…a dovez mi nějaké koření! bývá častá věta na
rozloučenou, když někam odjíždím. Vzhledem k tomu, o jaké
destinace se jedná, většinou tím myslí nějaké pekelně pálivé čili,
kari a ty sofistikovanější požadavky jsou pak na kardamom nebo třeba
šafrán.
Nejen poznáváním živ jest člověk. Jíst se prostě musí. Jídlo na cestách má spoustu podob. Od superúsporných specialit ze všelikých prášků a tabletek z kosmického výzkumu, přes exotické stánky s pečenými netopýry na bambusových špejlích až po vrcholy světové gastronomie v nóbl podnicích nebo obyčejnou českou hospodu.
Jídlo na cestách
Sýrařem v rakouském Vorarlbersku
Jestliže máte rádi hory a dobré jídlo, ve Vorarlbersku,
nejzápadnější spolkové země Rakouska, se vám nemůže nelíbit. Během
pár dní, které jsem tu strávila, jsem si užila nejen krásné výhledy na
Alpy, ale také zjistila a vyzkoušela, jak si vyrobit sýr.
Chutně a levně v Budapešti
Maďarská kuchyně je po celé Evropě známá širokým využitím papriky
a svým exotickým nádechem. Bohužel, ani Maďarsku se kulinární globalizace
nevyhnula a najít zde pravé maďarské jídlo není vůbec jednoduché.
Polopenze nebo all inclusive?
Také je vhodné znát místní zvyky a kulturu. Například v levných
asijských zemích (např. Thajsko a Vietnam) AI skoro nenajdete. Všude je
mnoho restaurací, stánků a dalších možností dobrého jídla, že vázat
klienty hotelů pouze na hotelové restaurace je nepraktické a skoro
nemožné.
Skořice? Tak tu v Česku nemáme!
Srí Lanka je zemí čaje. To ví každý. Ale je ještě jeden, možná
zajímavější, srílanský produkt, který stojí za poznání. Skořice. Už
jen proto, že u nás skořici vlastně vůbec neznáme. Ale o tom
později.
Rožmberský kapřík Eda
Když jsem toho chladného říjnového rána vstával, něco mi
„neštymovalo“. I když můj domov, rybník Rožmberk, je svou rozlohou
648 hektarů největším rybníkem v Čechách, přesto mi byl teď
po ránu trochu těsný. Přemýšlel jsem, co může být příčinou toho, že
jsem nemohl líně proplouvat místy, kde to jindy šlo bez problémů.
Portoriko – rumové království
Pro zájemce o rum je těžké navštívit San Juan a nedostat se
k největšímu světovému výrobci rumu Bacardi. Původně kubánská
firma začala ještě před příchodem Fidela Castra expandovat a využila
americké daňové úlevy k založení velké pobočky právě na
Portoriku. Když potom Castro začal prosazovat ostře protiamerickou politiku,
rodina Bacardi z Kuby odešla úplně.
Bourbonová stezka v Kentucky
Americký stát Kentucky je ve světě pověstný jen minimem věcí. Tou
nejslavnější bude asi bourbon. Jak tomu často bývá, za jeho vznik může
hned několik náhod najednou, od kvalitní vody, přírodně zbavené železa,
až po migraci pravých Evropanů v pravý čas. Řada usedlíků
v tehdy poloprázdné Kentucky totiž pocházela ze Skotska.
Za rumem na Martinik
Karibské ostrovy se oprávněně pyšní svým vynikajícím rumem,
koneckonců jen málo z nich rum nepálí. Mezi všemi ale zcela jistě
vyniká Martinik. Určitě se ideálním způsobem smíchala půda a klimatické
podmínky, z toho vzniká prvotřídní cukrová třtina a na dobrý rum je
zaděláno.
Procházka thajskou kuchyní
Po prvotní nedůvěře, jsme během několika dnů propadli „kouzlu“
pouličních stánkařů, zvláště v Bangkoku. V centru města,
v okolí proslulé a baťůžkáři hojně navštěvované Khaosan Road,
jsme se s jejich vozíky setkávali hodně často. A nutno říci, že
po ranních hotelových snídaních ve stylu Americano, to byla docela vítaná
změna.