Hrady Žebrák a Točník

jedno nejznámějších ojediněle dochovaných dvojhradí v zemích českých

Hrad Žebrák si na jižním okraji lesního masivu přemyslovského loveckého hvozdu na konci 13. století postavili příslušníci mocného rodu Buziců. V polovině 14.století se stal královským majetkem. Sídlil zde Jan Jindřich bratr Karla IV. Nejvýznamější etapu vývoje hradu představovala vláda Václava IV, syna Karla IV, který jej podstatně rozšířil. Václav, velký český „nádherymil“, se nespokojil se starým hradem a nechal si postavit nádherný a architektonicky velmi zdařilý hrad Točník o němž jsou první zmínky z roku 1398. Tak praví odborné prameny

Kde hrady leží?

Na historické Norimberské stezce asi 20km jihozápadně od Berouna.

Jak se k hradům dostanete?

Vlakem do stanice Praskolesy a pak pěkně pěšky po modré turistické značce přes obec Chustina a městečko Žebrák až k úpatí hřebenu, na kterém výsostně trůní hrad Točník a o něco níže hrad Žebrák, cca 4.5km. Automobilem přímo do městečka Žebrák cca 1.5km příjemné procházky nebo přímo do vesnice Točník. Odkud to je již co by kamenem dohodil k Žebráku a o kousek kousek dál na Točník.

Co uvidíte?

Již z dálky nezaměnitelnou siluetu zříceniny hradu Žebrák, rekonstruovanou hladomornu, naskytne se vám z jeho hlavní věže překrásný výhled nejen do okolí, ale i na sousední Točník. Zde se již zdržíte asi déle. Když přejdete hradní příkop, ve kterém se líně procházejí dva medvědi brtníci – Babeta a Jarda, zaplatíte vstup třeba i s průvodcem, tak je to skvělé místo na fantazírování o tom, jak to tu asi vypadalo několik století nazpět. Část hradu je zrekonstruovaná.

Co vás může překvapit?

V pondělí mají zavřeno, ostatně jako na většině hradů a zámků. Poměrně velké stoupání od Žebráku na Točník. Kouzlo nečekaného.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *