Slovinské zajímavosti: víno, sýry, zvonky, solné květiny i draci


Žádný cestovatel si neodpustí zakoupení suvenýru v zemi, kterou navštívil, kde trávil úžasné chvilky a čas, na který nezapomene. Tento předmět nebo předměty mu pak tyto krásně prožité chvíle připomínají kdykoliv na nich spočine cestovatelův zrak, ať už se jedná o pohled, magnet na lednici, vodu z moře (velice populární zvyk Čechů) či písek z pláže, bižuterii nebo oblečení, zkrátka cokoliv evokujícího vzpomínky.

Kromě tak trochu „masově“ vyrobených suvenýrů s často kýčovými motivy ale existují i mnohem specifičtější a originálnější výrobky. Výrobky, které jsou ručně vyrobeny a charakterizují tradice země či specifikují určitý region. Z Maďarska se vozí pálivé papričky, ze Slovenska ovčí sýry, z Ruska matrjošky, z Francie miniatury Eiffelovky, z Holandska dřeváky a z České republiky si turisté vozí třeba české sklo nebo častěji pivo či slivovici. Nejinak tomu je ve Slovinsku, kde existuje také pestrá škála tradičních výrobků a produktů.

Velmi moderním suvenýrem, který si můžete přivést z okolí jezera Bled, je tzv. zvoneček přání, kopie zvonu nacházejícího se na jediném bledském ostrově, na který návštěvníci ostrova zvoní a věří, že přání, které v tu chvíli v duchu vysloví, se splní. Bohinj, alpské jezero ležící nedaleko Bledu, je známé díky výbornému bohinjskému sýru Mohant. Pro celý alpský region jsou pak typické různé výrobky ze dřeva, mezi nimiž jsou nejznámější vyřezávaní dřevění holoubci symbolizující Ducha Svatého, kteří dodnes visí nad stolem nejednoho domu v této oblasti. Města a vesnice po celém regionu Gorenjska, tedy regionu vysokých hor, jsou domovem mnoha excelentních včelařů, jejichž domácí med, medovina a další produkty z medu tvoří část typických přírodních výrobků Slovinska.


Slunečný region Primorska a slovinská Istrie jsou místy se skvělými podmínkami pro pěstování vinné révy. Tradičními produkty obou regionů jsou tedy vysoce kvalitní vína a likéry, mezi nimiž je nejznámější krasové víno Teran či trochu silnější teranový likér. Dalšími známými víny jsou Refošk, Malvazija a Rebula. Kromě vín je ale dalším důležitým artiklem tohoto území tzv. krasový pršut, který se mimochodem velice dobře hodí ke konzumaci Teranu. Malebná slovinská Istrie se svými mírně svažitými kopci, které pokračují dále do sousedního Chorvatska, produkují také excelentní olivový olej, který zde má též ochrannou známku původu. Kromě olivového oleje jsou ale vysoce kvalitním a ceněným suvenýrem výrobky z mořské soli a solné květiny, které jsou produkovány pod značkou Solnce a vznikají na solných polích v Sečovlje, kde se sůl ještě stále vyrábí tradičním způsobem.


A teď se vydáme tak trochu „do hloubky“. O slovinské krasové oblasti již byla zmínka, proto není žádným překvapením, že se zde nachází dvě unikátní světově proslulé jeskyně: Škocjanska a Postojna. V jeskyni Postojne žije kuriózní živočich, kterému se přezdívá člověčí ryba. Tento tak zvaný Proteus Vivarius žije hluboko v jeskyních, kam nepronikne světlo, proto je takřka slepý a jeho barva kůže se podobá barvě té lidské. Proto ta trefná přezdívka. Zvířátko vypadá trochu jako malý dráček nebo ještěrka. Jeho napodobeninu je možné koupit v suvenýrech nacházejících se v areálu jeskyně, kde můžete najít i expozici s velkými akvárii, kde můžete Protea spatřit na vlastní oči.

Oblíbeným suvenýrem, který si můžete přivést při návštěvě hlavního města Ljubljana, je miniaturní ljubljanský drak, který je replikou draků nacházejících se na známém Dračím mostě přes řeku Ljubljanicu, který můžete najít v centru města. Dalším místním suvenýrem je velikonoční svazek butarica, který je vyrobený z mnoha nabarvených dřevěných odřezků a z „věčně zeleného keříku“ a lidé si s ním o Velikonocích chodí do kostelů pro požehnání.

Pojďme se přemístit do úplného severovýchodního cípu Slovinska do okolí řeky Mury. Pro Prekmurje je typická unikátní černá keramika. Dodnes je toto umění uchováváno pouze díky výrobě suvenýrů ruční prací jednotlivců, kteří toto umění předávají z generace na generaci. V tomto regionu se stále vyrábí také věci z lýka a známá je též prekmurská šunka, která má chráněný původ vzniku, je velmi ceněná a drahá. V oblasti Bela Krajina se pak již tradičně vyrábí zdobená velikonoční vajíčka, která jsou většinou černé barvy a jsou zdobeny velice spletitými ornamenty kreslenými jehlami.



Pestrý výčet tradičních suvenýrů, které si můžete ze Slovinska přivést, by měla ukončit myšlenka, že nejdůležitějším suvenýrem jsou snad jen vzpomínky, protože ty vám nikdy nikdo nesebere. Nicméně nezapomeňte podporovat tradiční výrobu a řemesla koupí některého z výše uvedených suvenýrů – uděláte radost sobě, výrobci toho krásného předmětu i zemi, kterou jste navštívili, neboť šíříte povědomí o ní daleko za její hranice.

Autor: Barbora Nová, spolupracovnice CK Mundo, která pořádá zájezdy pod stan nejen do Slovinska.

Doporučené články