Zažijte krásy Jižní Moravy z první ruky

Hodláte se vydat na tuzemskou dovolenou po jižní Moravě a chcete mít jistotu, že uvidíte to nejlepší, co vám tento půvabný kraj může nabídnout? Abyste mohli vše prozkoumat pomalým tempem, bez spěchu a stresu, ubytujte se přímo v místě, kam vyrážíte. Lokální skvosty tak budete mít na dosah ruky, zároveň ale budete mít i zázemí, kde si budete moci po náročném dni odpočinout.

A kam na Jižní Moravě vyrazit? Přečtěte si naše rady a tipy, co při své návštěvě tohoto kraje určitě nevynechat, abyste se neochudili o skutečně autentické zážitky.

Začněte moravskou metropolí

Základní pravidlo pro návštěvu této moravské metropole zní: Brno se musí prožít. Na své si přijdou dobrodruzi, milovníci dobrého jídla a pití, nadšenci do historie a umění a samozřejmě i rodiny s dětmi. Abyste mohli poznávat krásy tzv. moravského Manchesteru z první ruky, ubytujte se přímo v historickém srdci města v jednom z plně vybavených apartmánů. Budete tak mít dokonalé soukromí kdykoliv budete potřebovat a zároveň to budete mít vždy blízko, ať už vyrazíte v Brně kamkoliv.

Při výběru ubytování v Brně zohledněte také dopravu – pokud potřebujete parkování přímo u bydlení, je vhodné poohlédnout se po apartmánech, které nabízí vlastní parkoviště. Celé Brno je nicméně propojeno hustou sítí veřejné MHD, i v pozdních večerních hodinách se tak díky legendárním rozjezdům dostanete velice rychle kam jen chcete.

Brno ze všech úhlů pohledu

A co v Brně vidět a zažít? V parných letních dnech uděláte nejlíp, když se vyrazíte zchladit do podzemí – navštivte rozlehlá sklepení pod Zelným trhem, vydejte se do Kostnice u sv. Jakuba, která je druhou největší kostnicí svého druhu v Evropě, nebo se vydejte načerpat neopakovatelnou atmosféru kapucínské hrobky na Kapucínském náměstí. Můžete si být jisti, že ze všech těchto míst na vás dýchne neopakovatelný genius loci.

Chcete naopak vidět Brno jako na dlani? Vyšplhejte se po 173 schodech na věž Staré radnice, ze které budete mít úchvatný výhled na historické centrum. Samozřejmě nesmíte opomenout hrad Špilberk, který se majestátně tyčí nad městem a ze kterého je výhled na všechny světové strany. Špilberk je navíc obklopen vkusně zrekonstruovaným parkem, kde si můžete odpočinout a načerpat síly k dalšímu objevování města.

V létě také stojí na návštěvu brněnská přehrada, které místní neřeknou jinak než Prýgl (nebo také Prygl). Projděte se po břehu, projeďte si cyklostezky na kole či na bruslích, nebo se vydejte parníkem až k hradu Veveří, který se pne vysoko nad přehradou a poskytne vám úplně nové výhledy do okolí.

Pálava láká na víno, historii i zábavu

Z Brna se vydejte dál na jih, na Pálavu. Tato oblast se svými nekonečnými vinicemi, širými lány a půvabnými kopečky připomíná hobití Kraj z Pána prstenů. Pálava toho má zkrátka spoustu co nabídnout. Ať už se rozhodnete objevovat její krásy ve vinném opojení a zamířit rovnou na legendární vinobraní, nebo do ní směřujete za vodními sporty a cyklistikou, rozhodně se nudit nebudete. Vyhněte se davům a přeplněným penzionům a vsaďte na ubytování v okolních vesničkách, které jsou často skrytým pokladem.

Ve vesničce Pouzdřany, která je jen coby dup od Věstonické nádrže, Pasohlávek a oblíbeného aqualandu Moravia, najdete historické ubytování Apartmány Habánská s vinným sklípkem, které nabízí příjemné osvěžení. Po náročném dni si pak můžete oddechnout pod historickou křížovou klenbou a připravit se na další dobrodružství.

Ať už se na Jižní Moravě vydáte kamkoliv, téměř určitě narazíte na skrytý klenot, dechberoucí výhledy a výbornou gastronomii. Stačí si vybrat a vyrazit na cestu.

Doporučené články