Program Rajbasu je už připraven

BLANSKO. Devátý ročník cestovatelsko-outdoorového festivalu RAJBAS – OUTDOOR – KOTLÍK se nezadržitelně blíží. Pořadatelé ho přichystali na dny 23.-25. listopadu a festival bude součástí akce 10 dnů turistiky, outdoooru a cestování v Blansku pod záštitou starostky města Jaroslavy Králové.

Pátek 23.listopadu bude ve znamení filmů, besed, muziky a noční pragulky do krasu. Klub Ulita připravil noční outdoorovou hru, v blanenském kině začne výstava fotografií Aleny Žákovské a Milana Danka z jejich letošního putování za Pygmeji. Odpoledne bude v kině odstartován tříhodinový maratón nejlepších filmů ze soutěže Okem dobrodruha a dalších cestovatelských dokumentů. V Dělnickém domě vystoupí rockové kapely.

Sobotní program zahájí tradiční limonádový Grena běh do vrchu se zátěží. Po obědě budou před Dělnickým domem připraveny závody pro všechny Slack line – což je rychle se rozvíjející sport. V Dělnickém domě začnou výstavy fotografií, představí se autoři Petr Stříbrcký a Marek Audy. Od 13 hodin pokračují projekce a besedy, které posluchače zavedou na Balkán, k Jeniseji, do Etiopie a dalších zemí. Dozvíte se, kdo byl nejlepší v soutěži Okem dobrodruha a na večerní besedě se představí tři české horolezkyně, pokořitelky himalájských kopců. Den zakončí Cestovatelská tancovačka, a to zdaleka není všechno.

I poslední den festivalu bude patřit filmům a besedám s cestovateli a dobrodruhy. Nebudou chybět ani specializované semináře s názvem Technika na cestách a Horská medicína.

Součástí festivalu bude i soutěžní přehlídka filmů Okem dobrodruha. Do uzávěrky dorazilo letos do Blanska celkem 24 snímků. Dá se také mluvit o česko – slovenské soutěži, neboť pod osm filmů se podepsali slovenští autoři (D. Brezničan, P. Jež, P. Kmoško a další).

„Zatímco loňští vítězové letos o prvenství neusilují, zaznamenali jsme mnoho nových jmen a řadu mladých autorů (L. Hubert, R. Dvořáček, V. Ksandr a další). Z těch osvědčených nám každoročně filmy zasílá už ostřílený filmař M. V. Procházka a několikrát i všestranný sportovec R. Grošek,“ říká organizátorka soutěže Alena Žákovská. Kromě snímků z vodáckého prostředí (Tanvaldská Kamenice), putování na kolech (Sedem divou Bezarábie) či turistických reportáží (Jambo Mzungu) jsou v soutěži i nové zajímavé sporty jako technické potápění (Tech diving) nebo skákání ze skal do hluboké vody (Deep water soloing). Mezi přihlášenými nechyběly ani filmy plné humoru a nadsázky (Československý filmový týždenník, Jírova trojka I.) a s dobrodružnou tématikou (Donjek, Lopač). Do soutěže se letos přihlásili se svými dílky i blanenští autoři. Letos nově přidané téma „Už nemůžu“ zaujalo však jen dva filmaře.

Před porotou tvořenou skupinou nezávislých filmařů, v jejímž čele stojí Jan Popelka z Blanska, teď stojí nesnadný úkol. Musí shlédnout a zhodnotit čtyřiadvacet filmů různých žánrů a rozhodnout o vítězi.

Soutěžní snímky budou promítány v blanenském kině v pátek 23.listopadu od 16 hodin a dále v sobotu od 13 hodin na vedlejší scéně Dělnického domu. Projekce oceněných filmů spolu s předáním cen je na programu v sobotu na hlavní scéně Dělnického domu od 18 hodin. Jako v loňském roce i letos bude dvanáct vybraných snímků k vidění v Praze na Masarykově nábřeží v přehlídce cestovatelského klubu Karavanseráj, a to 12. prosince od 18 hodin. Další možnost shlédnout úspěšné filmy soutěže Okem dobrodruha budou mít zájemci v lednu Brně v prostorách cestovatelské vinotéky RAJBAS na Gorkého ulici.

Doporučené články