Connect with us

Tipy na cesty

Polským pohraničím na lyžích

Na tento výlet si budete muset vzít pas, vede totiž po území Polska. Ve Východočeském kraji je
dost přechodů do Polska pro pěší, lyžaře a cyklisty, kterými se můžeme dostat do sousední země, kde
se však nachází mnoho krásných turistických partií. Vhodná doba pro návštěvu polského pomezí je
například v zimě. Jsou zde nádherné lyžařské terény a to jak na našem území u Náchoda, tak v Polsku.

Published

on

Na tento výlet si budete muset vzít pas, vede totiž po území Polska. Ve Východočeském kraji je dost přechodů do Polska pro pěší, lyžaře a cyklisty, kterými se můžeme dostat do sousední země, kde se však nachází mnoho krásných turistických partií. Vhodná doba pro návštěvu polského pomezí je například v zimě. Jsou zde nádherné lyžařské terény a to jak na našem území u Náchoda, tak v Polsku.

Výlet je pro svou délku trochu náročnější a proto je vhodný spíše pro ty zdatnější turisty. Ty nejzdatnější se mohou podívat například i na Hejšovinu, kam je však výstup v zimě trochu nebezpečný.

Tento výlet začíná na nádraží v Polici nad Metují, kde přestoupíme na autobus, který nás doveze až do Machovské Lhoty. Ti nejzdatnější si mohou dojít i tento úsek pěšky, ale celkem to je skoro 10 kilometrů. V Machovské Lhotě můžeme vidět bývalou tzv. Kubičkovu evangelickou faru (dům čp.54 s patrovou komorou na sloupech). Nachází se zde také známý hostinec „U Lindmanů“. Samotný výlet vlastně začíná až zde, kde po vystoupení z autobusu půjdeme po modré turistické značce až na hraniční přechod, kde se dostaneme do Polska.

Za hranicemi, kde se dříve nacházela polská vesnice, se dáme cestou doleva po zelené turistické značce do velkého kopce, kde je skoro lepší lyže sundat a kousek nést. Po této značce se dostaneme do vesničky Pasterka. Cestou půjdeme kolem Pasterske Góry, vrcholem se skupinkou malebných skal. Do jeho úbočí se zařezává skalní soutěska Pieklo. Tato vesnice byla založena v 13.-14. stol. českými kolonisty. Na kraji vesnice se nachází centrum PTTK – turistická chata. Nachází se zde také barokní kostel sv. Jana Křtitele z roku 1786 s barokním oltářem, kazatelnou a varhanami.

Odtud se můžeme dát dál po žluté turistické značce, která vede do sedla pod Hejšovinou a odtud po modré turistické značce až na chatu na Hejšovině (Polsky nazývané Szczeliniec). Cesta sem je opět náročná a dokonce na stromě je jakýsi polský nápis, nejspíše zakazující vstup na Hejšovinu v zimním období (ovšem kdo tomu má rozumět, že?). Samozřejmě nahoru se po skalách těžko vyšplháme s lyžemi na nohou a je lepší je zde sundat. Odměnou za výstup nám však bude krásný výhled z vyhlídky u zdejší polské chaty, a poté také vyhlídkový okruh skalním městem, které naskýtá pohledy na krásné skalní útvary.

Malý altán na vyhlídkové plošině naproti chatě na Hejšovině Hejšovina je se svým nejvyšším vrchem (919 m.n.m), nejatraktivnější částí Stolových hor. Je tvořena skalní plošinou 600×300 metrů. Skoro ze všech stran je ohraničena až 60-ti metrovou skalní stěnou. Na západě vystupuje též Malá Hejšovina. Na samotnou Hejšovinu vede 665 schodů, které ústí u chaty PTTK, vybudované jako turistickou atrakci již roku 1846 (od roku 1815 zde stál altán). Hejšovinu navštívili dokonce i pruský král Bedřich Vilém II. nebo J.W.Goethe, který zde má i pamětní desku. Podle popisu v mapě se zde platí vstupné a samotný okruh je přístupný po značené trase. Ovšem v zimě se určitě nic neplatí, dokonce když jsem navštívil tento vrchol na konci roku 1999 byla tato chata opuštěná a část dokonce otevřená a vyrabovaná (mimochodem dalo by se zde spát, zbylo zde vevnitř i několik postelí).

