Zajeďte o víkendu na vánoční trhy do Německa, Rakouska nebo Polska. Budete příjemně překvapeni.

Předvánoční čas naplňuje děti očekáváním dárků pod stromečkem, ty menší se pilně připravují na Ježíška, a dospělí jsou uchváceni vánoční atmosférou v podobě výzdoby a vánočních trhů. Máte-li rádi vánoce, vydejte se na vánoční trhy do sousedního Německa, Rakouska a Polska. Rozhodně nebudete litovat.


Jak se dopravit na vánoční trhy?

Trhy zpravidla otevírají poslední víkend v listopadu a jsou v provozu až do 23. prosince. Do některých měst se dostanete pohodlně autem, autobusem či vlakem, ale jinde naleznete příjemné spojení jen stěží. Cestovní kanceláře nabízí speciální autobusové zájezdy, které vás dopraví na adventní trhy. Tyto zájezdy jsou pro návštěvníky trhů vhodné hned z několika důvodů. Nemusíte časně z rána řídit a být na pozoru až do pozdního večera, kdy se musíte vracet zpět domů. Na všech trzích na vás z každého koutu bude vyskakovat lákadlo v podobě punče nebo svařeného vína. A když jedete na trh jednou ročně, byla by škoda jej neochutnat. V ceně zájezdu máte k dispozici také služby delegáta a zaručeně se v neznámém městě neztratíte.

Jaké trhy navštívit?

Autobus cestovní kanceláře zpravidla vyráží z několika míst České republiky a sbírá cestující po své trase do cílové destinace. Vyjíždí se v brzkých ranních hodinách a návrat je plánován na noc. Můžete strávit na vánočních trzích celý den, projít si město a nakoupit to, co se vám líbí. Které trhy byste měli navštívit? Každý vánoční trh má své kouzlo. Na cestovních portálech jsou nejoblíbenějšími destinacemi Vídeň a Drážďany.

Německo

Nádherné trhy na vás čekají v nedalekých Drážďanech. Trh Štrýclmarkt nabízí 250 stánků s vánočními laskominami, dřevěnými hračkami, výzdobou a dalšími řemeslnými výrobky. Na trzích narazíte vždy na dostatečné množství návštěvníků (odhady ukazují na 150 000 osob během víkendu), protože nabízí pestrý program pro veřejnost. Trh se koná na náměstí Altmarkt v centru města a je otevřen od 10 do 21 hodin. Na velkolepé trhy se můžete těšit v Mnichově. Stánky jsou krásně vyzdobeny, nabízí domácí produkty, řemeslné výrobky, pochutiny a pamlsky, svařené víno Glühwein a německý punč Feuerzangenbowle. Hlavní město Bavorska v sobě skrývá několik desítek míst, na kterých se trhy konají, ale největší naleznete v centru města na Marienplatz a v jeho okolí. Trh má otevřeno od 10 do 21 hodin. Středověké trhy Mittelaltermarkt uvidíte na náměstí Wittelsbacherplatz. V Tollwoodu se konají velké vánoční trhy spolu s vánočním festivalem.


Polsko

Čtvrté největší město Polska Vratislav vás uchvátí přenádhernou vánoční výzdobou. Na adventních trzích na vás budou čekat domácí pamlsky, svařené víno, řemeslné produkty a vánoční dekorace. Pochutnat si můžete na horké čokoládě, grilovaném uzeném sýru s brusinkami, pečené klobáse a pražených kaštanech. V Krakově se vyjma návštěvy trhů můžete projít centrem města a načerpat vánoční atmosféru. Na vánočním trhu si pochutnáte na pitném medu, který se vyrábí podobně jako víno, avšak nejedná se o medovinu. Je to taková místní specialita.

Rakousko

Nejkrásnější trhy v celém Rakousku naleznete ve Vídni. Díky adventním zájezdům do Vídně se podíváte na největší vánoční trh na Rathausplatz. Zde je umístěno 150 stánků skrývajících pamlsky, vánoční výrobky, adventní kalendáře, vánoční ozdoby a řemeslné výrobky. Pro návštěvníky je připraven bohatý program, pro děti vánoční dílna. Dospělí si mohou vychutnat punč tradičně v keramickém hrnečku. Trh je otevřen od 10 do 21:30 hodin. Ve městě se můžete podívat na několik vánočních trhů – u barokního zámku Belvedere, na náměstí Karlsplatz, u Katedrály Svatého Štěpána a Spittelbergu. Zámek Schönbrunn uchvátí turisty svým vánočním nádvořím spolu s vánočními trhy s tradičními řemeslnými a uměleckými výrobky. Náměstí Maria-Theresien-Platz na čas vánoční pohostí na 60 stánků a spolu s rakouskou dechovkou, sbory a trubači mohou návštěvníci dýchat pravou vánoční atmosféru. Adventní hudba zaznívá na Starovídeňském trhu ve Freyung v centru Vídně. Na univerzitním kampusu se objevuje vánoční vesnička a nevynechejte trhy kolem Prátru.

Doporučené články