Connect with us

Rady pro cestování

Volunturismus – dobrovolnická turistika

V prvním díle seriálu o světových trendech v cestovním
ruchu vám představíme tzv. volunturismus. Termín (z anglického
„Voluntourism“) vznikl spojením slov volunteer (dobrovolník) či voluntary
(dobrovolný) a turismus. Česky bychom tedy mohli říci: dobrovolnická
turistika. Jednoduše řečeno, jde o spojení dovolené s aktivní
pomocí navštíveným oblastem.

Published

on

V prvním díle seriálu o světových trendech v cestovním ruchu vám představíme tzv. volunturismus. Termín (z anglického „Voluntourism“) vznikl spojením slov volunteer (dobrovolník) či voluntary (dobrovolný) a turismus. Česky bychom tedy mohli říci: dobrovolnická turistika. Jednoduše řečeno, jde o spojení dovolené s aktivní pomocí navštíveným oblastem.

Původně byly dobrovolnické cesty podnikány lidmi s přímou vazbou na danou oblast či problém a byly spíše vnímány jako krátkodobé, intenzivní dobrovolnické programy než jako dovolená. Během 90. let začaly vznikat produkty a firmy nabízející toto spojení. V praxi to nejčastěji znamená, že během týdne se pracuje a o víkendech je možnost poznávat danou zemi jako běžný turista. Účastníci takovýchto „zájezdů“ bývají velmi různorodí, ale zpravidla je spojuje touha „udělat něco dobrého“ a zároveň poznat nová místa, kam by se jinak pravděpodobně nedostali. Typy pomoci mohou být různé – od neodborných manuálních prací, přes výuku jazyků až po např. vysoce odbornou lékařskou pomoc. Ceny dobrovolných pobytů se liší v závislosti na typu destinace a službách, které jsou poskytovány zprostředkující organizací. Výše nákladů závisí také na tom, zda je účastník ubytován v rodině či speciálním zařízení hotelového typu s lokálními zaměstnanci. Balíčky většinou neobsahují letenku, kterou si účastník hradí zvlášť. Zdánlivě jednoduchý princip „neplať za dovolenou – odpracuj si ji“ je však zavádějící. Například osmidenní monitorování kamzíků ve slovenských Tatrách přijde na 790 liber. Pomoc oblastem postiženým tsunami na Srí Lance po dobu tří týdnů vyjde volunturistu na 954 liber. Stejně dlouhý pobyt v tradiční vesnici na Fiji stojí „pouze“ 540 liber. Samozřejmě bez letenky.

Volunturismus je pro mnohé přitažlivý, neboť umožňuje lépe než jiné způsoby cestování poznat danou zemi, její obyvatele a kulturu tím, že se účastník stane přímou součástí určité komunity. Nejedná se o nový fenomén, existuje již desítky let. Nicméně teprve od 90. let vznikají na poli cestovního ruchu speciální produkty a firmy, které nabízí tento typ dovolené i lidem bez předchozí zkušenosti. Jde mj. o reakci na globální problémy Země a rostoucí zodpovědnost jejích obyvatel. Mladým lidem nabízí možnost, jak rozumně využít prázdninové měsíce po čas studií či dobu po skončení studia, který tak jako tak čím dál častěji využívají k cestování. Volunturisty jsou často také lidé, kteří si chtějí odpočinout od kariéry a každodenního stresu plynoucího ze života v civilizaci, nebo senioři hledající nové uplatnění.

Jak již bylo řečeno, odvětví cestovního ruchu zaznamenává v současnosti rostoucí zájem o tento způsob dovolené, kombinující poznávání s pomocí postiženým či zaostalým oblastem. Zatímco někteří odborníci tento trend vítají a vidí v něm možnost, jak získat nové prostředky pro charitativní projekty a také cestu, jak v lidech podporovat solidární smýšlení, jiní poukazují na to, že skrze obchodní praktiky touroperátorů může docházet až k využívání komunit, kterým se má pomoci. Existují určitá etická úskalí volunturismu, například je třeba ověřit, zda volunturista nebere práci místním, kteří za ni mohou být zaplaceni.

Kromě humanitárně zaměřených cest existují také další, spojené s péčí o životní prostředí, vědeckými průzkumy či vzděláváním. Účastníci zaplatí poplatek, který pokryje náklady a mohou se věnovat činnosti, která je zajímá či je zavede na místa jako je Antarktida, deštný prales či mořské dno. Tento typ volunturistiky je často provozován také v rozvinutých zemích jako je Velká Británie, Portugalsko či např. Slovensko.

Žebříček osmi nejžhavějších dobrovolnických destinací podle portálu Forbes (březen 2008): Ekvádor, Bolívie, Malawi, Dominikánská republika, Tanzanie, Čína, Indie a Thajsko.

Česká republika jako destinace tohoto typu turistiky přichází v úvahu – podobně jako Slovensko – v souvislosti s ochranou přírody. Nabídka není příliš široká. Na serveru http://www.vo­lunteerabroad­.com/ je v nabídce např. obnova ekosystémů zničených kyselými dešti v Jizerských horách.