Z Hejšoviny sejdeme prudkým a namáhavým sestupem až do Karlowa. Samozřejmě ti méně zdatní lyžaři mohou Hejšovinu objet z Pasterky po zelené turistické značce, ovšem ochudí se o krásný zážitek. Karlow je turistickým centrem Stolových hor. Byl založen v roce 1730. Z Karlowa se dáme po červené turistické značce, která jde nejdříve trochu do kopce, ale potom mírně klesá až na zadní konec Blednych Skal.

Bledne skaly (česky Bludné) si nic nezadají se svým jménem. Je to přírodní rezervace, která chrání nádherné skalní město, ukrývající labyrint rozsedlin o hloubce 6-8 metrů mezi mohutnými skalními bloky. Tyto bloky tvoří téměř pravidelnou síť částečně klenutých průchodů. Toto skalní město je dost odlišné od těch, které známe z naší strany hranic. Nedoporučuji však jeho návštěvu těm obéznějším, kteří by radši měli skalní město obejít po zelené turistické značce, protože jinak by zde mohli ostatním zatarasit cestu, možná že navždy, neboť některé průřezy jsou zde opravdu uzoulinké.

Z Blednych skal se můžeme vrátit po zelené zpět k přechodu v Machovské Lhotě a odtud po červené do Hronova na zastávku. Tento tip však vede z parkoviště u vstupu do skal po zelené příkrým svahem do osady Bukowina Klodzka, původně česká osada, odkud je pěkný výhled na Čechy (stojí zde i jakýsi vyhlídkový altán). Pokud nechcete jít z prudkého kopce radši pěšky, doporučuji objet na lyžích prudké klesání po silnici, která je v zimě zasněžená. Po zelené budeme pokračovat dále až do Pstražne (založena opět českými osadníky ve 14. nebo 15. století) a odtud dále z kopce, až narazíme na silnici, podél které zelená vede. Jedno z prvních stavení (čp.172) po pravé straně cesty v sobě ukrývá nádherný pohyblivý betlém, usazený v krásné místnosti s krásnou výzdobou (hlavně v době vánoc) a dřevěnými varhany. Tento betlém vyrobil kdysi předek dnešních obyvatelů, který byl Čech. Pokud si zde řeknete, místní vás jistě pustí na tento betlém podívat. Vstupné je dobrovolné.

Chalupa skrývající skvost - pohyblivý betlém Nyní ještě projdeme krajem Czermne, původně českou vsí s novodobě upraveným kostelem sv. Bartoloměje s proslulou kostnicí z roku 1776. U kostela se nachází také zděná zvonice z roku 1603 se bedněným patrem. Při cestě je též mnoho kapliček. Pokud jste z blízkého okolí hranic, můžete použít hraniční přechod pro malý pohraniční styk v Čermné, odkud je to jen kousek do Poříčí. Ostatní musí jít přes Kudowu Zdroj vesničku Slone až na přechod v Bělovsi. Doporučuji zde jít právě přes vesničku Slone, abychom se vyhnuli rušné silnici, která vede přímo na přechod. Pokud bude dost sněhu, můžeme to vzít mimo všechny cesty rovnou přes pole a louky.

Kudowa Zdroj je lázeňské město s minerálními prameny (9 zřídel). Léčí se zde nemoci krevního oběhu, látkové výměny a neurózy. Již v 15. stol. tu byla česká vesnice. Z dalších pamětihodností je zde také evangelický kostel Ježíše Krista z roku 1798, dřevěná zvonice z poloviny 19. stol. V centru je mnoho krásných lázeňských domů.

Tato trasa je dlouhá celkem asi 30 kilometrů, ovšem to se může dosti zkrátit, pokud nenavštívíme Hejšovinu, ale i prodloužit, když pár prudkých srázů raději objedeme. Přesto si myslím, že trasa není až tak náročná, na to, kolik krásných míst můžeme navštívit. Náročnější je opravdu jen pár výstupů do skal, o kterých jsem se již zmiňoval (např. výstup na Hejšovinu).

Je zajímavé srovnat české a polské pomezí. Nevím, zda to je opravdu jen můj pocit, ale připadá mi, že si to nemyslím jen já. Domy v polských vesnicích se mi zdály daleko zanedbanější než u nás. Pouze v okolí Kudowy Zdroje jsou vidět upravené domy, mimo pár světlých vyjímek. Jinak návštěvu Hejšoviny a Bledných skal opravdu doporučuji, neboť obojí jsou nádherné skály. Určitě však stojí za shlédnutí i v letních měsících, kdy nejsou přikryté sněhem, ovšem to už asi bude něco stát návštěva vyhlídkových okruhů.

Přeji krásné počasí a hodně sněhu, abyste si mohli vychutnat krásu přírody.

