Co v létě nezmeškat s dětmi na Křivoklátsku

Pokud už vás dlouho lákalo Křivoklátsko, určitě je na co se těšit. Chráněná krajinná oblast je charakteristická krásnými lesy, malebným údolím řeky Berounky a spoustou zajímavých památek. Dostupnost z Prahy je ideální. 

V okolí hradu Křivoklát můžete s dětmi strávit pár dní dovolené a nebo si sem vyjet jenom na jednodenní výlet. Stačí zapnout navigaci v telefonu, pořídit si pevný a stabilní držák na mobil do auta, neb silnice a silničky na křivoklátsku jsou dosti strmé a klikaté, a můžete vyrazit.

Křivoklát trochu jinak

Samotný Křivoklát je nádherný hrad a do jeho areálu se můžete podívat i bez placení. Na stránkách hradu je třeba si vždy přečíst, jaká jsou aktuální nařízení a co potřebujete pro vstup do areálu hradu. Komentovaných prohlídek je na výběr vícero, ale pro děti to nemusí být tak zajímavé jako pro vás. Kupte si ale vstup na hradby, který není komentovaný a pro děti mnohem zábavnější. Není to nic moc nebezpečeného, jen na některých schodech třeba dávat na děti pozor. Hradby jsou spojené s možností navštívit velkou věž, což se dětem také líbí.

Lesní hřiště u Křivoklátu

Kousek za hradem v lese najdete krásné velké dětské hřiště. Nebo spíše lesní stezku plnou různých zajímavých atrakcí, jako je dřevěný xylofon, různé dřevěné houpačky, sochy, kladka a další. Je tu i naučná stezka.

Lesní hřiště u Křivoklátu je plné zábavných dřevěných prvků pro děti. Zdroj: Archiv autora

Cyklostezka Rakovník – Křivoklát

Pokud už vaše děti jezdí trošku na kole, nebo je můžete dát do cyklosedačky, určitě si nenechte ujít cyklostezku z Rakovníka na Křivoklát. Zaparkujete u autobusového nádraží a na okraji Rakovníka se napojíte na cyklostezku 303. Nazpět se můžete nechat odvézt vlakem, který má na Křivoklátě zastávku. Stezka je rovinatá a převážně asfaltovaná, takže ji zvládnou i menší cyklisté. Bez problému po ní můžete jet s cyklovozíkem. Pokud ji nezvládnete celou, nevadí, můžete si dát pár kilometrů, a pak se zase vrátit, podle toho, jak budou děti zvládat. Cyklostezka vede krásný údolím Rakovnického potoka a začít můžete klidně i na Křivoklátu, je to jen na vás. 

Památník Joachima Barranda

Křivoklátskými serpentínami a mostem přes řeku Berounku se dostanete do vesničky Skryje. Ve skryjích najdete památník Joachima Barranda, který je vlastně takovým malým muzeem mapujícím Barrandovu práci a objevy zkamenělin ve zdejší oblasti. Pro děti je to tak akorát, protože je to malé muzeum plné zajímavých věcí. Děti si tu můžou také zkusit roztlouct kameny a najít nějakou tu zkamenělinu, Kladívko si půjčíte na pokladni.

Skryjská jezírka

Přímo ze Skryjí vede značka ke Skryjským jezírkům. Není to dlouhá trasa, takže ji zvládnete i s malými dětmi. V některých úsecích ale na ně třeba dávat pozor, protože jsou trošku strmější. Je tu také jedna lávka přes Zbirožský potok. Není to ale nic náročného. A děti to většinou zvládají lépe než rodiče. Skryjská jezírka jsou vlastně jedno malebné zákoutí, které vytvořila průprava Zbirožského potoka. Dejte si tu svačinu při pohledu na tu krásu.

Hamousův statek ve Zbečně

Nedaleko Křivoklátu se nachází také celkem živá obec Zbečno, kde najdete přímo v centru kulturní památku Hamousův statek. Je to staré velké stavení s přilehlými hospodářskými budovami, které můžete s dětmi pořádně prozkoumat. Děti to mají velmi rády. Pozorují, jak se žilo v minulosti, jaké věci se používaly. Menší děti si můžou poběhat po areálu a objevit všechna zdejší zákoutí.

Hamousův statek je plný zajímavých historických předmětů. Zdroj: Archiv autora

Na Křivoklátsku, nebo v jeho okolí však najdete ještě řadu dalších zajímavostí, jako je třeba Čechův mlýn, proslavený Hostinec U Rozvědčíka, hrad Týřov, Čertovu skálu. Nebo se jen můžete courat po místních lesích a sbírat houby, pokud bude zrovna sezóna. Užijte si to!

Úvodní foto:Bigstockphoto.com

Doporučené články