V České republice se organizováním dobrovolných aktivit doma i ve světě zabývá např. INEX – sdružení dobrovolných aktivit. V současné době nabízí téměř 1700 projektů, od několikatýdenních až po dlouhodobé, trvající 1 – 2 roky. Sdružení si účtuje poplatek ve výši 2200,– Kč.

Zdroje dalších informací: http://www.vo­luntourism.or­g/ http://www.res­ponsibletravel­.com/ http://www.uvo­lunteer.org/ http://www.for­bes.com/ http://www.inex­sda.cz/


I v cestovním ruchu neustále zaznamenáváme nové, někdy velice bizarní, trendy. V současné době jsou zejména ve znamení orientace k humanitárním a ekologicky šetrným formám. CzechTourism je pro vás mapuje a přinese vám jejich přehled v několikadílném seriálu.

Lenka Šindelářová, Czechtourism

Ilustrační foto: Miloš Hotař, seriál Banda Aceh

Continue Reading

Rady pro cestování

Když dovolená, tak v ČR

Published

on

By

Máte před sebou letní dovolenou, ale výběr místa, kam se vydáte, jste nechali na poslední chvíli? Pořád ještě nevíte, kam se letos vydáte? Máme pro vás tip. Když dovolená, tak jedině v Čechách. Když v Čechách, tak jedině v Mariánských Lázních.

Dovolenou si zasloužíme

Celý rok pracujeme, staráme se o domácnost, točíme se kolem dětí a čtyřnohých kamarádů. Alespoň pár dní v roce si zasloužíme zapomenout na všechny starosti a vydat se na dovolenou, kde nic nebudeme řešit, maximálně co si dáme k jídlu nebo kam se půjdeme podívat.

Malebná krása Západních Čech

Západní Čechy jsou plné nádherných míst, která stojí za návštěvu. Namátkou můžeme jmenovat Bečov nad teplou, Karlovy Vary, Františkovy Lázně, nebo Mariánské Lázně. Ty poslední jmenované jsou nejmladší z proslulého západočeského lázeňského trojúhelníku, přesto se mohou pochlubit zajímavou historií.

Není to tak dlouho, co na místě, kde dnes najdete elegantní hotely a kouzelný lázeňský park, stál prales a bažina. O léčivých pramenech, které tu vyvěrají, se sice vědělo už dávno, právě kvůli nepřístupné krajině se ale nevyužívaly. Až na konci 18. století se o ně začal víc zajímat lékař nedalekého kláštera v Teplé Josef Jan Nehr, který se rychle přesvědčil o jejich blahodárném účinku na lidské zdraví.

Byl to právě on, kdo se spolu s opatem kláštera Karlem Kašparem Reitenbergerem podílel na rozvoji města. Postupem času se Mariánské Lázně staly centrem společenského, kulturního i politického dění, zavítal sem dokonce britský král Edward VII., J. W. Goethe, Dr. Edvard Beneš a další významné osobnosti.

Co v Mariánských Lázních můžete zažít?

Kromě toho, že se zde můžete ubytovat v některém z mnoha lázeňských hotelů, penzionů nebo apartmánů, se samozřejmě můžete těšit na lázeňské procedury. Masáže, koupele, bahenní zábaly, plynové injekce i inhalace, to vše tu čeká jen na vás.

No ale lázně nejsou jen o procedurách, co byste to byli za lázeňské návštěvníky, kdybyste se neprošli lázeňským parkem, neochutnali některý z minerálních pramenů nebo lázeňskou oplatku, neposlechli si dominantu města Zpívající fontánu?

Víte, že ve městě a kolem něj najdete více než 100 vývěrů léčivých vod? Všechny prameny jsou studené a využívají se nejen při léčbě močového ústrojí. Ochutnat můžete Lesní pramen, Rudolfův pramen, Ambrožův pramen, Karolinin pramen, Ferdinandův pramen nebo Křížový pramen, najde se tu i jeden specifický pramen, a to Mariin pramen. To není vodní pramen, ale vývěr přírodního CO2, právě podle něj město dostalo své jméno.

Mariánských Lázních najdete i několik vyhlídek a rozhleden, ze kterých se podíváte po širokém okolí, navštívit můžete i městské muzeum nebo park miniatur Boheminium. Za návštěvu stojí i Naučná stezka Geologický park.

No a když už ve městě projdete vše, můžete se vydat i za jeho okraj. Co takhle navštívit hrad Loket, Zámek Bečov nad Teplou, osadu Kladská, nebo pivovar Chodovar? Pro hráče golfu máme také tip, najdete tu mistrovské hřiště na světové úrovni.

Continue Reading

Rady pro cestování

Poukaz do lázní lze využít i v roce 2022

Published

on

Státní poukazy do lázní se začaly nabízet ze dvou důvodů. Prvním účelem bylo podpořit česká lázeňská zařízení, která vlivem covidu přišla o spoustu zákazníků. Tím druhým bylo potěšit Čechy, pro něž bylo komplikované cestovat do zahraničí. Mnozí zjistili, že za humny vlastně není vůbec špatně.