Continue Reading

Tipy na cesty

4 rady, jak sbalit při delší cestě do zahraničí

Published

on

By

Za život se můžeme mnohokrát dostat do situace, kdy chceme či potřebujeme odjet na delší čas do zahraničí. V takovém případě nebudeme potřebovat svoji stávající domácnost, stejně jako se do ní nebudeme schopni z časových důvodů často a na delší čas dostat. Proto je dobré zamyslet se nad tím, jak sbalit, když se vydáváme na delší cestu mimo ČR. Zde je 5 rad, jak to můžete udělat.

  1. Vše živé předejte rodině a poproste o častou kontrolu domácnosti – mít o domově přehled, zvláště o nemovitosti jako takové i o tom, co je v ní, chce mít drtivá většina majitelů. Je dobré domluvit se s rodinou či dobrými přáteli, aby vám byt či dům pravidelně zkontrolovali. Sbalte květiny, domácí mazlíčky a přestěhujte je na pár měsíců až let do náhradního bydlení.
  2. Balení s vědomím, že u vás bude někdo přespávat – je velmi časté, že nás blízký rodinný člen požádá, zda by u nás mohl bydlet po dobu, co my budeme pryč. Zaplatí elektřinu, vodu, plyn, pošetří za nájem, který teď musí platit, a bude se vám o domácnost starat. Jenomže nezřídka se můžeme o některé vybavení obávat. To, co chcete z bytu „uklidit“, můžete schovat do bezpečí „self-storage“ neboli „samo-skladu“. Nachází se na 6 místech v ČR a vybrat si můžete z několika velikostí.
  3. Sbalte úplně vše a byt pronajměte – jednoduchý a rychlý pronájem skladu je v posledních letech moderním, ekonomickým i chytrým řešením pro rodiny, jednotlivce i firmy. Jednoduše si pronajmete malý či větší kontejner a do něj věci přemístíte. Váš stávající byt či dům můžete na dobu, kdy nebudete doma, pronajmout bez vybavení, které máte rádi a na kterém vám záleží.
  4. Balení vás samotných na dlouhodobý pobyt mimo ČR – podle toho, v jaké roční době budete mimo domov, sbalte část svého šatníku. Buďte praktičtí a racionální. Nebalte zbytečně oblečení, ve kterém se necítíte dobře, byť vám třeba sluší a chtěli byste ho nosit více. Nezapomeňte na léky, ať už ty, které užíváte pravidelně, tak ty, které se mohou hodit při běžných nemocech. Zkontrolujte si platnost dokladů. Je nepříjemné řešit v zahraničí propadlý pas. Pozor i na náhradní dioptrické brýle. Před cestou do „rizikových zemí“ se informujte na doporučená očkování a správně zvolená pojištění s dostatečným krytím.

Bez starostí o domácnost vám bude v zahraničí mnohem lépe.

Continue Reading

Tipy na cesty

Vyklízení bytu může být jednoduché a rychlé

Published

on

By

Když se rozhodneme pro stěhování my sami, možná nám to tolik nevadí, jako když nám o svém stěhování se řekne rodič nebo dítě. Zejména pak, když potřebují se stěhováním pomoct, a za samozřejmé berou, že budeme mít čas, chuť i elán jim vše organizačně i fyzicky zajistit. Ať už je u vás situace jakákoli, nevěšte hlavu. Existují firmy, které se na stěhování zaměřují mnoho let, mají vše „v malíčku“ a rádi i ochotně vám poradí, mnohé udělají za vás.

Kvalitní stěhování pro celou ČR

Ať už se vaše domácnost, rodina nebo třeba přátelé, kteří potřebují přestěhovat, nachází takřka kdekoli, s důvěrou se obraťte na společnost Stěhování Herrmann. Vše zájemcům nabízí rychlé a profesionální stěhování, ale také vyklízení v Praze, v Brně, v Olomouci, v Hradci Králové, po celé ČR i v zahraničí. Nemusíte se obávat přemrštěných cen. Zde nabízí výjimečný poměr ceny a kvality.

Proč se obrátit na Stěhování Herrmann

  • Společnost si zakládá na transparentních cenách, takže ručí za stejné ceny v pracovní dny i během víkendů. Předem budete vědět, za co platíte.
  • Pozitivní je i to, že je odhad za stěhování ZDARMA. Odborník z firmy odhadne časovou náročnost a cenu přestěhování na míru dle vašich potřeb.
  • Spousta z nás je přes den vytížených. Tady to vědí, a tak je možné využít pracovníky stěhovací služby i ve večerních hodinách. Jestliže vám nevyhovuje čas stěhování nebo vyklízení přes den, rádi se přizpůsobí vašim požadavkům.
  • Na místo, které určíte, přistaví stěhovací vůz přesně v předem domluvený čas. Jestliže budete chtít začít pracovat např. v 17 hodin, můžete s tímto časem 100 % počítat.

