofa, Kingdom of Tonga, South Pacific.

Nezvyklá orientace

Již během pobytu na Novém Zélandu jsem dospěl k názoru, že se v těchto končinách vyskytuje nezvykle vysoké procento mladých mužů, jejichž sexuální orientace směřuje jinam než k ženám. Většinou se jedná o homosexuály a transsexuály.


Na Tonze pak toto procento rozhodně neklesá, spíše ještě roste. Homosexualita a transsexualita je zde naprosto normální věcí. Přímo s jedním transsexuálem jsme se setkávali prakticky každý den, neboť pracoval(a) v resortu, kde jsme byli ubytovaní. Jednalo se o mladého muže, který se oblékal jako žena, myslel jako žena, sexuálně byl orientován na muže a jeho hlavním cílem bylo podstoupit v USA operaci, která by z něj „ženu“ i udělala. Muži – transsexuálové jsou také dost poptáváni majiteli resortů a hotelů neboť vykonají více práce než žena a dobře zastanou i čistě „mužské“ práce. Na Tonze se dokonce každoročně koná oblíbená a významná přehlídka transsexuálů a právě poslední vítěz této přehlídky pracoval(a) v „našem“ resortu. Dokonce jsem byl poctěn tím, že mne tento mladík během posledního večera požádal o tanec.

Continue Reading

Cestování

Víkendový pobyt v lázních se stává stále více oblíbeným způsobem relaxu pro mnoho lidí. Kde si odpočinout?

Published

on

Zajisté každý z vás má ve svém okolí člověka, který se svou drahou polovičkou již navštívil nějaký wellness hotel. Není se čemu divit, protože si za opravdu příznivé ceny můžete tímto způsobem zajistit dokonalé uvolnění vaší mysli i těla. Která místa stojí za to vyzkoušet?

Vybírejte pečlivě

Vzhledem k narůstající oblíbenosti, s jakou se v posledních letech potýkají krátké lázeňské pobyty, začali i majitelé hotelových zařízení přizpůsobovat své nabídky současnému trhu. Téměř všechny lázně u nás tudíž nabízejí i pestrou škálu balíčků trvajících pouze několik dní.

Příkladem mohou jít třeba lázně Teplice v severozápadních Čechách. Lázeňský pobyt zde lze podniknout klidně jen na tři dny, což je rozhodně skvělou volbou pro pracovně zatížené páry. Dočkáte se plné wellness péče, zatímco ve volném čase musíte určitě vyzkoušet pestré kulturní vyžití tohoto malebného města.

Velký výběr vám poskytnou lázně Jáchymov zaměřující se převážně na týdenní odpočinek. Jedná se o ideální volbu pro milovníky aktivnějšího životního stylu, protože budete obklopeni krásnou přírodou Krušných hor. Zajisté vás tak potěší například půjčení elektrokol, díky nimž prozkoumáte celé okolí svižně a pohodlně.

Obdivovatelé kultury, architektury a památek si zase zamilují lázně Poděbrady. Útulné historické město nabízí příjemné a klidné prostředí, uvolňující atmosféru a spoustu léčivých procedur.

Podívejte se na vlastní oči

Určitě nespoléhejte pouze na naše tři tipy, ale podívejte se na nekonečný výběr raději sami. Postačí vám k tomu otevření internetových stránek spa.cz, kde se dočkáte ohromného množství wellness hotelů i jednotlivých balíčků. Věřte nám, že je opravdu z čeho vybírat, tudíž si tu nejvhodnější variantu zvolíte i vy.

Continue Reading

Cestování

Povyšte své horské túry na novou úroveň

Published

on

By

Pohybujete se rádi v horách? Nedělají vám problém výšky? Milujete krásné výhledy? Nevadí vám větší fyzická aktivita? V tom případě je na čase letos posunout své túry na vyšší úroveň. Máme pro vás vícero nápadů, co letos podniknout, abyste na to nikdy nezapomněli. V dobrém slova smyslu samozřejmě.

