Chcete investovat do zlata? Hlídejte si cenu cihliček

Zlato nachází vskutku široké uplatnění, přičemž se jedná o základní materiál v elektronice, ale používá se i pro výrobu šperků a podobně. Pro spoustu investorů je zlato jedinečné aktivum, které nabízí alternativu ke konvenčním akciovým a dluhopisovým trhům. V následujících řádcích vám prozradíme, na co byste si měli dávat pozor při výběru zlatých cihliček.

Drahé kovy obecně jsou považovány za bezpečné aktivum, ovšem především po investičním zlatu je obrovská poptávka, a to zejména během nestabilního období. Investiční zlato si uchovává hodnotu a chrání peněžní prostředky před inflací.

České mincovny zlaté slitky nevyrábí

Investoři preferují zlaté slitky ve fyzické podobě. Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna.

Pokud byste na tuzemském trhu hledali zlaté slitky, narazíte většinou na cihličky ze švýcarských rafinérií. Při výběru si však dávejte pozor na ceny, protože se u jednotlivých prodejců liší. Cena identického slitku se u různých prodejců může lišit až o deset procent, což už je celkem markantní rozdíl, zejména pokud kupujete větší hmotnost.

Češi platí za slitky více než Rakušané

Zlaté cihličky jsou v České republice draží než v Rakousku a Německu. „Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ uvádí Pavel Trtík z internetového obchodu zlate-mince.cz, který se zabývá prodejem drahých kovů nejen k investičním účelům.

Jestliže tedy nechcete, aby se vám nákup drahého kovu prodražil, sledujte jeho cenu nejen na komoditní burze, ale i u jednotlivých prodejců. Cena zlata v dlouhodobém horizontu roste a vyplatí se do něj uložit své prostředky.

Doporučené články