Potřebujete zajistit vyklizení bytu?

Koupili jste byt či dům, který není vyklizený? Anebo jste zdědili nemovitost, a tak chcete nechat provést vyklizení bytu? Stěhování Herrmann provádí i vyklízení bytů, domů, sklepů, chat nebo opuštěných objektů. Může jít o vyklizení pozůstalosti po zemřelém, včetně odstranění tzv. mrtvolných jedů a silného zápachu. Firma zajišťuje i rizikové vyklízení po zemřelém včetně dezinfekce, vyklizení a odstranění zápachu. Stejně tak je možné dohodnout si vyklizení po tzv. kompulzivních sběračích. Více informací najdete na webových stránkách prepravuj.cz.

Continue Reading

Tipy na cesty

Znamení v přírodě, kartách nebo přes online kasino 7signs

Published

on

By

Znamení mohou různým lidem říkat různé věci. Můžete si je vztahovat k náboženství, životním rozhodnutím nebo jen jako výrazy lidské intuice. Mohou k vám přicházet samovolně, nebo si je můžete přivolat. A například na online kasino 7signs vás mohou překvapit samy od sebe. Tato online herní platforma online kasino 7signs se totiž nejmenuje 7 znamení jen tak pro nic za nic. Automaty jsou totiž jedním z míst, ve kterých vám symboly budou padat a znamenat štěstí nebo ztrátu. Ale jako v životě to tak již se znameními je. Můžete na ně dát a nemusíte. 

7 znamení v kasinu

Na online kasino 7signs si můžete ale užít mnohem více zábavy, než jen automaty. Naleznete v online kasino 7signs také poker, ruletu a další karetní hry. Stejně jako si na online kasino 7signs můžete užít kasinové živé hry s krupiéry. Ať už tedy budete věřit, že vám online kasino 7signs přineslo do cesty nějaké znamení, nebo je to jen náhoda, můžete si v něm i tak užít detsky hodin kvalitní online zábavy. 

Znamení v přírodě

Příroda je podle starých legend plná znamení a symbolů, které mají pocestným něco říci. Od světélkujících klacků v bažinách symbolizujících “tudy nechoď”, po na sobě naskládané kameny vyznačující nebezpečí. A některé vznikly doopravdy záhadou, jako podivné tvary v obilí, některé lidskou rukou, jako menhiry nebo vytesané sochy do skal. Ať tak jako tak, byly a jsou součástí kultury místa, na kterém se nacházejí. A zejména za bouřky nebo jiných extrémních podmínek byste je neměli podceňovat. Často nám příroda a její obyvatelé napoví mnohem více než vaše chytré telefony. 

Karetní znamení

Samozřejmě se zde nebavíme o klasických mariášových kartách, ale o výkladu ze speciálních karet. Někdy se nazývají tarotové karty nebo orákulové karty. Tyto karty se poprvé objevily v Evropě již ve 14. Století, kdy sem byly přivezeny z islámského světa. Původně sloužily karetní hry k zábavě. Až později se začaly využívat jako hazardní aktivita nebo dokonce činnost mystického původu. A tak k nim je potřeba přistupovat i dnes. Tarotové karty jsou složeny ze 78 karet a obsahuje dva balíčky karet. Tzv. Velká arkána, která se skládá ze 22 karet, a malá arkána, která čítá 56 karet. Mezi velkou arkánu patří například Blázen, Mág, Velekněžka a další. Do malé pak hole, poháry, meče a pentakly značené čísly a páže, rytíř, královna, král. 

Znamení kolem nás

Ať už na znamení dáme nebo ne, je vždy dobré si být vědom toho, že kromě exaktních věd se kolem nás děje mnoho náhod a věcí, které zatím neumíme vysvětlit. Od padnutí tří stejných symbolů na automatu, po krkavce prorokujícího neštěstí. Pokud vám to pomůže, můžete si pokaždé odplivnout, když vidíte kočku přecházet hlavní cestu. Ale stejně dobře ji také můžete nabídnout kousek šunky. Vše závisí na úhlu pohledu a toho, jak danou situaci využijete. 

Continue Reading