Toužíte-li po pořádném horském dobrodružství, české kopce vám asi stačit nebudou. Dobrá zpráva však je, že se stačí vydat k sousedům. Slovensko a Rakousko nabídnou nespočet horských zážitků.

Vydejte se na ferraty

Velmi populární jsou v posledních letech zajištěné horské cesty, tzv. ferraty. Jedná se o kompromis mezi turistikou a lezením. Trasy jsou značeny dle obtížnosti písmeny A-E, stezky A a B se podobají spíš turistice, ty s písmenem E už se dají označit víceméně za horolezecké trasy.

Budete potřebovat úvazky a ferratovou brzdu, kterou jste celou dobu připevnění k nataženému řetězu. Nutností je rozhodně helma, shora často padají kameny, a hodí se také rukavice, abyste neměli ruce podřené od skály. Hodit se bude i nějaká ta karabina, samozřejmostí jsou dobré pevné boty (nikoliv lezečky).

Zažijte noc v horách

Co byste řekli pozorování východu slunce z horského masivu? Noci v horách jsou nezapomenutelné, nicméně chladné. V každém případě potřebujete velmi dobré vybavení od stanu až po karimatky. Spacák musí být dostatečně teplý, nachystejte se opravdu na nejhorší.

A hlavně si dejte pozor na to, kde nocujete. Ve většině národních parků je stanování zakázané, ale například v Nízkých Tatrách mají zřízených několik stanovišť na přespání. Vždy se tedy dobře informujte v závislosti na tom, kam jedete.

Karimatka, spacák, stan, vařič – to všechno pochopitelně něco váží. Dá se ovšem cestovat i na lehko. Místo stanu poslouží tarp natažený na trekingové hole. A dalších vychytávek je celá řada. Prozkoumejte obchody s outdoorovým vybavením či různé internetové diskuze a nasbírejte tipy na výbavu i místa k navštívení.

Continue Reading

Cestování

Pokochejte se výhledem z českých hor

Published

on

By

Jsme dvě holčiny, které mají rády přírodu i aktivní život a v loňském roce, s omezenými možnostmi cestovat, jsme přemýšlely jak si zkrátit dlouhou chvíli.

Zjistily jsme, že lidí, co smýšlejí podobně, chtějí se hýbat a trávit čas mimo zdi svých bytů je mnoho a tak jsme se rozhodly naším projektem ukázat krásy českých hor všem.

Připravili jsme trasy v přírodě pro děti i dospělé, jednotlivce i rodiny.

Poznáte s námi hřebeny Jeseníků, Orlických hor, Broumovska i Krkonoš a budete si užívat čerstvý horský vzduch nebo si se svými dětmi vydáte za výhledy z mnoha nových rozhleden.

Věříme, že se tak všichni rychleji vrátíme zpět k svobodnému pohybu, aktivnímu trávení volného času s přáteli a rodinou, nebo že díky toulavým botám najdete kamarády čí budoucí partnery se stejnou vášní.

Vytvořily jsme pro vás popis tras s přechody horských vrcholů nebo kratší trasy pro rodiny s dětmi i s kočárky po často nově vybudovaných rozhlednách.

Je pak už na každém, zda to pojme jako dovolenou na více dní, nebo jen víkendové (jednodenní) výlety?

Stačí se přihlásit, vybrat si startovací balíček s tričkem a nezytnými věcmi do hor a pak už si jen užít celé léto venku.

Kdo dosáhne všech označených míst, vyfotí se a podělí se o fotky jak s námi, tak s ostatními lidmi sdílící stejný cíl na instagramu s #toulaveboty2021, Facebooku nebo pošle emailem, může se těšit na výherní medaili !

Přidejte se k nám a pojďte všem ukázat, že máme lásku k horám v srdci a nebojíme se výzev❤️. 

Budeme rádi, když budete respektovat přírodu a nezapomenete si své odpadky vždy odnášet s sebou.

Zažijte dobrodružství a získej zážitky na celý život.

Přírodou společně! www.toulaveboty.com

#toulaveboty2021

@toulaveboty

toulave.boty@email.cz

Zdroj fotografií: Affiliana s.r.o.

Continue Reading