Toulovcovy maštale


Pískovcové skalní útvary uprostřed borového lesa na Budislavsku se nacházejí asi 15 km od města Litomyšl, mezi obcemi Budislav, Nové hrady a Proseč. Nejlepší přístup do oblasti je z osady Vranice u Jarošova (u Nových Hradů) nebo z Budislavi. Do obou míst jezdí (i když ne příliš často) z Litomyšle autobusy.

Skály, skalky, soutěsky, převisy, myší díry a tak vůbec, to všechno je na Budislavi stejné jako v jiných pískovcových skalních městech u nás. Pravda, je to všechno trošku menší než jinde a tak doporučuji nebrat s sebou nikoho, kdo bydlí poblíž třeba Českého ráje nebo Adršpachu (tihle lidé mají nechutný sklon vyjadřovat se o skalních útvarech na Budislavi jako o pouhém kamení). Za vidění rozhodně stojí Toulovcovy maštale (skalní město, tajemný úkryt loupeživého rytíře Toulovce), Městské maštale a Dudychova jeskyně (do které se šplhá úzkým komínem několik metrů vzhůru (dolů to je pak sranda), kde je možnost odpočinku na kamenných lůžkách).

Tento kousek přírody je ideální nejen pro jednodenní rodinný výlet (jak s malými dětmi tak s našimi nejstaršími, alespoň trochu čilými, příbuznými), ale i pro náročné turisty v kostkovaných pumpkách, trampy (kteří tolik rádi kvílí za doprovodu rozladěných kytar někde pod převisem), osamocené a melancholické tuláky, piknikáře a konečně i pro nepříliš nabušené cykloturisty.

Bohuslav Svab

Cestuji, tedy jsem.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *