Zkuste dovolenou po chalupářsku

Nebaví vás přeplněné hotelové resorty, turistické destinace a máte pocit, že si v hotelu neodpočinete? Chybí vám kouzlo starých dobrých prázdnin? Na chatě máte klid, jste tam pouze se svou rodinou nebo tlupou přátel, nikdo vás neruší, snídani si můžete dát klidně v poledne a jíst můžete třeba i v pyžamu…

Zkuste to letos jinak, jako kdysi u babičky!

Připomeňte si prázdniny u babičky na venkově a pronajměte si pro letošní dovolenou chatu jen pro sebe nebo pro skupinu přátel. Naplánujte si různé výlety tak, aby vás bavily a objevujte kouzlo nedalekých rozhleden, hradů, zámků a dalších zajímavých míst. K dispozici jsou chaty a chalupy ve všech koutech ČR.

Jaká chata je ta pravá?

Chatu si můžete vybrat nejen podle svých finančních možností, ale také podle stylu nebo vybavení. Pokud jste spíše romantického ražení, nadchne vás roubenka s lesem za zády nebo bublající řekou pod svahem. Pokud chcete mít klid od lidí, skvělou volbou bude chata na samotě. Nebo si užijte všechny vymoženosti doby a vyberte si chatu s moderním vybavením, s bazénem, grilem, saunou i Wi-Fi. 

Rodiny s dětmi mohou vybírat z nabídky chat s bazénem, zázemím pro děti jako jsou trampolíny, houpačky či klouzačky. V nabídce jsou i chaty, kde je vítán váš psí kamarád a můžete tak vyrazit v kompletním složení. Pokud jste rádi sami, upřednostníte menší chalupu, pokud máte rádi velkou společnost, domluvíte se s kamarády a vyrazíte na chatu, která pohodlně ubytuje celou vaší partu.

Výhody pronajaté chaty

Na pronajaté chatě jste svými vlastními pány a jak bude čas plynout záleží jen na vás. Nikdo vás neruší svým křikem, hlasitou hudbou nebo nekonečnými hlasitými hovory na balkoně.

V kempech bývají celkem nepříjemné téměř každodenní mejdany nebo akce, kterých se sice ani neúčastníte, ale svým hlukem vám dovolí usnout až v pozdních ranních hodinách. A ani vy nemusíte mít obavy, že by třeba křik vašeho batolete někomu vadil. Na pronajaté chatě může křičet doslova na lesy a čerstvý vzduch přinese i lepší a delší spánek pro něj i unavenou maminku.

Podstatnou výhodou je, že pobyt na chatě je obvykle výrazně levnější, než ubytování v penzionu nebo hotelu. Zvláště pokud plně využijete obsazenost chaty, pak je cena opravdu příznivá. Samozřejmě se najdou i výjimky, kdy je třeba si za poskytnutý luxus v rámci vybavení chaty připlatit.

Chalupářství – česká rarita

Trend chalupářství se opět dočkal svého rozkvětu, zájem o koupi chaty nebo chalupy je obrovský a pronájmy chat a chalup se staly naprostým hitem. Zvlášť po zkušenosti s pandemií lidé pochopili, že tuzemsko je jistota. Poptávka však výrazně převyšuje nabídku a protože si mnoho lidí nemůže nebo zkrátka ani nechce pořídit vlastní chatu, je pronájem skvělým řešením. Neřešíte starosti s údržbou, zazimováním, placením záloh za elektřinu, vodu nebo pojistky.

Zábava bez hranic

Dnešní doba umožňuje nepřeberné množství aktivit po celé republice. V dosahupronajaté chaty vždy najdete nějaký hrad, zámek, rozhlednu nebo jiný atraktivní turistický cíl, který stojí za to vidět. Často se nabízí i prohlídky pivovarů, skláren, dolů. Můžete si půjčit loďku nebo vor a sjet kus řeky.

Nebo můžete konečně vyzkoušet jízdu na koních, rybaření, lukostřelbu, paddleboard, discgolf, footgolf, minigolf. Kolo je jistota, buď si ho můžete půjčit nebo naložíte kola na auto s sebou na chatu a můžete okolí prozkoumávat ze sedla kola každý den.

Nezapomeňte také na základní výbavu s sebou! Zabalte karty na prší, Člověče, nezlob se, domino i badminton. Na trhu je spousta skvělých deskových her, které zabaví celou rodinu i kamarády, tak si ji nezapomeňte přibalit pro případ deštivého dne.

Pobyty na chatách v zimních měsících začínají také získávat na oblibě, můžete tak prožít jarní prázdniny, ale třeba i Vánoce a hlavně Silvestra. V nabídce jsou chaty v lyžařských oblastech, jen naložíte lyže do auta a hurá na zasněžené stráně. Znaveni parádní lyžovačkou se pak vrátíte do vyhřáté chalupy, kde můžete v klidu a pohodě s hrnkem horké čokolády u kamen nebo praskajícího krbu probrat zážitky uplynulého dne.

Nezapomenutelná dovolená na chatě  (i retro má své kouzlo)

Zavzpomínejte na své dětství, dovolte svým dětem zažít atmosféru rodinné dovolené na chatě se vším všudy. Naučte je to, co učili rodiče vás. Ukažte jim, že i bez PlayStationu a YouTube se dá žít. Být na skvělém místě s těmi správnými lidmi, ať už s rodinou nebo hromadou přátel, je zkrátka k nezaplacení. Vyzkoušejte něco nového, dopřejte si zážitky, na které budete dlouho a rádi vzpomínat. I dovolená v Česku na chatě může být dokonalá a nezapomenutelná.

Doporučené články