5 víkendových pobytů, které byste si neměli nechat uniknout

I když nevlastníte chatu či chalupu, nemusíte sedět celé víkendy doma. Naopak můžete využít toho, že nejste vázaní k jednomu místu a každý víkend strávit v jiném koutě republiky. Víme, jaká místa byste měli navštívit.


Šumavské hvozdy

Na Šumavě se nudit nebudete, ať sem vyrazíte na víkendový pobyt v zimě či létě. Při tradiční turistice byste neměli minout dvě největší šumavská jezera – Černé a Čertovo – dokládající, že kdysi dávno jsme měli i v České republice ledovce. Nebo si půjčte kola a využijte místních upravených cyklistických tras. Na kole můžete dojet až na nejvýše položenou zříceninu v Česku, na Vítkův kámen, odkud budete mít krásný výhled na lipenskou přehradu.

Věděli jste, že…

k nejnavštěvovanějším místům Šumavy patří Boubínský prales , který ročně navštíví až 100 000 turistů?

Krkonošské kopečky

Na Sněžku můžete sice vyrazit zbrusu novou lanovkou, ale proč byste to dělali, když si na ni můžete udělat z Pece pod Sněžkou krásnou procházku? Výstup není náročný a o to víc vám po cestě bude na horské boudě Růžohorky chutnat oběd. Nadto se vyhnete v sezóně až několikahodinovým frontám na místo v lanovce. Hotely a penziony v Krkonoších jsou běžně vybaveny minimálně vířivkou a saunou, v těch lepších nabízejí dokonce kompletní wellness procedury. A tak si můžete přes den dát do těla a večer se perfektně zrelaxovat. Na portálu Slevydnes.cz najdete celou řadu víkendových pobytů v Krkonoších za výhodné ceny i uprostřed sezóny.

Věděli jste, že…

u Špindlerova mlýna najdete nejvyšší vodopád v Česku? Pančavský vodopád měří 148 metrů a najdete ho v Labském dole.

Tajemný Špilberk

Při svých výletech po republice byste rozhodně neměli opomenout navštívit druhé největší české město a jeho dominantu. Na hradě Špilberk můžete navštívit proslulé podzemní kasematy a v prohlídce podzemí pokračovat druhou největší kostnicí v Evropě. Tu najdete v katakombách pod chrámem svatého Jakuba. A až se vám omrzí brněnské historické památky a kavárničky, můžete vyrazit doMoravského krasu a na lodičce si projet punkevní jeskyně plné třpytivých krápníků.

Věděli jste, že…

na Špilberku byl vězněn i slavný český loupežník Václav Babinský?

Luhačovické prameny

Moravské Slovácko proslulo přívětivou náladou místních obyvatel a dobrým jídlem a vínem. Kromě toho tu najdete takélázeňské městečko Luhačovice s krásnými malovanými domy od architekta Dušana Jurkoviče. Při procházce na kolonádě si budete připadat jako v pohádce. A z Luhačovic už je to jen kousek do Bílých Karpat a do Beskyd. Popíjení slavné luhačovické Vincentky tak můžete skvěle nakombinovat s výšlapy do hor.

Věděli jste, že…

v Luhačovicích můžete ochutnat až 25 příchutí lázeňských oplatek? Třeba takovou oplatku s citronovo-makovou nebo tiramisu náplní jen tak nepotkáte.

Stověžatá matička

Jestli jste ještě nebyli v Praze, máte nejvyšší čas to napravit. Víkendový pobyt v hlavním městě seženete už za pár stovek a čeká na vás tolik zajímavých věcí, že nebudete vědět kam dřív skočit. Kromě obligátního Pražského hradu, Karlova mostu a Staroměstského orloje si určitě zajeďte prohlédnout Vyšehrad a přilehlý Slavín, hřbitov známých osobností. Až vás omrzí městská turistika a vyrazte do přírodní rezervace Divoká Šárka. Nezapomeňte si s sebou vzít piknikový koš, v Šárce se vám bude hodit.

Věděli jste, že…

koupaliště v Divoké Šárce je v provozu od roku 1930? Z jeho dřevěných kabinek na vás dýchne prvorepubliková atmosféra a okolní svahy udržují vodu v koupališti chladnou i v tom nejparnějším létě.

Doporučené články