Connect with us

Cestování

Vyrazit na Srí Lanku nebo na Bali?

Dovolená na Bali je mnohými Čechy považována za luxus. Krásné pláže,
příjemné tropické počasí, kvalitní hotely a příjemní místní
obyvatelé – tak si to snad každý z nás představuje. A není
daleko od pravdy. Avšak, srovnáme-li turisticky preferované Bali
s ostrovním státem Srí Lankou v následujících pěti bodech,
budeme patrně překvapeni. Kam se vydáte na exotickou dovolenou vy?

Published

on

Dovolená na Bali je mnohými Čechy považována za luxus. Krásné pláže, příjemné tropické počasí, kvalitní hotely a příjemní místní obyvatelé – tak si to snad každý z nás představuje. A není daleko od pravdy. Avšak, srovnáme-li turisticky preferované Bali s ostrovním státem Srí Lankou v následujících pěti bodech, budeme patrně překvapeni. Kam se vydáte na exotickou dovolenou vy?


Na Srí Lanku za polovic

V době ekonomické krize každý počítá, co si může dovolit a kde se dá něco málo ušetřit. Pochopitelně dovolená je jednou z položek, na které lidé šetří v první řadě. Přece jen, není třeba jezdit na druhý konec světa, když chceme teplo a moře. A mnoho z nás se spokojí s průměrným hotelem namísto luxusní „pětihvězdy“.

Snaha ušetřit na dovolené však začíná už v momentě, kdy vybíráme město, kam vyrazit. A právě v tomto ohledu lze jednoznačně považovat Srí Lanku za vítěze tohoto pomyslného souboje. Zpáteční letenky na Srí Lanku lze sehnat v cenách kolem patnácti tisíc korun za osobu. Cena samostatné zpáteční letenky na Bali bývá mnohdy i dvojnásobná, protože, pochopitelně, ostrov Bali leží výrazně dál – až pod rovníkem. Pokud jde o ceny cestovních kanceláří za kompletní zájezdy, lze i zde mluvit o výrazném cenovém rozdílu. Samotná doprava však není zdaleka jediný výdaj na dovolenou. I hotely jsou na Bali poměrně dražší.

Na druhou stranu, obě země jsou poměrně levné, pokud jde o běžné denní nákupy, restaurace a vnitrostátní cestování. Večeře v restauraci v obou státech vyjde kolem stokoruny na osobu, nealkoholické nápoje stojí doslova pár korun. Alkohol je na Srí Lance dražší, neboť jeho konzumaci chce vláda vysokými cenami regulovat. Jedná se totiž především o muslimskou zemi. Obecně lze tedy říci, že průměrná dovolená na deset dnů na Srí Lance stojí se vším všudy kolem dvaceti až pětadvaceti tisíc korun na osobu. Na Bali za průměrnou desetidenní dovolenou dáte čtyřiceti tisíc korun.



Méně je někdy více aneb turisty prolezlé Bali

Pokud nepatříte mezi pohodlné cestovatele ve věkové kategorii 60+, neplánujete sedět na hotelu a koupat se v přilehlém bazénku, pak pravděpodobně oceníte kouzlo nedotčené přírody a klasického životního stylu Srí Lanky. Tam totiž, na rozdíl od turisty prolezlého Bali, snadno narazíte na vesnice, kde se žije velmi tradičně. Můžete se vydat například do přístavu a na vlastní oči se přesvědčit, jak se zpracovávají ryby, které se následně rozváží v konzervách do celého světa. Můžete nahlédnout na rýžová pole, do řeznického stánku, kde vedle živých kuřat máte hned i ta zabitá a připravená do kuchyně. Místní lidé jsou velice ochotní a vstřícní, takže se bez sebemenších problémů dostanete prakticky všude. A většinou bez jakékoli úplaty. Je to díky mentalitě tamních lidé, kteří jsou velice otevření a vstřícní vůči cizincům. A také díky tomu, že zde turistický ruch není v takové (otravné) míře, jako je tomu na Bali.

Bali je jedna velká turistická show. Je krásné, že cokoli chcete vidět, navštívit můžete. Avšak je třeba za to zaplatit a zařadit se do některé z turistických skupinek. Jízda na slonu, krmení slonů, focení s medvědem a mnoho dalších atrakcí je zde k dispozici. Avšak vše zavání jednoznačným byznysem a snahou vydělat na bohatých turistech, co se dá. Jednoduše řečeno, kdo nemá rád turisticky rušná místa a dává přednost originálním a cestovním ruchem nedeformovaným místům, pak ať jede raději na Srí Lanku. Tak třeba za celý den turistu ani nepotkáte.

