Rudice

Rudice je menší vesnice uprostřed Moravského krasu ve které je možno strávit příjemný den, ale i celý víkend. Rudice patří k nejstarším obcím v Moravském krasu, první zmínka o ní je z roku 1353. Původně to bývala hornická osada, kde se těžila železná ruda, po které nese také obec název. Nyní je to spíše poklidná vesnička s krásným okolím.

Do Rudice se můžete dostat autem, autobusem, nebo pěšky. Nejbližší železniční stanice je v Blansku odkud občas jezdí autobus. Některé autobusy nejedou až do Rudice, ale na „Převážku“. Do Rudice je to pak už jenom kousek do kopce, ale dá se to zvládnout. Pokud autobus zrovna nejede můžete zkusit stopa (na „Převážku“ to většinou není problém, protože mnoho lidí jezdí na trase Blansko – Jedovnice a dál). Z Blanska můžete vyrazit pěšky přes Klepačov po modré značce, z Adamova přes Nový Hrad po červené a na Pokojné odbočit na modrou. Z Jedovnic vede modrá značka a naučná stezka.

Co je možné v Rudici zahlédnout?

Kamenný větrný mlýn holanského typu z poloviny 19. století, ve kterém je v současné době muzeum speleologie a mineraologie. I když nejste zrovna příznivcem těchto oborů, tak Vám návštěvu musím doporučit už kvůli „živému“ výkladu průvodce pana Šebely ve kterém se dozvíte mnoho historických „drbů“. Takový výklad opravdu jinde neuslyšíte. Kromě toho si zde můžete prohlédnout fotografie z nepřístupných podzemních prostor. Je zde též informační středisko, občerstvení, sociální zařízení a prodej suvenýrů.

V Rudické galerii v kulturním domě jsou pravidelné výstavy o životě v Rudici a o Moravském krasu.

Rudické vrstvy jsou místní geologická zajímavost. Tyto různobarevné usazeniny je možno shlédnout v povrchovém lomu Seč u silnice směrem na Olomučany. Je zde též možno nalézt geody.

Nejhezčí místo v okolí Rudice je Rudické propadání, které je nejmohutnější v Moravském krasu. Jedovnický potok se zde propadá do hloubky 86 metrů a protéká podzemními chodbami s celkovou délkou přes 13 km, které končí až v Býčí skále u Adamova.

Za zmínku stojí též skalní útvar Kolíbky nad Rudickým propadáním. Je to několik skal s malými jeskyněmi, které je možné „prozkoumávat“ a nehrozí při tom člověku nějaké vážné nebezpečí. Na přední straně tohoto útvaru jsou horolezecké cesty, oklikou ho může zdolat každý i bez pomocí lan a karabin. Pod skalním převisem se dá přenocovat, bohužel někteří „táborníci“ zde po sobě zanechávají pozůstatky.

Rudicí a údolím Rudického propadání prochází naučná stezka, která pokračuje do Jedovnic a kolem Jedovnických rybníků. Na této stezce jsou informační tabule na kterých se dozvíte mnoho zajímavých věcí.

V Jedovnicích je mnoho možností ubytování od kempů po penziony. V Rudici je možností méně, ale pokud budete mít zájem určitě se vše dozvíte na telefonním čísle Obecního úřadu.

Doporučujeme:

Milan Kylar

Zakladatel a kdysi také šéfredaktor časopisu www.cestovatel.cz. Nyní jsem zaměstnancem softwarové společnosti... Kromě toho občas fotografuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *