Kredit 1400 Kč na ubytování a jízdenky za 1 Kč. Jak ušetřit pomocí internetových slev?

V dnešní době si cestovatelé nemohou stěžovat na málo možností. Technologie dospěly k tomu, že vyhledávání ubytování, letenek nebo jízdenek považujeme za naprosto samozřejmé zařizovat přes internet a ubývá situací, kdy je to potřeba řešit offline. To není žádnou novinkou. Jaké jsou ale možnosti, pokud chceme při cestování výrazně ušetřit? Na to jsme se zeptali Honzy Střálky, který provozuje kupónový portál PromoKupon.cz.

Honzo, co bys poradil začínajícím cestovatelům. Jak jim pomůžou internetové služby co nejvíce ušetřit?

Největší výhodou je, že aplikace nebo webové porovnávače letenek, jízdenek a ubytování vám dají reálný přehled o cenách. Jednotliví přepravci či ubytovatelé spolu soutěží, proto mají větší motivaci nabídnout nižší cenu.

Můžeš to nějak rozvést, jak je to třeba u ubytování?

Hotely či hostely mají dvojí sazby. Ty které nabízí offline přímo na místě se značně liší od těch, které inzerují třeba na Booking.com. Zákazník na internetu má více času na srovnání než zákazník, který už přijde na konkrétní místo a většinou mu nezbývá, než vyšší cenu akceptovat. Je to sice kruté, ale s touto logikou hoteliéři pracují. Další možností je využít alternativních služeb, jako třeba AirBnB. Nejčastěji se tam setkáme s tím, že přímo lidé pronajímají nevyužitý pokoj v jejich bytě. Cena bývá nižší než u hotelů a ještě k tomu více poznáme místní lidi.
Doporučuji se také podívat, jak získat prvních 1400 Kč na AirBnB zdarma, čehož může každý nový uživatel této služby využít. Majitelé nemovitostí, kteří pronajímají přes AirBnB své byty, naopak ocení Baumax slevový kód. Využijí ho jak při rekonstrukcích, malování, ale i zařizování bytů.

Všiml jsem si, že tuto slevu poskytuješ i na svých stránkách PromoKupon. Jaké další možnosti tam pro cestovatele nabízíš?

Shromažďuji tam zajímavé slevy do všech možných internetových služeb a e-shopů. Pro cestovatele teď aktuálně mohou být zajímavé také promokódy na Uber, Liftago a Taxify nebo sleva 500 Kč na Pelikán.cz. Těch slev je opravdu hodně a pokud nemáte čas procházet stránky PromoKupon, mám pro vás dobrou zprávu. Vydali jsme docela inovativní rozšíření do Google Chrome, které se jmenuje Zlevňovač. Jeho funkcí je, že najde slevy na aktuální stránku, kterou si prohlížíte. Prostě automaticky za vás. Všechny slevové kódy, vstupní bonusy a aktuální akce tak máte na dosah právě v momentě, kdy je potřebujete.

Jak vnímáš současný trend taxi aplikací, je Uber taky cesta, jak ušetřit?

Uber je skvělá aplikace, nejlepší je, že můžeme transparentně kontrolovat projetou trasu a cenu. Cena je skoro poloviční oproti taxi službám. Je ale potřeba si dávat pozor na zvýšenou sazbu ve špičkách. I na Uber u nás na PromoKupon najdete vstupní kód na slevu na první 3 jízdy. Uber ale není jediná přepravní aplikace, můžeme využít třeba i českého Liftaga, pro které pracují profesionální taxikáři, ale aplikace je podobná jako u Uberu. Výhodou Uberu ale je, že funguje celosvětově a všude stejně.

A můžeš nám na závěr prozradit jaké triky internetoví obchodníci využívají, aby z nás naopak dostali více peněz?

Právě jedním z triků je, že před návštěvníky stránek skryjí vstupní bonusy a slevové kódy. Pak zákazníci zaplatí více, než by museli. A to je další důvod, proč používat Zlevňovač, který vás na tyto slevy upozorní. Na internetu nás ale čekají i daleko agresivnější nástrahy ve formě dynamického pricingu. Používá ho třeba letecká služba Ryanair, ubytovací portál Booking nebo různé srovnávače autopůjčoven. Stránka detekuje například, že máte zájem o let do určité destinace, pomocí toho, že jej často vyhledáváte. Mezitím se ve vás snaží probudit strach z růstu ceny a pak vám letenky skutečně zdraží. Pokud ale na stránky Ryanairu půjdete z jiného počítače, najdete letenku opět za původní cenu. Systém zdražil letenku pouze pro vás. Můžete se tomu vyvarovat například tak, že pokaždé budete letenku hledat v novém anonymním okně prohlížeče.

Doporučené články