Panenská příroda Srí Lanky


Milovníci přírody chtějí vidět čisté pláže, civilizací nedotčenou přírodu a zvířata ve svém domovském prostředí. A i v tomto případě je třeba opět vyzdvihnout, turisticky poněkud opomíjenou, Srí Lanku. Pláže zde jsou v průměru výrazně čistší, než na Bali, kde vlivem turistů i na těch nejhezčích plážích jako je Sanur či Kuta, sem tam nějaký ten nepořádek zahlédnete. A pokud nejde přímo o odpadky, je třeba podotknout, že mnoho pláží na Bali je těsně u pobřeží zaplněno řasami.

Pokud jde o zvířata, na Srí Lance žije ve volné přírodě nejvíce leopardů na světě. A při průjezdu divočinou je snadno spatříte i z jeepu. Podobně je tomu třeba se slony, kterých je všude plno. Oproti tomu na Bali zase s pravidelností potkáváte volně živící malé opičky. Slony však zde mají spíše jako lákadlo na turisty.

Rozdílný přístup místních obyvatel k turistům

Každý turista jistě ocení, když se k němu místní obyvatelé chovají přátelsky a s úctou. Ne, že by v některé z porovnávaných zemí panoval rasismus nebo dokonce odporu vůči cizincům, to naštěstí ne. Přece jen cizinci představují v obou případech jistý přísun financí. Avšak v turisticky rušnější oblasti ostrova Bali velmi tvrdě platí, že kdo platí víc, má právo. „Tady je všechno o úplatkách. Ti, co se sem přistěhovali třeba z Evropy, nestačí žasnout. Například pokuty za špatnou jízdu po silnici odhadují policisté podle toho, jak drahým autem jedete a zda jste místní nebo cizinec. Prakticky kdykoli cizince kontroluje policista, očekává, že dostane nějaké peníze. Jinak Vás nenechá jít. Jednání na úřadech je zde zdlouhavé, a i tak musíte každému dávat nějaké peníze bokem, aby se na vaši žádost vůbec podíval. Turistů se pak týká problém úplatků v situaci, kdy potřebují lékařskou péči. Pokud nezaplatíte hodně a předem, nemusí Vás ošetřit nebo se o Vás postarají velmi nekvalitně,“ popisuje vlastní zkušenost pětadvacetiletá Hanka, která na Bali jakožto turistická průvodkyně působí již druhým rokem. Oproti tomu na Srí Lance moc peněz a bohatství turistů až takovou roli nehraje. „Za příplatek máte lepší službu, což je pochopitelné. Ale vyloženě uplácení tu moc nefunguje,“ vysvětluje Nishan Fernando, provozovatel hotelu v Negombu.



Doba trvání cesty na Bali a na Srí Lanku

Posledním bodem, v němž lehce válcuje Srí Lanka Bali, je délka letu. Pro někoho záležitost méně podstatná, avšak ti, kteří cestují často, jistě preferují kvalitu dosažitelnou za přiměřený čas. Na Srí Lanku se létá většinou kolem třinácti hodin s jedním přestupem (v Istanbulu, Dubaii apod.).

Lety na Bali trvají kolem třiadvaceti hodin. Nejlepší variantou je letět s jedním mezipřistáním v jihokorejském Soulu. Tamní letiště je totiž považováno za druhé nejlepší letiště světa a pro cestující je k dispozici například bazén, sprcha či masáže přímo v areálu letiště. Případně, pokud to časová prodleva mezi lety dovolí, je možné snadno vyrazit přímo do ulic a prohlédnout si městu. S Koreou totiž nemáme vízovou povinnost, resp. dostanete víza bezplatně přímo na letišti.


Kam tedy za exotikou?

Obě země jsou nádherné a beze sporu stojí za zhlédnutí. Cílem toho článku je však upozornit na to, že obecně tolik propagovaný ostrov Bali, který podle Čechů platí za jednu z nejluxusnějších dovolených, není o nic lepší, než levnější a, pokud jde o přírodu, tak i čistší varianta v podobě ostrova Srí Lanky.

