Pražské ostrovy – Střelecký ostrov


Střelecký ostrov leží mezi trojúhelníkem Malé Strany, Starého Města a Nového Města . Má výměru cca 2,5 ha a najdeme ho mezi Slovanským a Dětským ostrovem. Je přístupný z mostu Legií. Ostrov měnil v průběhu doby svou velikost i podobu a s tím se měnily i jeho názvy. Říkalo se mu Malé Benátky, Hořejší či Malý ostrov, Ostrov pod mostem, Trávník, Vodní dvůr a také „šicinzl“ pocházející německého Schützeninsel. Po vítězství češtiny Střelecký ostrov, pro Pražany odjakživa „Střelečák“.

Kdysi, jako ostrůvky V trávníce a později, ve 14. století byl v majetku johanitského konventu. V 15. století byl majetkem Starého a Nového Města. V 16. století se pak pro změnu vedly spory o jeho vlastnictví.

Střelecká tradiceje v tomto místě po několik století až neuvěřitelná. Kdysi se tu střílelo z kuší na terč, později z pušek. V jižním traktu byla střelnice, kam si chodili zastřílet nejen šlechtici, ale i měšťané nebo bohatí živnostníci a později členové pražské ostrostřelecké společnosti s krásnými uniformami, které byly ozdobou na různých akcích v Praze. Střelnice byla tak frekventovaná, že nestačil přívoz.

Roku 1812 Josef Zobel postavil podsklepenou jednotraktovou empírovou budovu, kde byla i restaurace. Ta roku 1842 prošla klasicistními úpravami, v letech 1934 až 36 k ní byla přistavěna restaurační terasa, která je zde v provozu dodnes. Roky 1967 až 69 přinesly adaptaci budovy na TJ Start Praha .


V letech 1839 až 1841 vznikl právě tady první pražský řetězový most dlouhý 412,7 metrů a široký 9 metrů. Jeho otevření 4. listopadu 1841 bylo velkou slávou pro všechny Pražany a také velkou podívanou. Most byl odzkoušen tím, že na něj bylo nahnáno 150 kusů jatečního dobytka. Roku 1898 ale dosloužil tak vedle něj byl zbudován most provizorní, dřevěný. Když byl zprovozněn započala stavba kamenného mostu. Zahájena byla slavnostně 3. srpna 1898 a dána do provozu 14. června 1901. V té době byla také provedena stavba širokého schodiště přímo z mostu na Střelecký ostrov. Dnes most nese jméno most Legií.

Střelecký ostrov byl místem kulturního i sportovního dění, lákal k procházkám nejen Pražany. Roku 1872 zde byla pořádána velká průmyslová výstava, kde prezentovalo svá díla na 302 vystavovatelů. Rok 1882 sem přivedl první sokolský slet, 76 sokolských jednot z celých Čech i Moravy, což bylo kolem 1600 Sokolů. Na podzim roku 1885 Střelecký ostrov také ožil, a to Svatováclavským posvícením, rok 1890 přinesl první dělnickou oslavu 1. máje. Svatojánské oslavy pokračovaly s léty a ostrovu přinesly slavnostní střelbu a ohňostroje, vypravované z finančních sbírek Pražanů.

S výstavbou mostu se tady společenský a kulturní ruch ještě posílil. Konaly se tady běžně koncerty, taneční zábavy, plesy. Zejména přes léto se tančilo vždy v neděli pod širým nebem a za živé hudby a to až do 60. let minulého století. Stejně tak zde po několik staletí pokračovaly různé sportovní aktivity. Těmi hlavními tady jsou lukostřelba, tenis, ping pong a volejbal. Ale můžete tady potkat i kurióznější sporty, třeba cvrnkatele kuliček. Roku 2007 tady dokonce bylo jejich Mistrovství Prahy a hned následně Mistrovství světa.

Jinak Pražané chodí na „Střelák“ či „Střelečák“ hlavně do letního kina, na koncerty a za sportem. Chodí sem ale také do Café baru a restaurace, která je jedinečná svou polohou v centru Prahy, na ostrově uprostřed řeky Vltavy, s panoramatickým výhledem na most Legií, Národní divadlo a Žofín.

Letní kino na Střeleckém ostrově spolu s kinematografem bratří Čadíků je v provozu od roku 1997 a zprostředkovává celé léto svým návštěvníkům zážitky nejenom filmové, ale také koncertní. Loni, v červenci 2007 Střelečák roztančili Indové při jejich 60. výročí nezávislosti . Letos v červenci tady na hudebním festivalu Pražané fandili své oblíbené skupině Vypsaná fixa.


Roku 2002 byl ostrov pod vodou. Škody na něm se podařilo napravit do května 2003, kdy byl znovu otevřen pro veřejnost. V té době dostal ostrov i nové lavičky. Komplexní revitalizace ho ale ještě čeká, plánuje se a mluví se o ní od jara 2008 a jaké změny nám Pražanům přinese uvidíme časem. Přesné změny zatím nejsou dané, finančně se mluví o zhruba 20 milionech korun investovaných do oprav. Nájemci ostrova se ale obávají, že po jeho chystané revitalizaci již nezbude místo na letní kino.Petici za jeho podepsalo podle zástupkyně provozovatele Simony Čadíkové již kolem 1400 lidí. Jen letos (2008) letní kino navštívilo kolem 10 000 lidí. Podle mluvčího Prahy 1 Alexandra Korába ještě o budoucnosti kinematografu na ostrově rozhodnuto není.

Dnes, v půli října, je kolem ostrova spousta labutí a kačen, které brázdí Vltavou stejně jako spousta lodiček a šlapadel. Na lavičkách posedávají hlavně zamilovaní, na procházky sem chodí i maminky s kočárky a malými dětmi, i když přístup přes mohutné schodiště je pro ně dost náročný. Základem zdejšího dětského hřiště je loď. On sám ostrov také působí jako taková loď uprostřed Vltavy. Kulisa lodi pro děti s několika palubami je v různých úrovních, které slouží jako prolézačky. Jednotlivé paluby jsou propojeny schůdky, provazovými žebříky a skluzavkami, které končí na zemi v pískovištích na přídi a na zádi lodi. Nad částí lodi je vypnutá plachta , membránová konstrukce kryjící loď jako střecha…

Doporučené články