Rožmberk nad Vltavou – tip na výlet

Rožmberk – město v šumavském Podhůří


Rožmberk je jedním z mnoha jihočeských turistických cílů, za kterými se můžete vydat. Z Prahy zde budete za dvě a půl hodiny a ujedete 198 kilometrů. Pokud se ovšem do těchto míst dostanete, bylo by rozhodně škoda, zamířit pouze sem. Míst, kterých je hodno vaší pozornosti, je mnohem víc. Český Krumlov, Vyšší Brod a další. V tomto článku bych se však ráda zaměřila na Rožmberk.

Od října 2006 byl obci vrácen status města a dnes jde o nejmenší město v České republice.

Cca 25 km od Českého Krumlova leží v Rožmberku další z hradů Jižních Čech. Jde o komplex původně dvou hradů, tzv. Dolní hrad a Horní hrad. Z Horního hradu stojí dodnes pouze kamenná hláska Jakobínka a další přestavěná část patří České poště. První písemné zmínky jsou z roku 1250, z dob vlády Přemyslovce Václava I.. Hrad založili Vítkovci, městečko v podhradí v roce 1262 Vok z Rožmberka, a když roku 1302 vymřela krumlovská větev Vítkovců hrad se dostal do rukou Rožmberků, pánů pětilisté červené růže. Červená růže na bílém (či stříbrném) poli připadla panu Vokovi z Rožmberka.

Dolní Hrad byl postaven ve 30. letech 14. století jako zmenšenina krumlovského zámku a prošel mnoha přestavbami. Nejvíce je na něm patrná éra renesance a anglické novogotiky. Od 19. století, kdy zde žili poslední majitelé zámku, rod Buquovců, byl interiér přeměněn na romantické muzeum, které je dnes přístupné veřejnosti. Najdeme zde sbírky zbraní, obrazů, nábytku, ale i porcelánu a skla. Na hradě si můžete zvolit ze dvou prohlídkových tras. My jsme prošli obě trasy, jak první patro, kde se lze seznámit s prostředím posledních Rožmberků, Viléma a Petra Voka ale i se slavným rodem Buquoy, který měl hrad v rukou od roku 1620 do konce druhé světové války. Interiéry jsou upraveny též do romantické gotiky. Již ve vstupní hale zaujme krásně zdobené dřevěné schodiště a tzv. Křižácká galerie (portréty pouze fiktivních vůdců křižáckých výprav). Se sbírky obrazů zaujmou jména jako K.Škréta, J.Kupecký, N. Grunda.



Bílá paní z Rožmberka

V hradě visí mnoho portrétů, z nichž nejznámější je paní Perchta z Rožmberka, známá pod přezdívkou Bílá Paní. Na obraze má skutečně pleť bílou jak alabastr, bílé zdobené šaty a šňůru bílých perel kolem krku a je o ní známo, že žila v nešťastném manželství. Z období let 1449 až 1470 se zachovalo jejích 32 dopisů otci a bratrům, v jak nešťastném vztahu s manželem Janem z Lichtenštejna žije. Zemřela roku 1476 a od 17. století je ztotožňována s Bílou paní rožmberskou, která se zjevuje na rožmberských sídlech.

V pověstech je Bílá paní duchem zemřelé ženy, která se zjevuje v nebezpečí. Na druhém patře, druhá trasa prohlídek, ukazuje soukromí šlechtického rodu Buquoy v polovině 19. století. Pokoje vznikaly v době, kdy Jiří Jan Jindřich Buguoy budoval rodové muzeum. Nedávno prošla jídelna, salón, herna i pracovna a rytířský sál nákladnou rekonstrukcí. V rámci prohlídkové trasy soukromé pokoje je možné vyjít téměř dvě stě schodů na vyhlídkovou Anglickou věž.

V podzemním sklepení je katovna, kde průvodce ukazuje mučicí nástroje. Pro ženy například pás cudnosti, pro muže koník, na jehož ostrou hranu si trestaní muži museli sedat. Většinou jde o repliky původních modelů.


Z terasy před hradem je shora krásný pohled na Vltavu a most, vodáky v ní, a na Kostel Panny Marie na náměstí. Jde o velmi cennou gotickou stavbu, postavenou roku 1271, která byla do dnešní podoby přestavěna v 15. století. Oltář kostela je raně barokní. Fara je také pozdně gotická stavba z 15. století, i když byla později částečně barokizována.

Další starobylou stavbou, jejíž jádro pochází dokonce z 15. století, je Radnice- čp. 74. Dostavěna byla ve století 19. Na náměstí stojí kašna a socha svatého Jana Nepomuckého. Historické jádro města bylo vyhlášeno městskou památkovou zónou.

Na Vltavu přes Rožmberk

Město je další perlou na Vltavě. Vltava je v těchto místech střediskem v Čechách oblíbeného vodáctví, proto se i právě tady a v okolí natáčela v roce 2006 komedie: Rafťáci. V letní sezoně se nejvíce vodáků plaví na vltavském úseku přibližně od Vyššího Brodu k Českému Krumlovu.

Doporučené články