Continue Reading

Cestování

Vyzkoušejte potápění v Řecku!

Chystáte se na dovolenou do Řecka? Pevnina i ostrovy této středomořské země nabízejí nádherné a velmi členité pobřeží. Byla proto velká škoda trávit svoji řeckou dovolenou jenom poleháváním pod slunečníkem a několika tempy v teploučké vodě. Seberte odvahu a vyzkoušejte potápění. Získáte jedinečnou příležitost poznat krásu řeckého pobřeží i pod mořskou hladinou.

Published

on

Chystáte se na dovolenou do Řecka? Pevnina i ostrovy této středomořské země nabízejí nádherné a velmi členité pobřeží. Byla proto velká škoda trávit svoji řeckou dovolenou jenom poleháváním pod slunečníkem a několika tempy v teploučké vodě. Seberte odvahu a vyzkoušejte potápění. Získáte jedinečnou příležitost poznat krásu řeckého pobřeží i pod mořskou hladinou.

Získáte i DVD z ponoru

Představa ponoru pod mořskou hladinu vás možná láká. Rádi byste si užili barevného světa plného rybek a jiných mořských živočichů. Nejspíš jste se ale zalekli vlastních odvážných fantazií. „ Vždyť jsem se nikdy nepotápěl. Nemám vůbec žádné zkušenosti ani vybavení,“ namítáte vyděšeně. Žádný strach. Nevadí, že jste úplní začátečníci. V místních potápěčských centrech můžete potápěčský kurz absolvovat. Naplníte tak dovolenou zajímavým programem a budete na svůj řecký pobyt vzpomínat mnohem raději. V centru vám zapůjčí veškeré vybavení k ponoru a někde si dokonce můžete odnést fotografii, video či DVD se záznamem svého ponoru.


Na Peloponésu pod hladinou i s dětmi

Individuální potápění s přístroji je v Řecku zakázané kvůli ochraně dosud neobjevených starověkých pokladů. Vy se ale nemusíte bát, protože v potápěčských centrech žádné zákazy neplatí. Potápět se díky tomu můžete jak u pevninských břehů, tak i na většině ostrovů. Vydejte se ale tam, kde je podmořský svět nejkrásnější. Kréta se pyšní tím, že má potápěčská centra ve všech větších letoviscích. Na Rhodosu budete moci při ponoru v Kalithei obdivovat podmořské jeskyně. Skvělé podmínky k potápění nabízí Zakynthos i Korfu. Když vyrazíte do areálu Costa Navarino na Peloponésu, mohou potápěčský kurz absolvovat i vaše ratolesti od osmi let věku. Můžete se tak potápět i s rodinou. Ostatně nejenom potápění, ale vlastně jakékoli vodní sporty jsou na řeckých ostrovech velmi populární. Chcete-li si s rodinou užít trochu legrace, půjčte si motorový člun, šlapadlo, vodní lyže nebo vznášedlo. Určitě se nasmějete a přivezete si domů nezapomenutelné zážitky.

Continue Reading

Alpina

Skejtování má mnoho podob, v módě jsou nyní penny boardy

Kdo ze současných čtyřicátníků pamatuje předchůdce skateboardu z 80. let minulého století, může s nostalgií zavzpomínat na své mládí, když dnes vidí mládež prohánějící se na barevných penny boardech. Ergonomicky vyvážený plastový skateboard na čtyřech kolečkách, které nesou dvě osy, je současným trendem, jenž letí nejen u chlapců, ale i dívek.

Published

on

Kdo ze současných čtyřicátníků pamatuje předchůdce skateboardu z 80. let minulého století, může s nostalgií zavzpomínat na své mládí, když dnes vidí mládež prohánějící se na barevných penny boardech. Ergonomicky vyvážený plastový skateboard na čtyřech kolečkách, které nesou dvě osy, je současným trendem, jenž letí nejen u chlapců, ale i dívek.

Plastový skateboard s menšími rozměry a váhou

Penny board je opravdu zmenšeninou dřevěného skateboardu. Je vyroben z plastu a v rozmanitých barevných kombinacích. Díky svým rozměrům a nízké hmotnosti se snadno sbalí do batůžku, strčí do podpaždí či přihodí do plátěného vaku, tolik oblíbeného u dnešní mládeže. Kdo se chce rychle pohybovat po ulicích a nechce být například na kole účastníkem silničního provozu, může se vybavit skladným a lehkým penny boardem. Milí rodiče, nevíte-li si rady, jaký dárek skejťákovi dát, zkuste to právě s penny boardem.

