Zánět Achillovy šlachy: Efektivní léčba a prevence

Zánět Achillovy šlachy: Efektivní léčba a prevence

RYCHLÁ REZERVACE LETU Achillova šlacha, která spojuje lýtkový sval s patou, je nejsilnější šlachou v lidském těle. Její zánět je nejen bolestivý, ale také omezující, protože ji využíváme při každém kroku. Přečtěte si, jak zánět léčit a jak mu předcházet. Onemocnění nejen sportovců Zánět Achillovy šlachy nejčastěji postihuje běžce, fotbalisty a tenisty. Dlouhodobé přetěžování, prudké

Achillova šlacha, která spojuje lýtkový sval s patou, je nejsilnější šlachou v lidském těle. Její zánět je nejen bolestivý, ale také omezující, protože ji využíváme při každém kroku. Přečtěte si, jak zánět léčit a jak mu předcházet.

Onemocnění nejen sportovců

Zánět Achillovy šlachy nejčastěji postihuje běžce, fotbalisty a tenisty. Dlouhodobé přetěžování, prudké nárazy nebo náhlé změny směru pohybu jsou častými příčinami. Tento problém však hrozí i rekreačním sportovcům, kteří se po delší pauze vracejí k fyzické aktivitě a přetíží si šlachu. Ohroženi jsou také lidé, kteří tráví hodně času na nohou, například číšníci.

Jak poznat příznaky zánětu Achillovy šlachy?

Mezi příznaky patří bolest, otok, zarudnutí a vrzání šlachy při pohybu. Postižené místo bývá na dotek teplejší a citlivější. Bolest se zhoršuje při fyzické námaze a příznaky se postupně zintenzivňují. Dalším znakem může být ztuhlost šlachy, zejména po ránu.

Pro přesné stanovení diagnózy je důležité navštívit lékaře. Ten může doporučit rentgen k vyloučení dalších příčin.

Natažení Achillovy šlachy

Bolest Achillovy šlachy můžete aktivovat i při nesprávném došlápnutí.

Jak léčit zánět Achillovy šlachy?

Základem léčby zánětu Achillovy šlachy je klidový režim a omezení fyzické aktivity. Fyzioterapeut může urychlit rekonvalescenci doporučením vhodných cvičení nebo terapií rázovou vlnou či laserem. Úlevu přináší také tejpování.

Fyzioterapeut vám může pomoci identifikovat nevhodné pohybové vzorce, které mohou přispívat k zánětu. Ke zmírnění zánětu přispívá také zdravá strava. Analgetické gely, jako je Aulin gel, účinkují přímo na postižené místo a pomáhají zmírnit bolest.

Jak předcházet zánětu?

Prevencí zánětu Achillovy šlachy je správná obuv. Pozor si dejte na příliš těsné ponožky, které mohou šlachu stahovat. Pokud máte problémy s chodidly, zvažte ortopedické vložky na míru. Nezapomínejte na protažení a zahřátí svalů před fyzickou aktivitou. Doporučujeme také provádět cviky na zlepšení mobility kotníku a posílení lýtkových svalů.

Při návratu ke sportu nebo po delší pauze zvyšujte zátěž postupně. Dbejte na správnou techniku běhu, protože běhání přes špičky zvyšuje riziko zánětu.

Neodkládejte léčbu

Včasná léčba pomůže předejít chronickému zánětu, který může vést k oslabení šlachy a zvýšenému riziku jejího přetržení.

Aulin 30 mg/g gel obsahuje nimesulid. Lék je určen ke kožnímu podání. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalovou informaci.

Honza
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel