Váháte při výběru eliptického trenažéru? Poradíme vám

Domníváte se, že posilovat doma se nevyplácí? Tak to jste nejspíše ještě nevyzkoušeli eliptický trenažér, který může být právě pro vás tím pravým posilovacím strojem i v domácích podmínkách. Jedná se o vysoce účinné moderní fitness zařízení, na kterém se naše dolní končetiny ohybují po elipsovité křivce, čímž pomáhají spalovat tuky, udržovat tělo v kondici a zároveň taktéž šetří klouby.

Základní rozdělení

Eliptický trenažér dělíme podle typu konstrukce neboli taktéž dle umístění pedálů a setrvačníku, kovového kola zajišťující správný chod zařízení. Prvním typem je trenažér se setrvačníkem vzadu. Hodí se díky kompaktním rozměrům taktéž do menších místností. Má však větší rozptyl poměru mezi délkou a výškou kroku při našlapování, takže bude spíše vyhovovat postavě vyšším sportovcům.

Hojně využívané jsou trenažéry se setrvačníkem vpředu s přirozenější roztečí během našlapování. Kratší vzdálenost mezi nášlapy zajistí taktéž větší šetrnost kloubům a obecně větší bytelnost přístroje, neboť je váha uživatele rozložena do celého pojezdu.

Třetím nejznámějším typem je eliptický trenažér s variabilním nastavením. Jedná se o vysoce moderní zařízení, které umožňuje nastavení tvaru kroku a dokonale reflektuje přirozený pohyb s měnící se délkou kroku při pohybu.

Důležité parametry

Vhodné je rozhodně sledovat brzdný systém, mezi ty nejspolehlivější patří magnetický a indukční. Madla a úchyty musí být dobře ergonomicky stavěná s protiskluzovým povrchem. I menší počítač by měl být součástí tohoto fitness stroje. Měří zejména vzdálenost, čas a kadenci cvičení. Modernější poté zaznamenávají tepovou frekvenci, počet spálených kalorií a další jiné údaje.

Ať už vybíráte rotoped, eliptický trenažér nebo třeba běžecký pás, vždy dbejte na celkovou kvalitu a nebojte si za ni připlatit, neboť se vám to z dlouhodobého hlediska určitě vrátí.

Doporučené články