Správný batoh uleví od bolesti zad

Snad každý dospělý už si někdy stěžoval na bolesti zad. Pokud se ozvou jen jednou za čas, většinou je neřešíme. Když se ale objevují často, je potřeba se zaměřit i na to, co a jak na zádech nosíme.

Časté bolesti

Zdravotní problémy se zády se zhoršují s přibývajícím věkem. V dětství a dospívání se špatným držením těla nezatěžujeme a v dospělosti pak s bolavými zády bojujeme. Trápí nás po dlouhém sezení u počítače, při nepřirozené poloze ve spánku, po práci na zahradě nebo namáhavém cvičení. V situacích, kdy dokážeme předem odhadnout, že se záda ozvou, se můžeme snažit hledat řešení. Od počítače vstát a projít se a protáhnout, u cvičení věnovat dostatek času zahřátí a také si zajít na masáž, která namožené svaly uvolní a zregeneruje. Někdy se ale bolest zad objeví nečekaně, pak je potřeba se zamyslet, co ji může vyvolávat. Že by za naše problémy se zády mohlo to, co na nich nosíme, nás většinou napadne až jako poslední možnost, přitom je často správná. Pro záda nejsou nic dobrého tašky a batohy, které si přehodíme přes jedno rameno bez ohledu na šíři popruhu nebo váhu obsahu. Stačí pak i malý změna, třeba vyměnit klasickou tašku přes rameno za batoh na notebook a během několika dní cítíme úlevu. Jednostranná zátěž totiž není pro naše držení těla dobrá a dochází k přetížení svalů a namáhání, což následně vede k bolesti.

Na obě ramena

Změnit zažité návyky bývá složité, když ale vidíme a především cítíme výsledky, je to o poznání jednodušší. Není to jen notebook, který nosíme přes rameno, ale téměř jakékoli zavazadlo. Kabelka,  sportovní taška, pracovní aktovka či kufřík, vše máme vždy jen v jedné ruce nebo jednom rameni. Dnes je však už mnoho možností, jak zádům ulevit a mít všechny potřebné věci stále k dispozici. Městské batohy se hodí do práce i pro volný čas a dáte do nich vše potřebné, navíc skvěle ladí s džínami i oblekem. Zapomínat nesmíme ani na děti, které v nás často vidí špatný příklad a i svůj batoh do školy nosí jen ledabyle zavěšený přes rameno. Je tak důležité jim ukázat, že školní batoh se, stejně jako všechny ostatní, nosí na obou ramenou, aby dobře seděl na zádech.

Zdravá záda nebolí a umožňují nám si každý den vychutnat naplno. Správně vybraný batoh uleví přetíženým ramenům a zmírní bolesti zad.

Doporučené články