Gastroturistika
- Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel
Stezky dědictví a poslední změna proběhla před 12 roky a 3 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
-
Stezky dědictví
HostMikulov je slovy českého básníka Jana Skácela „kusem Itálie
přeneseným boží rukou na jižní Moravu“. Pana Skácela k této
myšlence inspirovala zřejmě ona pitoreskní architektura a samotné zasazení
města do vápencového okolí. Gastronomie je však v tomto městečku na
Jižní Moravě ryze česká. Pojďme společně na jednodenní výlet plný
kvalitní české a staročeské kuchyně, historických památek
i přírodních skvostů. Mikulovsko je již od středověku dotvářenou
krajinou, plnou rybníků, sadů a zejména vinic. Není divů, že právě
z této oblasti pochází kvalitní suroviny, jako jsou kapři a candátí,
známe meruňky a švestky, ale především vína. Místní plodiny tak tvoří
základní ingredience tradiční moravské kuchyně. V ní pak
s trochou umu najdeme vlivy národních kuchyní staré monarchie –
vídeňské, židovské a maďarské. Než se vydáme na náš jednodenní
výlet, je potřeba se kvalitně nasnídat a posilnit. Restaurace na celý
dnešní den vybíráme z průvodce dobrými restauracemi Stezky dědictví
(http://www.stezky-dedictvi.cz), který sdružuje restaurace
s tradiční českou kuchyní. Na snídani nás zve pan Martinčák majitel
stejnojmenného hotelu (http://www.hotelmarcincak.cz). Kromě běžné snídaně jako
jsou míchaná vajíčka, párky a nespočet druhů sýrů ochutnáváme
i domácí škvarkovou pomazánku, která nás zcela zasytila. Ač místní
jídelní lístek nabízí nespočet gastronomických lahůdek, dnes se zde
nezdržujeme více, protože nás čeká celodenní cesta po krásách
Mikulova.V duchu se přesouváme do 16.století, kdy část Mikulova
v těsném sousedství zámeckého vrchu byla obydlená židovským
obyvatelstvem a postupně se vyvinula v rozsáhlé židovské ghetto a
fyzicky směřujeme do centra města. Z původních tři sta sedmnácti
židovských domů zůstalo do současnosti domů devadesát, z čehož je
polovina chráněna jako kulturní památka. Naše kroky vedou celé dopoledne
po Naučná stezce židovskou čtvrtí. Ta obsahuje na více než kilometrové
trase celkem 13 zastavení. Procházíme Horní synagogu, která je jedinou
na Moravě dochovanou synagogou tzv. polského typu a kterou si za poplatek
20 Kč prohlížíme. Stejný poplatek platíme na Židovském hřbitově,
kde se nachází kolem 4 000 náhrobků. Nejcennější a zároveň
nejnavštěvovanější částí je rabínský vršek s náhrobky
mikulovských a moravských zemských rabínů a tak i na tento unikat
míříme a končíme prohlídkou židovských domů na ulici Husova . Tato
ulice se stává naší cílovou stanicí pro oběd a to konkrétně dům
s popisným číslem osm – Hotel Tanzberg (http://www.hotel-tanzberg.cz)
Ten se nachází v historickém domě bývalého židovského rabinátu,
kde v letech 1553–1573 působil jako zemský rabín Rabbi Löw, podle
pověsti tvůrce proslulého Golema. Zde můžeme kromě tradičních pokrmů
české kuchyně ochutnat i netradiční recepty ze švestek a povidel.
Povidla byla totiž od 19. století nejtypičtějším produktem židovského
Mikulova. Pouštíme se do objednávek a za chvíli máme od příjemné obsluhy
na stole kuře dušené se švestkami a švestkový cimes – nejsladší
židovské jídlo. Posilněni košer surovinami kvalitně upravenými do podoby
chutných pokrmů a novými informacemi o židovské kuchyni se vydáváme
tentokráte za krásami naší přírody a to do jeskyně Na Turoldu. Jeskyně
Na Turoldu je největší a nejvýznamnější jeskyně Pavlovských vrchů.
Délka všech chodeb, síní a dómů přesahuje 1 km. Jsme unešení
krásnou výzdobou a nikdo nelituje vstupného 80 Kč. Odtud se vydáváme
přes historické náměstí, kde obdivujeme dům U Rytířů se
sgrafitovou výzdobou a tzv. kanovnický dům a kolem Dietrichsteinské hrobky
směřujeme na dominantu města – Svatý kopeček. Na vrcholu Svatého
kopečka se kocháme poutním kostelem sv. Šebestiána, zvonicí a křížovou
cestou. A protože nás všechny skvosty architektury a přírody
zmáhají, již z vrcholku vyhlížíme místo, kde bychom ochutnali
další pokrmy z české gastronomie.Tím místem je tentokráte hotel Templ (http://www.templ.cz), který stejně tak jako Hotel Tanzberg leží
v malebné ulici Husova. Zde ochutnáváme tradiční lokální produkt a
to Pečený filet z pohořelického kapra, restované brambory se slaninou,
someliér nabízí vína z blízkých vinic a u doušku bílého vína
si sdělujeme zážitky z příjemného dne v Mikulově. Obohatili
jsme své znalosti z oblasti židovské kultury, speleologie,ale také
gastronomie. http://www.stezky-dedictvi.cz Mgr.Pavel Pichler.
-
-
AutorPříspěvky