Zážitky s vůní starých časů

Zářivá nádhera historického průvodu, nebezpečné rytířské souboje, veselá vystoupení kejklířů a divadelníků, dávno zapomenuté lahůdky staročeské kuchyně… Zážitky jako žádné jiné na vás čekají na podzimních historických slavnostech v České republice.


Královna Eliška Rejčka (+1335) je hlavní patronkou Slavností královny Elišky (5.–6. 9. 2008) v Hradci Králové. Kromě její bohatě vyšňořené družiny město navštíví také hudebníci, kejklíři, sokolníci, šermíři, rytíři, trhovci nebo divadelníci. Zvídaví návštěvníci budou moci nahlédnout do rytířského stanu, středověké lazebny či katovny a občerstvit se v dobové taverně. Letos se bude připomínat také významné 700. výročí založení katedrály Sv. Ducha v Hradci Králové. Vrcholem dvoudenních slavností bude velké ohňové divadlo a ohňostroj. (www.calendari­umregina.cz)

Historické centrum města Tábora, jeho křivolaké uličky i parky za městskými hradbami se od 12. do 14. 9. 2008 navrátí o několik epoch nazpět, do první poloviny 15. století. Tehdy městu vládl legendární český vojevůdce Jan Žižka z Trocnova, muž, který několikrát vítězně vedl husitská vojska do válek s křižáky. Táborská setkání divákům naservírují nejen porci středověké a současné hudby, historické průvody za rachotu bubnů a světel pochodní nebo divadelní představení, ale i dobové laskominy, jako jsou medovina či chléb se škvarky. (www.tabor.cz)

Na ochutnávku tradic zvou Svatováclavské slavnosti v Českém Krumlově (26.–28. 9. 2008). Na těchto slavnostech bude opravdu veselo: bude se tančit, zpívat, v krčmách poteče proudem pivo a podávat se bude speciální Svatováclavské menu, na kterém najdete tradiční jídla české kuchyně připravená podle starých receptů. Na Svatováclavském trhu na náměstí nakoupíte řemeslné výrobky i občerstvení. Duchovní stravu nabídne umělecký happening k svátku sv. Václava, folklorní inspirace nebo Svatováclavská noc otevřených muzeí a galerií se vstupem zdarma. (www.ckrumlov­.cz/svs2008)

Na přelomu 19. a 20. století se věnovali boskovičtí Židé výnosnému obchodu: vždy na podzim vykrmovali husy a dodávali je na vídeňský trh a do dalších rakouských měst. Dnešní Husí slavnosti s trhy, specialitami a výrobky z peří jsou milým připomenutím staré tradice. O víkendu 27. a 28. 9. 2008 bude v Boskovicích vonět husí pečínka, ochutnat můžete i husí játra nebo třeba jen chleba namazaný husím sádlem.

Další slavnosti:

Svatováclavské časy, Telč, 20. 9. 2008, (www.telc.eu)

Oživlý hrad Kost, 20.–21. 9. 2008, (www.hrad-kost.cz)

Svatováclavské slavnosti v Kutné Hoře, 27. 9. 2008, (www.kutnahora­.cz)

Doporučené články