Využili jste příspěvek na lázně v minulosti a pobyt za zvýhodněnou cenu se vám líbil? Pak vás potěší, že akce byla prodloužena a do českých lázní se lze s poukazem vydat ještě v roce 2022. Aktuálně lze poukazy uplatnit do 30. 3., ale už se předpokládá prodloužení až do 30. 6. 2022.

Jaké jsou podmínky pro využití poukazu?

Pokud jste využili státní poukaz na lázně v minulosti, už víte, jak věci chodí. Vše je prakticky stejné. Pobyt musíte realizovat v českých lázních, je nutné si vybrat pobyt o délce aspoň 6 nocí s alespoň 5 procedurami. Výše podpory je 2000 Kč pro jednu osobu na jeden pobyt. Jedna osoba si může požádat o více voucherů, avšak na jeden pobyt může použít pouze jeden poukaz do lázní.

Vygenerujte si svoji slevu

Svůj voucher do lázní si vygenerujete na portálu Kudy z nudy, jež slouží na podporu českého turismu. Stačí zadat vaše jméno, příjmení a e-mailovou adresu, na niž vám bude následně zaslán kód voucheru.

Nezapomínejte, že část lázeňských zařízení poukazy vůbec nepřijímá. To platí stále, a tak je nutné si vybírat pouze mezi těmi, jež je akceptují. Vydat se lze třeba do Františkových Lázní, Mariánských Lázní, Karlových Varů apod. Přehled lázeňských zařízení, kde jde lázeňské pobyty se státním příspěvkem absolvovat, naleznete na webu Spa.cz.

Neváhejte a požádejte si i vy o příspěvek na lázně 2022. Kudy z nudy voucher nabízí každému staršímu 18 let, kdo má trvalý pobyt v ČR. Nezáleží na tom, zda pracujete, studujete, nebo jste v důchodu. Šanci má opravdu každý.

Continue Reading

Rady pro cestování

Kam v říjnu na výlet do zahraničí? Do Disneylandu Paříž, zábavních parků Gardaland či Güell

Published

on

By

Patříte-li k milovníkům cestování a bez nevšedních zážitků neumíte žít, vypravte se na jednu z mnoha evropských či zámořských atrakcí. V dnešní době lze podniknout zajímavé cesty a není podstatné, zda je léto anebo zima.

Království Mickey Mouse na dosah ruky

Úchvatný Disneyland Paris neboli Eurodisneyland je pro Evropany dostupný a najdete ho v blízkosti Paříže. Jestliže se vydáte za atrakcí na vlastní pěst, zaměřte se na ceny vstupenek. V Disneylandu se pobaví malé děti i dospělí, kteří milují pohádky. Dovádět můžete s oblíbenými postavičkami třeba na dobrodružném ostrově a v labyrintech. Unikátní jsou horské dráhy, železnice, tramvaje tažené koňmi a zábavná hřiště.

Úchvatný Disneyland Paris neboli Eurodisneyland je pro Evropany dostupný a najdete ho v blízkosti Paříže. Jestliže se vydáte za atrakcí na vlastní pěst, zaměřte se na ceny vstupenek. V Disneylandu se pobaví malé děti i dospělí, kteří milují pohádky. Dovádět můžete s oblíbenými postavičkami třeba na dobrodružném ostrově a v labyrintech. Unikátní jsou horské dráhy, železnice, tramvaje tažené koňmi a zábavná hřiště.

Za zábavou do Itálie a Španělska

Zábavní park Gardaland se nachází v Itálii u jezera Lago di Garda u města Verona. S rodinou se můžete těšit na 34 lákadel, jako jsou Blue Tornado, Magic Mountain, Mammut anebo Raptor. Horské dráhy berou dech a jízda na nich slibuje unikátní zážitek. Španělský park Güell se pyšní obrovskou rozlohou 17, 8 ha a rozprostírá se na svahu hory Turó del Carmel. Tento park je velkolepou zahradou s originálními prvky architekta Antoni Gaudího.

Vyrazte za romantikou

Římské Colosseum patří k největším pokladům světové architektury. Jakmile ho spatříte, ihned vás omámí síla dávných časů. Tento oválný amfiteátr stojí v samotném srdci Říma. Kdysi byl určen až pro 50 000 návštěvníků a sloužil mimo jiné ke gladiátorským zápasům.

Pokud vás láká vůně dálek, vydejte se do New Yorku, kde vás nadchne Statue of Liberty. Socha svobody stojí na Ostrově svobody. Na první pohled vás upoutá její výška, pochodeň se tyčí v 93 metrech nad zemí. Na turistickou atrakci si zajistěte vstupenky předem, protože tím výrazně ušetříte. Nejvýhodnější ceny vstupenek naleznete na webu Poodle.

Continue Reading