Penny board jako rozjezdové prkno

Zmíněným plastovým skejtem nepohrdnou ani zkušení jezdci, neboť penny board je pro ně výzvou, jak zkrotit prkýnko menších rozměrů nejen na asfaltu či mramoru. S penny boardem můžete do rampy i na překážky, je k tomu ovšem třeba určité zručnosti. Penny board je zkrátka živější než běžná dřevěná deska nebo longboard. Kdo chce se skejtováním začínat, může mu penny board posloužit jako rozjezdový můstek. Podaří-li se vám ovládnout menší board, zcela jistě si poradíte i s klasickou fošnou.

Oblečte si přilbu a chrániče, neohrožujte chodce

Nezapomeňte na bezpečnostní zásady. Nikdy nejezděte v ulicích mezi auty a na chodníku se pohybujte pouze tam, kde neohrozíte ostatní chodce. Penny board je stále sportovní pomůcka, proto i při jízdě na něm je třeba mít ochrannou přilbu a v případě začátečníků se určitě doporučují chrániče zápěstí a kolen, případně loketní chrániče. Nezapomeňte, že pády především na mramoru můžou mít fatální následky, zejména po úderech do hlavy.

Continue Reading

Cestování

Navštivte sídlo bohů, bájnou horu Olymp

Published

on

Určitě jste se ve škole učili, že sídlem řeckých bohů se stala bájná hora Olymp. Působí to velmi romanticky. Možná jste při čtení řeckých bájí zatoužili se tam jednoho dne podívat. Vydáte-li se na dovolenou do Řecka , budete k tomu mít jedinečnou příležitost, které je škoda nevyužít. Přinášíme vám praktického průvodce, na co si dát pozor a jak si zážitek nejlépe vychutnat.


Teple se oblečte

Nenechte se zmýlit tím, že dole u moře teploty překračují třicítku. Na vrcholu Olympu se teploměr sotva přehoupne pár stupňů nad nulu. Chladnému počasí musíte přizpůsobit oblečení. Samozřejmostí jsou dlouhé kalhoty, svetr a větrovka. Jste-li zimomřivější, unesete i lehčí čepici – na vrcholu může foukat. Budete lézt po skalách, takže nezapomeňte ani na kvalitní turistické boty s pevnou podrážkou. Nemusíte se ničeho obávat, cestu bez potíží zvládne i průměrný turista. Snad jenom pokud se bojíte výšek, nebo máte problém s lezením po skalních stupních, měli byste cestu ještě zvážit.

Přizpůsobte se počasí

Nejvyšším vrcholem Olympu je Mytikas. Nenechte se zmást tím, že jsou zde vrcholy dva – Mytikas je se svými 2918 m. n. m. opravdu nejvyšší, Stefani je o 10 metrů nižší. Můžete se vydat i na Skolio, západnější vrchol Olympského pohoří tyčící se do výše 2911 m. n. m., v tomto případě jde o méně náročný výstup. Mytikas je turistům přístupný v sezóně již od konce května do konce října. Termín výpravy byste ale měli přizpůsobit aktuálnímu počasí.

Výšlap zvládnete za den

Pro vlastní výstup můžete vybírat z několika tras. Startovním místem obvykle bývá městečko Litochoro. Asi 18 km od něj se nachází osada Prionia. Z ní už musíte po svých, a to až do výšky 2100 metrů k chatě Refuge A1. Výšlap vám potrvá asi 2-3 hodiny. Jakmile si zde odpočinete, budete dále pokračovat trasou E4 po hřebeni Olympu na rozcestí Skala (2866 m. n. m.). I v tomto případě počítejte s asi 3 hodinovou trasou. Dále vás čeká přibližně hodinový výstup na Mytikas. Druhá velmi oblíbená trasa vede z Megali Gourna, odkud půjdete k rozcestí Skala asi 2 hodiny. S místním průvodcem se dá cesta zvládnout za den a s pobytem v oblasti Olymské riviéry tak můžete spojit nezapomenutelný životní zážitek.

Continue Reading

Nové články

Copyright © 2024 Cestovatel.cz