Na psí farmě ve Finsku

Protože se množí zajímavé zápisky v našich cestovatelských zápisnících bude redakce vyhlašovat zápisky měsíce (nikoliv nutně v měsíčním intervalu) a takové zápisky hodnotit menším finančním obnosem (300–500 Kč).

Cestovatelský zápisek měsíce

Prvním ohodnoceným je Honza Staněk. Hned na úvod ale začneme trochu netradičně a nevybereme jediný konkrétní zápisek, ale rovnou celý blog. Honza se totiž se železnou pravidelností každý týden hlásí a píše své zážitky z kraje, kde lišky dávají dobrou noc. V jeho případě tedy spíš psi Husky. Jeho zápisky můžete sledovat na adrese:

www.cestovatel­.cz/blog/honza-stanek



Finsko je převážně rovinaté a tak kopce vysoké 500 – 700 m jsou pro Finy velké hory…

Vydávám se na kole k horskému hotelu Kiilopää, tam kolo nechávám a jdu pěšky k jezeru Luulampi, což je asi 6 km cesty celkem náročným terénem. Jezero Luulampi jsem v minulých letech několikrát viděl při mých trecích přes zdejší národní park Urho Kekkonen a mám touhu ho znovu spatřit a vidět tak stará známá místa a trochu zavzpomínat na ony cesty, které jsem tu vykonal. Naposledy jsem šel kolem jezera v roce 2006 na podzim.

Cesta z Kiilopää k Luulampi vede ve vyšších nadmořských výškách, kde už ve zdejším tuhém klimatu nepřežije les a proto jdu většinu cesty po nehostinných pláních tundry. Cesta mi trvá něco přes hodinku, chvíli se zdržuji u jezera Luulampi a zdejšího stejnojmenného, pro turisty volně přístupného, srubu a pak se vydávám zpět, už je pokročilý čas, pomalu se začne šeřit a budou vylézat medvědi…





Doporučené články