I antigenní testy mohou mnoho lidí zachránit

Lidstvo se bude s covidovou pandemií muset nejspíše vypořádávat ještě nějaký ten pátek, což krom jiného znamená nutnost chránit sebe i okolí před nakažením. K tomuto účelu je možné použít celou řadu prostředků a metod. Velmi efektivní se ukázaly třeba i antigenní testy.

Je třeba být co nejopatrnější

Opatrnost je dnes potřeba více než kdykoliv předtím. Nakazit se můžete prakticky kdykoliv, nicméně vždy to bude po kontaktu s jiným člověkem. Proto byste se měli snažit omezit fyzické kontakty co nejvíce a valnou část komunikace provádět prostřednictví internetu, případně mobilního telefonu.

Hodně mohou pomoci i respirátory, jejichž nošení je dnes povinné ve všech veřejných prostorách nejen u nás, ale prakticky ve všech vyspělých státech světa. Respirátory však můžete klidně nosit i mimo vyhrazené prostory. Rozhodně tím chybu neuděláte, spíše naopak.

Antigenní testy vás osobně před nákazou nemají šanci ochránit, ale můžete s jejich pomocí vy ochraňovat své okolí. Stačí si test při prvních příznacích covidu udělat a v případě pozitivity se izolovat.

Skutečně fungují

Mnoho lidí nemá v antigenní testy příliš velkou důvěru, jelikož nejsou tak přesné jako testy PCR. Je pravda, že takovou citlivost skutečně nemají, nicméně i přesto se jedná o docela efektivní nástroj vhodný k zjišťování přítomnosti viru covid na nosních sliznicích.

Nejde o nic příjemného, ale nebolí to

Udělat si podomácku výtěr nosních dutin není nic složitého a už vůbec ne bolestivého. Nejde samozřejmě o žádnou příjemnou záležitost, ovšem uděláte-li vše přesně tak, jak je popsáno v návodu, bude celá záležitost vyřízena během několika málo vteřin.

Zásadní je příliš na tyčinku netlačit. I když použijete více síly, než je dobré, nestane se vám nic katastrofálního. Maximálně si narušíte povrch sliznice a ukápne vám z nosu pár kapek krve.

Doporučené články